BREAKING Luni, toate școlile din România vor putea să funcționeze cu prezență fizică, a anunțat Sorin Cîmpeanu / Clasele care au 3 cazuri pe o perioadă de 7 zile consecutive se închid și elevii trec la școală online – VIDEO

38.098 de vizualizări
Foto: captură – live Ministerul Educației – România / Facebook.com
Toate școlile din România vor putea să funcționeze cu prezență fizică de luni, însă clasele care au trei cazuri de infectare cu noul coronavirus pe o perioadă de șapte zile consecutive trec în sistem online, a anunțat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la conferința comună de vineri cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Tema conferinței este prezentarea noului ordin comun al celor două ministere privind siguranţa sanitară în mediul şcolar.
Principalele declarații:

Sorin Cîmpeanu: Schimbări importante: ne-am decuplat atât de rata de incidență a infectărilor cat și de rata de vaccinare a personalului din învățământ. Parametrul rata de vaccinare a personalului din învățământ, introdus în data de 5 noiembrie 2021, consider că a fost o motivație puternică pentru ca în prezent personalul din învățământ să fie cea mai numeroasă, în valoare absolută, categorie socio-profesională vaccinată mult peste 70 la sută.

În prezent, dată fiind specificitatea variantei [de Covid-19] Omicron, s-a propus și s-a analizat în profunzime aplicarea unui prag pentru gradul de încărcare al mediului spitalicesc. Pragul este de 75 la sută, un prag care nu este atins în niciunul dintre județele României în prezent. Deci, din perspectiva educației, luni, toate școlile din România vor putea să funcționeze cu prezență fizică.

Cea de-a doua schimbare este suspendarea activității cu prezență fizică în fiecare clasă din școală sau în fiecare grupă din grădiniță atunci când sunt trei cazuri de infectare în șapte zile consecutive. Se păstrează regula intrării în online a întregii școli, atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată.

Suspendarea activității fizice în clasă se face prin decizia Consiliului de Administrație al școlii. Suspendarea activității fizice a întregii școli se face prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Regulile se aplică unitar la nivelul fiecărui județ, cu excepția regiunii București-Ilfov care, din cauza specificității, vor fi tratate împreună. Analiza se va face în ansamblu București – Ilfov.

Toate școlile și grădinițele dintr-un județ trec în [sistem] online atunci când situația se va agrava, dacă se va agrava, în acel județ.

Aceste schimbări majore fac posibilă derularea procesului educațional în condiții maxime de siguranță sanitară, maxime într-un context dat care este complicat. Modelul, să știți, nu este original românesc, a fost adoptat și în alte țări, spre exemplu Franța: până săptămâna trecută a funcționat pe aceleași reguli.

Precizez că noul protocol sanitar din Franța prevede că și la depășirea [numărului de] trei cazuri, clasa își continuă activitatea cu prezență fizică, iar cei care sunt infectați se izolează cu aceleași perioade de timp pe care le-am aprobat și noi.

Alexandru Rafila: Noi am încercat să ajutăm Ministerul Educației să poată să ia o decizie echilibrată în ceea ce privește funcționarea școlilor. Ne dorim, așa știu cel puțin din tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani, să menținem școlile deschise, nu cu orice preț, ci trebuie să adaptăm modul în care deschidem școlile sau le menținem deschise în funcție de evoluția epidemiologică dar și de particularitățile noi ale tulpinii Omicron, care au schimbat tablouri -dacă vă uitați ce se întâmplă și în România și în alte țări – față de trecut.

Numărul de internați pe zi este de 2,5 la sută din totalul cazurilor. Vedeți că această infecție se transmite și către persoanele vaccinate, chiar dacă într-o formă ușoară sau mult mai ușoară decât în cazul celor nevaccinate și trebuie să înțelegem că sănătatea acestei generații de copii, mă refer la dezvoltarea lor fizică și psihică, depinde de funcționarea școlilor.

Situația de astăzi variază în funcție de gradul de ocupare al paturilor: Suceava – 34 la sută, în județul Cluj – 28 la sută, pentru București și Ilfov – 16 la sută, iar la nivel național 16 la sută este gradul mediu de ocupare al paturilor destinate bolnavilor de Covid. Un total de 25.000 de paturi, inclusiv paturile ATI.

De ce 75 la sută? Pentru că a fost o evaluare a colegilor din zona de Sănătate publică și de asistență medicală, care consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unei măsuri care să reducă transmisibilitatea brusc și, atunci, vom solicita această decizie de închidere a școlii pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70 la sută. Este important să fie o diferență sensibilă atunci când se redeschide școală, [ca] să nu fie situația ‘săptămâna viitoare s-au închis din nou’. Este bine să fie continuitate pentru procesul de învățământ.

De ce trei cazuri într-o clasă? Pentru că aceasta este definiția focarului epidemiologic pentru orice boală transmisibilă, și pentru pojar, rujeolă, și pentru oreion și bineînțeles și pentru această boală folosind un etalon care este cunoscut de toți epidemiologii.

De ce șapte zile? Pentru că aceasta este perioada de incubație, de exemplu un copil se îmbolnăvește în ziua unu și atunci perioada de incubație în care ar mai putea să apară cazuri să fie – în general este mai scurtă, mai ales la tulpina Omicron – de șapte zile.

Dacă se întâmplă suspendarea activității în jumătate din clasele dintr-o școală, atunci toată școala intră online. Cam astea sunt elementele pe care le-am avut în vedere și care cred că vor face posibile două lucruri: sustenabilitatea procesului de învățământ și, cum spuneam, nu este vorba doar de procesul de învățământ, ci de modul în care se vor dezvolta copiii acestor generații care au fost vitregiți și afectați foarte serios în ultimii doi ani de ceea ce se întâmplă.

Cîmpeanu: Ziua de referință va fi ziua de joi a fiecărei săptămâni pentru scenariul de săptămâna următoare, iar din perspectiva educației vă pot spune că săptămână nu se va fragmenta, se va lucra pe prezență fizică toată săptămâna sau, dacă se va ajunge în situația în care din cauza depășirii gradului de 75 la sută a paturilor, se va trece în online, acel online va fi pentru toată săptămâna. Și noi am susținut că, dacă am fi păstrat 75 la sută la intrarea în online și 75 la sută la ieșirea din online, am fi ajuns exact în situația precizată de domnul ministru: ne-am fi jucat cu școala închis-deschis, ceea ce este inadmisibil.

Întrebări și răspunsuri:

În câte săptămâni vom ajunge la scenariul online?

Rafila: “Nu pot să vă spun acest lucru, dar întrebarea completă a dumneavoastră ar fi fost ‘în care județ?’. Vedeți că sunt diferențe mari, de exemplu în București avem 16 la sută, iar în Suceava 34 la sută. Schimbarea ar putea fi influențată de gradul de vaccinare în județul respectiv, nu știu dacă este o coincidență sau nu, dar jud. Suceava are cea mai mică acoperire vaccinală din țară, și are în același timp și cel mai mare grad de ocupare al paturilor din spital. În mod evident, evoluțiile diferă de la județ la județ, întrebarea la care vreau să răspund, fără să fie pusă încă, se referă la și închiderea școlilor într-o localitate. Nu putem să lucrăm cu localități, lucrăm cu județe pentru că nu putem să raportăm populația dintr-o localitate, pentru că nu are asistență medicală ca să pot să fac calculul acesta localitate cu localitate. Mai ales București și Ilfov care sunt o aglomerație urbană, majoritatea celor care locuiesc în Ilfov lucrează în București, deci e clar că această entitate trebuie reglementată și măsurată unitar”. (…)

Elevii vor mai fi testați? Acasă, la școală?

Cîmpeanu: “În primele săptămâni de testare au fost distribuite spre administrare 13 milioane de teste, din care 111 au fost confirmate ulterior prin teste PCR. Săptămâna trecută, când au funcționat cu prezență fizică doar elevii de gimnaziu și liceu, au fost distribuite doar 1,5 milioane, de aproape 10 ori mai puțin și totuși numărul de cazuri confirmate a fost mult mai mare decât cazurile confirmate la administrarea a 13 milioane. Asta arată că elevii, părinții, profesorii au început să se obișnuiască cu administrarea acestor teste care au fost solicitate de multe luni de zile.

Din păcate, din cauza acelor contestații care au blocat achiziția, nu am avut aceste teste. Am primit asigurări că în două – trei săptămâni maximum va fi deblocată procedura de achiziție, cu siguranță pentru că următorul lot va putea fi contractat, voe ajunge cu testele non-invazive pe bază de salivă în școli și ele se vor administra. Însă ce am asumat este următorul lucru: pentru a consolida relevanța acestor teste, cel puțin pentru elevii de vârstă mai mare, cel puțin gimnaziu și liceu, acestea ar putea fi auto-administrate de către fiecare elev în școală, sub supravegherea cadrului didactic. Care nu se implică în administrarea testului, dar care poate gestiona, centraliza rezultatele acestor teste.

Cu precizarea făcută deja de către domnul ministru [Rafila] că, în lege, testarea nu este obligatorie; dacă nu este obligatorie, acei elevi care din păcate nu au înțeles și nu vor înțelege importanța testării, nu vor avea accesul interzis la educație, aceia care nu doresc, care refuză testarea.

Din perspectiva ‘intru în haina cadrului didactic’ este oarecum frustrant să ai o clasă cu 30 de elevi în care 10 – 12 elevi spun ‘noi nu vrem’. Atunci măcar cunoaștem situația reală și nu mai distribuim tuturor teste pentru administrarea acasă. Dar asta necesită sprijin și înțelegere pentru colegii cadre didactice”.

Știrea inițială:

Amintim că, joi seară, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat o hotărâre privind modificarea condițiilor de desfășurare a activității în unitățile de învățământ, prin care se anunță faptul că toate școlile care funcționează pe raza județelor ale căror spitale au peste 75% din paturile destinate îngrijirii bolnavilor de COVID-19 ocupate vor trece la predarea exclusiv online.

Scenariile anunțate joi de CNSU:

Scenariul 1: Prezență fizică – rata de ocupare la nivel județean a paturilor COVID e cel mult 75%

 • Școală online timp de 10 zile la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.

Scenariul 2: Școală online – rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital COVID-19 e peste 75%;

 • Revenirea la școală cu prezență fizică numai după ce rata de ocupare scade sub 70% la nivel județean.

Decizia CNSU mai menționează “suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru o perioadă de 10 zile la nivelul unităților de învățământ preuniversitar/conexe, la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal”.

Ministrul a mai anunțat, joi seară, că a fost eliminat pragul de vaccinare de 60% stabilit pentru personalul unităților de învățământ.

Și tot joi seară, la B1 TV, a precizat că “suspendarea activității din întreaga școală la apariția suspendării unui număr de clase de cel puțin jumătate din numărul total de clase se păstrează și se va suspenda activitatea în întreaga școală”. Despre cele 3 cazuri într-o clasă, el a spus: “Cele trei cazuri probabil că în șapte zile consecutive, dacă apar trei cazuri, cinci sau șapte zile, o să vedem în ordinul de ministru de mâine”, a explicat ministrul.

În prima parte a săptămânii, ministrul a spus, la Digi 24, că printr-un nou ordin de ministru vor fi permise “doar testele confirmate prin PCR”.

 • Consiliul Național al Elevilor (CNE) a transmis astăzi, într-un comunicat, necesitatea adoptării unui algoritm complex de calcul al riscului epidemiologic dintr-o școală, care să ia în calcul, pe lângă rata de incidență de la nivel local și numărul de locuri ocupate din spitale, și aspecte care țin de vaccinarea cadrelor didactice și a elevilor, capacitatea unei școli de a asigura respectarea tuturor măsurilor sanitare (ex.: distanțare fizică, posibilitatea oferirii de măști de protecție elevilor și profesorilor etc.), capacitatea de testare și nu numai. CNE a adăugat că o astfel de măsură ar reprezenta un pas în față spre o descentralizare reală, mai ales în contextul în care există localități cu populație redusă, în interiorul cărora riscul de infectare comunitară este scăzut. Mai multe detalii aici.

20 comments
 1. Nu sunt de acord cu scoala online la hurta. Sunt convins ca trebuie si vor aparea precizari legate de deciziile descentralizate. Ganditi-va ca nu poti condamna la online sate unde nu se poate face, sate aflate la zeci de km nu de un spital, poate chiar de un orasel sau o zona locuita. Este strigator la cer sa ai scoala cu 90 la suta vaccinati, sa fii in localitate cu incidenta 1 si sa ai dotarile necesare pentru predare fizic, sa ai 15 elevi max.in clase si sa fii obligat in rural la online. Nu este NORMAL, fratilor!!! Mai ganditi si cu capul, nu numai cu fundul!!!!!

 2. De acord cu voi dragi părinți!Intradevar niște nenorociți se joaca cu viețile copiilor ,a părinților, a bunicilor …își bat joc ,Campeanu își bate joc de copii de când a “pus mana pe ei “(pe minister),taie ,vacante ,burse ,ai trimite “în bătaia puștii “(în plina pandemie ,la scoala cu ei ,înghesuiți intr-o clasa minuscula ca …dade dade …mai scăpăm de cate unul ..asa gândește acest specimen inuman);acum și Rafila ai face jocul acestui gunoi sau …toți sunt marionetele “supremului “și ei doar executa …tare ma mir de ce după atâta hate din partea părinților, a copiilor referitor la campeanu ..de ce nu îl schimba nimeni .. e ciudat și mai ales văzând mai marii lui câte prostii face ,cât au de pierdut din cauza lui …dar ar trebui noi părinții sa îl determinam sa -și ia mâinile murdare de pe copiii noștri!

 3. Noroc ca se promoveaza sanatatea si preventia virusului in cazul copiilor. Sunt mandru sa ma uit la dejectiile de Cimpean si Rafila sa vad cum ii duce capul la decizii monumentale. Am o alternativa baieti ca si pe mine ma duce capul, in gura voastra. Noroc ca avem si locatie, din moment ce inca avem destule paturi Ia ATI. Mars!

 4. Noroc ca se promoveaza sanatatea si preventia virusului in cazul copiilor. Sunt mandru sa ma uit la dejectiile de Cimpean si Rafila sa vad cum ii duce capul la decizii monumentale. Am o alternativa baieti ca si pe mine ma duce capul, in gura voastra. Noroc ca avem si locatie, din moment ce inca avem destule paturi Ia ATI. Mars!

 5. La 3 cazuri de gripă in 3 clase diferite se închidea școala.
  Acum nu!

  Ce concluzie științifică si logică rezultă?

  Că sarscov2 e mai puțin periculos decât gripa!

  Documente oficiale!

 6. Adică lasă-i să se infecteze masiv până se înfundă spitalele și după aia închidem școlile și care scapă, scapă, care nu, nu că și așa nu mai au loc în spitale.

 7. Numai imbecili acolo “sus”.. adica sa se umple paturile si dupa luam masuri, cand o sa fie paturile pline si inca multi infectati fara paturi la dispozitie? Ei nu se uita ce e în toata Europa? Aia au mai multi vaccinati ca noi, cu toate astea spitalele sunt pline. E inceput de semestru, un semestru lung,1/ 2 luni doar se preda oricum, e timp pana la primavara si cu notele..puteau sa i lase online..macar hibrid prin rotatie, macar 1 luna sa treaca valul, eventual doar in orasele unde rata de incidenta e crescuta si cate 25-30 copii intr o clasa. Sa faca doar cls VIII si XII fizic. Fac aceleasi reguli pt toti sa nu si bata ei capul cu proceduri, pt fiecare situatie n parte.
  Minim 3 cazuri n clasa pt online…adica daca e doar 1 nu conteaza, mai asteptam sa se imbolnaveasca cineva? Acel cineva e copilul cuiva, nu o cifra n statistica! Nu puteti pune la dispozitie spitale curate, toate sunt pline de bacterii pianoceanice, personalul e prea obosit sa i pese, atunci nu va asumati astfel de masuri pe spinarea copiilor si parintilor! Or avea copii de scoala cei care vin cu astfel de masuri? Daca da (desi la ce babalîci sunt toti pe acolo sigur ai lor sunt mari deja) sigur nu i trimit la scoala prin autobuze pe copii/nepotii lor, nu merg cu metroul, nu i expun la microbii aferenti “civilizatiei” romanesti, suflatul nasului pe strada, stranut/tusit in palma si apoi sters pe bara, daci liberi fara masca intr un metrou inghesuit etc.
  Costa mai putin sa tratezi un copil n spital decat sa dai un ajutor parintilor care nu si pot lasa copii singuri “online” (unii sunt bezmetici, chiulesc, conform educatiei primite desigur) si nu se pot duce la job? Varza a ajuns umanitatea daca si lasa copii expusi la un virus pandemic doar pt confort si delasare (“sa se duca la scoala sa mai respir si un pic”, am auzit multe “mamici”), pt job (unde stau 10h si se mira ce mult a crescut copilul pt ca l vad doar 1h seara inainte de culcare). Se mai mira ca pleaca tinerii si nu numai..ni se face lehamite de atata prostie, de prostii ajunsi ministrii doar pt ca s au bagat n politica..unde banii vorbesc, oamenii nu conteaza.

  1. Super nasol sa iei bacterii pianoceanice. Iti dai seama cum reactionezi la Covid daca iei si bacterii chitaroceanice sau vioaroceanice? Am auzit ca cel mai greu scapi de bacteriile fluieroceanice si trompetoceanice. Si mai ziceti ca toti cei ce scriu aici trebuie luati in seama…

   1. Aveți dreptate, nu toți cei care scriu aici sunt demni de luat în seamă, unii o fac doar pentru a jigni! Exemple de genul: “tuto”, “îți arătăm două degete… Știi tu care!” sunt de la oameni pentru care nu există inteligență emoțională/diplomație și care nu merită atenție… Una este să corectezi pe cineva care a greșit și altceva este să râzi de ea/el. Așa… va rămâne cu o frustrare, nu cu o lecție de cunoaștere/înțelepciune.

 8. Logic! Probabil acesta este si motivul pentru care datele privind ocuparea ATI nu au fost actualizate pana la ora aceasta, sa nu-i dea cu virgula ministrului lui Peste -Prajit si sa ii iasa declaratia. In cateva ore vom vedea uimiti cum am depasit in unele orase 75% ocupare ATI .De ieri a fost depasit pragul de 4 ‰, sinrenele salvarilor sunt deja zgomot de fond, dar va trebui sa asteptam vinerea urmatoare, doar vinerea nea ministru ia decizii, ca in rest isi plimba costumele pe la televiziuni.

  1. Ordinul nu se referă la paturile ATI ci la toate paturile din spitalele unui județ.
   Asta e si găselnița.

   Ei speră să plece si sa vină pacienți si sa nu se ajungă la 75% ocupare paturi pe județ.

   La cum sunt de goi sufletește sunt in stare să transfere pacienți in alte județe numai sa nu se atingă pragul.

   In cazul in care se depășește vine Cârpeanu si schimbă procentul la 99% si apoi pompos ,,Am ținut școlile deschise, suntem cei mai tari”

 9. La o tulpină atât de transmisibilă, trei copii din 30 inseamna enorm. Vor fi toți bolnavi si cate doi părinți acasa. FELICITARI! NE-ATI CIURUIT.

 10. In traducere libera, am renuntat la magaria cu 60% rata de vaccinare si am gasit alta, cu 3 cazuri consecutive.
  Aceasta ultima gaselnita este o inventie pur romaneasca. Ea nu se intalneste in alte tari asa cum crede ministrul decuplat si incompetent.
  In Franta de exemplu, tara draga ministrului, nu exista aceasta regula aberanta.
  In practica numarul de 3 cazuri va fi depasit, vezi focarele aparute in scoli din Timis si de la scoala politistilor.

  Aceasta noua aberatie se numeste “decizie echilibrată” in viziunea lui Rafila, lol.

  1. probabil nici o clasa nu va mai face scoala online cu aceasta masura. Chiar daca sunt 3 cazuri intr-o clasa, ma indoiesc ca acestia vor face testul PCR, singurul luat in considerare. Un ministru depasit si moral si fizic, si … vai de capul nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației Ligia Deca, despre reintroducerea tezelor și a semestrelor după recordul negativ înregistrat de elevii de clasa a VIII-a la simulare: Nu am avut o discuție pe reintroducerea tezelor / Nu a fost observată o legătură între structura anului școlar pe module și rezultate

Ligia Deca declară că nu ia în calcul reintroducerea tezelor școlare, după ce elevii de clasa a VIII-a care au susținut în gimnaziu acest tip de evaluare doar doi ani…
Vezi articolul
Ordinul privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie

„Procedura de sancţionare a profesorilor ar trebui eficientizată, pentru a putea fi aplicate în mod real sancţiunile atunci când acest lucru se impune” – Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, despre cazul de hărțuire sexuală din Neamț, prezentat de RISE Project

Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate comportamentul cadrului didactic din județul Neamț care i-a făcut avansuri sexuale unei eleve şi solicită intervenţia Ministerului Educaţiei şi sesizarea organelor competente, pentru…
Vezi articolul