CNSU: Toate școlile dintr-un județ trec în online, dacă se ocupă 75% din paturile de spital destinate COVID-19 din județul respectiv, potrivit noilor scenarii care intră în vigoare de luni / Rata de vaccinare a profesorilor a fost eliminată

19.659 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis în această seară să schimbe criteriile de la care școlile trec în sistem online. Acest lucru va depinde de rata de ocupare a paturilor ocupate cu bolnavi Covid-19, într-un județ. Elevii vor învăța de acasă dacă, în județ, rata de ocupare a paturilor din spitale este mai mare de 75%. (Hotărârea CNSU, la finalul articolului)

Măsura a fost propusă recent de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și a fost aprobată în ședința CNSU de joi seară. Sunt cel puțin 2 scenarii prevăzute în noua decizie:

Scenariul 1: Prezență fizică – rata de ocupare la nivel județean a paturilor COVID e cel mult 75%

  • Școală online timp de 10 zile la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.

Scenariul 2: Școală online – rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital COVID-19 e peste 75%;

  • Revenirea la școală cu prezență fizică numai după ce rata de ocupare scade sub 70% la nivel județean.

Până în prezent, deschiderea școlilor cu prezență fizică era condiționată de rata de vaccinare a profesorilor, dacă era peste 60% într-o unitate de învățământ și de incidența cazurilor Covid-19 în oraș (școlile treceau la educație online la o rată de 3 cazuri la mia de locuitori). Aceste criterii nu mai apar în noile scenarii aprobate de CNSU. Așteptăm precizările autorităților dacă aceste scenarii sunt o completare la cele vechi sau le înlocuiesc.

HOTĂRÂREA nr. 3 din 13.01.2022:

Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă adoptă prezenta

a) desfășurarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%;

b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este mai mare de 75%;

c) reluarea cursurilor cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 a fost mai mare de 75%, numai după ce aceasta scade sub 70% la nivel județean;

d) instituirea, în sarcina direcțiilor județene de sănătate publică și a municipiului București, a obligației de publicare pe site-ul propriu a ratei de ocupare a paturilor în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi, pe baza datelor existente în platforma „Alerte MS”. La nivelul municipiului București și județului Ilfov, se va publica rata cumulată de ocupare a paturilor pentru cele două unități administrativ-teritoriale.

e) suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru o perioadă de 10 zile la nivelul unităților de învățământ preuniversitar/conexe, la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.”

  • Elevii cereau și ei alte criterii pentru ca școala să treacă online: ei propuneau ca școlile să decidă singure, prin Consiliile de Administrație, când să țină copiii acasă.

Foto: © Eakrin RasadonyindeeDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
12 ianuarie 2022: Elevii cer criterii noi pentru trecerea școlilor online/ Fiecare școală să decidă propriul scenariu în funcție de anumiți parametri
11 ianuarie 2022: Raed Arafat: Copiii să facă testele în clasă, sub supravegherea profesorilor – o soluție care poate să fie luată în considerare / Nu avem siguranța că elevii se testează acasă
7 ianuarie 2022: VIDEO Un nou algoritm de funcționare a școlilor în care să conteze și proporția persoanelor spitalizate. Ministrul Sănătății: Un algoritm care să fie rațional și să nu repete erorile majore în care școlile au fost închise când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi

13 comments
  1. O regula aberanta! Ce treaba are o scoala mica din varful dealului cu una din oras? Sa lase la latitudinea scolii cand intra in online,daca nu au copii bolnavi, nici profesori, nu e cazul de online. In schimb daca invatatorul e bolnav si nu are cine sa il inlocuiasca ce facem? Tinem copiii in scoala sa dea bine ca fac fizic,dar fac orele singuri? Un invatator care e contact direct, de ce nu poate sa isi tina orele online daca poate? Mai bine nu se fac deloc? Lasati paturile de spital sa decida pt spitale. Situatia din scoala respectiva sa fie criteriul pt intrare in online. La fel si situatia din localitatea respectiva, cum se face transportul elevilor,ce conditii sunt respectate.
    Parca nu mai judecam deloc normal..ne-o fi afectat vaccinul capacitatea de gandire?

  2. Mereu educația și profesorii sunt lăsați la urmă, niciodată educația nu a fost apreciată la justa ei valoare…dacă ești dascăl nu ai voie să te îmbolnăvești că nu este personal care să facă orele. Conform ministerului sănătății, paturi ATI sunt 1552 la nivel național-http://www.ms.ro/planul-national-de-rezilienta-fata-de-recrudescenta-covid-19/.
    Oare de ce nu suntem lăsați să ne continuăm viața normal, fără măsti și covid ? Că oricum aceste coronovirusuri au existat mereu așa cum a afirmat un doctor imunolog-https://www.youtube.com/watch?v=f20rH9y46-k , sau lor le convine ? Culmea este că atunci când ei au treabă: de organizat congrese, altele, nu mai este virus…ce au de gând cu noi , să ne spună clar și răspicat !!!

    1. Sa ne lase odata cu online-ul mamii lui. Ne-a capiat. Sa ne lase sa ne protejam, dar sa ne tinem orele. Nu mai putem si o sa facem greva daca o mai tin mult langa cu online la toata lumea.

  3. Dimpotriva, inseamna ca se inchid scolile pe termen nelimitat! Fiind putine locuri de urgenta *dedicate* covid, acestea vor fi mereu pline (pentru ca erau pline in valuri de gripa si cand nu exista Covid), si se elibereaza numai intre 1 iunie si 1 septembrie.

    1. Este groaznic. Elevi nevinovati vor sta in online pe perioada nedeterminata?? Nu cred. Ne-am saturat de online. Eu predau la tara si vorbesc cu niste buline. Din 15 elevi intra 5. Ba cu scuze, ba ca nu pot, ca nu au. Dar eu am? Mi-a dat cineva ceva? Eu nu mai fac niciun online nici daca ma plateste cat pentru videochat. Ce naiba? Voi ati vazut ce facturi au venit la curent, la gaz??

  4. Cat de ciudat suna acest criteriu, ca o invitatie la ocupat spitale. Nu e mai logic sa facem tot posibilul sa nu atingem acel 75% grad de ocupare??? Doamne, da-le minte! Analfabetii functionali nu sunt copiii care au luat burse, ci sunt cei de acolo, de sus, care se joaca si cu sanatatea si cu educatia.

  5. N-ai masti, n-ai dezinfectant, n-ai distanțare fizica, n-ai personal medical în scoli,
    ai 10000 de infectari pe zi, scenariu rosu în aproape toată tara, 500 la ATI, copii la ATI și culmea, ții școlile deschise!!!!
    Să aibă curajul sa recunoască acea minte “luminată” cum a ajuns la criteriul menționat în articol!!!!

  6. Vai de capul nostru!
    În ce tara trăim? Ce incompetenți ne conduc!!!!
    Cum sa închizi școlile abia când nu mai sunt locuri în spitale? Pai câți din cei care nu mai găsesc locuri sunt copii sau membri de familie ai acestora, infectați de copii? Cum și unde ii mai tratezi dacă se ocupa locurile? Noi în loc sa inchidem școlile imediat ce am trecut de 3 la mie, așteptam infectarea în masă!
    Domnule Rafila, domnule Câmpeanu, ati auzit de PREVENTIE??????
    VĂ ASUMAȚI RISCURILE ȘI SUPORTAȚI CONSECINȚELE URMARE IMPUNERII UNOR ASEMENEA MASURI ABERANTE?????

  7. Bine că CA a hotărât de luni școală online. Acum trebuie refăcută ședința și ,,băgat” școală înapoi în scenariul verde. Nu înțeleg de ce nu au aprobat Hotărârea ieri.

  8. Nu era mai simplu sa scrie “NU se mai inchid scolile”? Sunt si reguli ce se intampla cand scoala ramane fara profesori sanatosi? Data trecuta la noi la clasa copiii au stat singuri in clasa 1 zi intreaga pt ca nu era niciun cadru didactic disponibil … erau fie in izolare, fie bolnavi, fie locuiau cu o ruda bolnava si erau contacti directi!!!!

    1. Si daca in scoala ta e asa, trebuie sa extrapolezi totul la intreaga tara? In scoala mea nu avem profesori sau elevi absenti medical. Rata in localitate este 1( un focar de la niste sparanghelisti recent intorsi), vaccinati in scoala 78 la suta. Spuneti voi de ce am intra in online?? De prosti ce sunteti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liderul studenților din România îi răspunde Marei Mareș, consilier în cancelaria lui Cîțu: „E cineva din Guvernul României care crede că învățământul superior românesc nu trebuie îmbunătățit pentru a încuraja tinerii să rămână la studii în România?”

„Nimeni nu a insinuat că învățământul trebuie îmbunătățit cu scopul de a împiedica tinerii să plece la studii afară. Învățământul superior românesc trebuie îmbunătățit cu scopul de a încuraja tinerii…
Vezi articolul

Anul școlar 2023-2024 să înceapă pe 11 septembrie, mai târziu cu o săptămână decât stabilise Cîmpeanu – propunere oficială a ministrului Ligia Deca, ce ar menține România în topul țărilor cu cele mai puține zile de școală / Vor fi cu 7 zile de cursuri în plus față de actualul an școlar

Calendarul anului școlar 2023-2024 a fost lansat în dezbatere de Ministerul Educației vineri, 27 ianuarie. Școala ar începe pe 11 septembrie 2023, iar elevii ar merge la cursuri până pe…
Vezi articolul

Cât de importantă este supravegherea timpurie a dentiției copiilor și de ce sunt importanți „dinții de lapte”. Medicul rezident Antinia Simion: Pedodonția, ramura stomatologiei care câștigă tot mai mult teren

Problemele de dentiție ale copiilor tind să devină tot mai importante pentru părinți, indiferent că este vorba despre „dinții de lapte” sau despre dantură permanentă. În Uniunea Europeană, rata medie…
Vezi articolul

SNSPA, prima universitate care reacționează la acuzația de plagiat adusă lui Sorin Cîmpeanu: Implicațiile sunt devastatoare, mai ales atunci când vorbim de credibilitatea și de performanța spațiului academic românesc

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) condamnă ferm orice practică asociată plagiatului: „Plagiatul există în sistemul educațional din România, iar implicațiile sunt devastatoare, mai ales atunci când vorbim…
Vezi articolul