Cîmpeanu: Am eliminat pragul de vaccinare a personalului de 60% / Omicron afectează și persoanele vaccinate, a fost necesară schimbarea strategiei cu privire la modul de funcționare a școlilor / Totul se judecă la nivel de județ de acum înainte

27.629 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Ministrul Educației a anunțat la B1TV că a fost eliminat în această seară, prin hotărâre CNSU, după două luni de funcționare, pragul de vaccinare impus pentru personalul din învățământ, de 60%.

„Pragul de 60% vaccinare în rândul angajaților din învățământ a fost un indicator foarte bun atât timp cât el a putut să accelereze procesul de vaccinare al personalului din învățământ. (…) Suntem la peste 70% grad de vaccinare al personalului din învățământ. Dar acum, odată cu specificul acestei variante, Omicron, care din păcate afectează și persoanele vaccinate, din fericire persoanele vaccinate nu dezvoltă forme grave, a fost necesară schimbarea strategiei cu privire la modul de funcționare al școlilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Legat de pragul de vaccinare, după două luni de funcționare a acestui indicator, ministrul susține că a realizat că existau situații în care două școli vecine puteau funcționa diferit din pricina acestui prag.

„Am primit mai multe semnale de la școli și grădinițe în care rata de vaccinare este de 54, 56, 58% și nu ar fi putut funcționa luni cu prezență fizică, în schimb școala de lângă, cu o rata de vaccinare de 61%, cu diferențe nesemnificative, ar fi putut funcționa. Atunci când pui un prag, cei care sunt imediat sub acel prag bineînțeles că sunt nemulțumiți. E firesc. Și atunci a fost mult mai adecvat cu această abordare”, a spus ministrul Educației.

„Totul se judecă la nivel de județ, iar pentru București se judecă în ansamblu – București-Ilfov”, a mai explicat Cîmpeanu noile scenarii.

„Important este să nu se pună o presiune pe paturile din spitale, destinate pacienților COVID. Acest lucru este apreciat, la propunerea Ministerului Sănătății, agreată de Ministerul Educației, ca indicatorul să fie 75% grad de ocupare al paturilor destinate pacienților COVID. În județele în care e depășită această valoare de 75% cu siguranță avem o mare problemă și avem un risc de intrare într-un blocaj cu privire la capacitatea de spitalizare și atunci e nevoie să facem orice pentru a nu bloca spitalele. În acest orice, din păcate, am înțeles că trebuie să intre să facă parte și intrarea în online a școlilor și grădinițelor în județul respectiv”, a mai spus Cîmpeanu.

Suspendarea activității într-o clasă sau într-o grupă se va face la apariția a 3 (trei) cazuri într-un număr consecutiv de zile și nu la apariția primului caz, cum era regula veche. Suspendarea activității din întreaga școală la apariția suspendării unui număr de clase de cel puțin jumătate din numărul total de clase se păstrează și se va suspenda activitatea în întreaga școală. Cele trei cazuri probabil că în șapte zile consecutive, dacă apar trei cazuri, cinci sau șapte zile, o să vedem în ordinul de ministru de mâine”, a explicat ministrul.

Scenariul 1: Prezență fizică – rata de ocupare la nivel județean a paturilor COVID e cel mult 75%

  • Școală online timp de 10 zile la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.

Scenariul 2: Școală online – rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital COVID-19 e peste 75%;

  • Revenirea la școală cu prezență fizică numai după ce rata de ocupare scade sub 70% la nivel județean.

Articolul este în curs de actualizare


11 comments
  1. 3 copii dintr-o clasa cu 35 sunt acelasi lucru cu 3 copii dintr-o clasa cu 15? Nu cumva copiii pot fi si asimptomatici? Astea sunt reguli pro infectare. Doua lucruri se poarta astazi in scoli: campaniile pro Rusia si anti NATO/UE printre profesori, si campaniile pro infectare printre politicienii cu putere de decizie.

  2. Cum afli care este procentul de ocupare a paturilor din spitale cu pacienți Covid? Te duci sa ii numeri? Am căutat, însă nu am găsit o asemenea informație.
    La varianta Delta clasa trecea în sistem online la un singur caz. La Omicron, cu o putere de contagiere mult mai mare așteptam sa avem în clasa 3 cazuri. Ramai cu gura căscata.

  3. Rata de ocupare e un criteriu logic, dar va răzgândit cand va fi depasi ca ati ales procentul ca nu se atinge si o sa l puneti la 150%.

  4. Niste dobitoci! Nu sunt in stare sa isi asume niciun scenariu si le schimba ca pe sosete. Este o mare bataie de joc fata de parinti si copii!

  5. Cum rămâne cu Hotărârea 2/2022 a CNSU care, printre altele, stabileşte procedura de carantinare a contacţilor? Cum se pot identifica contacţii unui elev?

  6. Adica vaccinul e apa de ploaie, asa ca conteaza cate paturi de spital ocupa bolnavii ca sa tina scolile deschise, sa nu piarda copii cunostinte ceva, ha ha, e sinistru,
    mai bine lega scoala de petele solare, cate sunt cand apar

  7. Cum sa treceți clasa in online la 3 copii infectati? Asteptam sa faca toți? Daca ia si un al 2-lea copil, să fim siguri că vine la scoala si da tuturor. Nu cumva sa scape unul. Este strigător la cer! Vreti cu orice PRET sa ii îmbolnăviti pe toți. Nu aveti limita? Toate ca toate dar sa riscati sanatatea copiilor? Nu sunt copiii vostri!

    1. Aveți perfecta dreptate Maria. nu sunt sănătoși la cap. Se joaca cu sănătatea copiilor noștri. Cîmpeanu nu are ce cauta ca ministru.

  8. Sunteți cu capul toți miniștrii și care vor mai veni nu veti face nimic acestei țări să huooo…🤮🤮🤮🤮😤😤😤 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Boicot al consilierilor școlari, în prima zi de înscrieri la clasa pregătitoare, susținut de Sindicatele Libere din Învățământ

Protest al consilierilor școlari din București, Arad, Bistrița-Năsăud, Iași și Vrancea, nemulțumiți că Ministerul Educației nu le acordă o serie de sporuri salariale, anunță Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Consilierii…
Vezi articolul

Profesorii din România vor participa la TALIS 2024, anunță Ligia Deca, după adoptarea în Guvern a deciziei. Vor fi colectate “informații directe” privind dezvoltarea profesională, convingerile și atitudinile cadrelor didactice

România va participa la studiul internațional TALIS 2024, după cum a anunțat astăzi Ligia Deca. „Decizia a fost adoptată în ședința de astăzi a Guvernului și constituie un pas important…
Vezi articolul

Școala online, exemplu de practică. Ciprian Ittu, profesor de matematică și TIC: Nu este un șoc că facem teme online, este ce făceam și înainte de epidemia de coronavirus / Plus: cum folosește cu elevii platforma Digitaliada

“Digital, putem suplini lipsa de timp”, spune Ciprian Ittu, profesor de matematică și informatică la gimnaziu. Predă folosind și tabletele și aplicații digitale de mai bine de 3 ani, iar…
Vezi articolul

Ministerul Educației a cerut tuturor școlilor să verifice deciziile de titularizare pentru fiecare candidat la concursul de directori și să raporteze titularizații pe articolul 253 / Azi este proba scrisă pentru candidații care au lipsit din motive medicale la prima sesiune

Ministerul Educației a cerut tuturor școlilor să verifice deciziile de titularizare pentru fiecare candidat la concursul de directori, potrivit documentelor consultate de Edupedu.ro. Este vorba despre raportarea numelui și numărului…
Vezi articolul