VIDEO Un nou algoritm de funcționare a școlilor în care să conteze și proporția persoanelor spitalizate. Ministrul Sănătății: Un algoritm care să fie rațional și să nu repete erorile majore în care școlile au fost închise când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi

29.767 de vizualizări
Foto: gov.ro
Despre menținerea școlilor deschise, Alexandru Rafila a declarat în cadrul unei conferințe că „decizia trebuie să țină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic și, dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporție mică de cazuri care ajung de spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea școlară”.

Ministrul Sănătății a precizat că sunt două elemente care trebuie să fie luate în considerare în dezvoltarea unui algoritm care să indice tipul de școală (cu prezență fizică sau online), și anume: rata de incidență și proporția persoanelor internate, și a dat exemplul Franței: „Dumneavoastră ați văzut ce se întâmplă în alte țări, sunt sute de mii. În Franța am avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi, da. Totuși, școlile au funcționat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat”.

Asta înseamnă că nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci și proporția de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale spitalicești obișnuite, cu oxigen sau terapie intensivă”, a completat acesta.

 • Medicul a afirmat că „dacă vor fi cazuri multe cu blocarea spitalelor, atunci poate fi luată o măsură temporară” în privința școlilor.

„Dar, repet, menținerea deschisă a activităților școlare nu cu orice preț, categoric, dar cu un algoritm care să fie rațional și să nu repete erorile majore aș spune – și îmi pare rău că spun lucrul acesta în mod repetat în care școlile din România au fost închise luni de zile când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi, total nejustificat și aș spune chiar iresponsabil”, a spus ministrul Sănătății.

Informații de context

Amintim că ministrul Educației a spus într-o intervenție la Digi24 că situația legată de numărul redus de cazuri confirmate prin testele salivă ar putea fi rezolvată de o lege: „Poate se găsește o posibilitate legală prin care testarea copiilor să fie obligatorie”.

Reamintim că ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede că în localitățile în care rata de incidență este sub 3/1000, activitățile didactice se pot desfășura cu prezența fizică în unitățile de învățământ preuniversitar, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară, independent de procentul de vaccinare a personalului din unitatea de învățământ.

În localitățile în care incidența de infectare cu Covid-19 depășește 3 la mia de locuitori, modul de funcționare al școlilor este dependent de rata de vaccinare a personalului: pentru prezență fizică, minim 60% din personal trebuie să fie vaccinat.

Video, la minutul 31:30:
Citește și: Ministrul Educației: „Poate se găsește o posibilitate legală prin care testarea copiilor să fie obligatorie. Încrederea în părinți îmi doresc să fie cât mai mare, dar am îndoieli că toți părinții au utilizat aceste teste acasă corect”

7 comments
 1. Bună ziua sunt o elevă foarte silitoare și aș vrea ca școlile să fie deschise in continuare in localitatea scobinti județul Iași și să fie menținute cu testele de salivă
  O zi bună .

 2. Adica cum o dai, profii sunt obligați sa tina ore online in sali de clasa goale si ore hibrid, care fac calitatea orelor de curs sa tinda spre zero.

 3. Domnu Rafila, nu ne mai dati exemplul tarilor straine ca nu cred ca in Franta nu au apa la baie, sapun sau hartie igienica. La noi sunt cazuri de astfel de scoli si in orase.
  Nu mai spun ca modul in care se aplica si respecta normele de protectie in scoli sunt aproape de un sfert din ce ar trebui sa fie. Elevi care nu poarta masti corespunzator, chiar si profesori. Apropo intr-o tara normala mastile elevilor si profesorilor nu ar fi fost asigurate de stat? Teste?

  Ne lasati cu povestea asta ca in alte tari, luati masuri pentru realitatea din Romania unde 60% din populatie este nevaccinata si nu pricepe nici ca trebuie sa poarte masca.

 4. Da’ stii ce ma intereseaza algoritmul tau? Unde ai spitale mici si sute de comune arondate pana sa ajungi la un spital judetean ce facem? Inchidem tot pentru ca s-a aglomerat spitalul ala! Ala era aglomerat si fara pandemie. Hai ca m-ai rupt cu logica ta. Lasati scolile deschise! Inchideti doar in orasele mari cand chiar este maxima nevoie( incidenta mare, scoli foarte aglomerate, spitale blocate pe ATI).

 5. Yeah right! Si de ce nu a functionat logica asta cand sistemul de sanatate era supraplin de dadea pe afara? Totul e o mascarada. In scoli nu se mai asigura absolut nicio masura de protectie, cu exceptia mastii, care nici ea nu e purtata corect. Macar sa spuna lucrurilor pe nume si anume ca nu-i mai intereseaza si ca trebuie sa ne descurcam pe cont propriu, cum vom putea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rezultatele de la simularea la matematică sunt în strânsă legătură cu lipsa profesorilor calificați. Este o tragedie națională iar în 10 ani va fi un dezastru, spune profesorul Cătălin Ciupală

“Lipsa profesorilor de matematică calificați este în strânsă legătură cu rezultatele slabe înregistrate de elevii de clasa a VIII-a la simularea de la Evaluarea Națională”, a spus profesorul de matematică…
Vezi articolul

Emilia Șercan, reacție după ce ministrul Bode a anunțat că lucrarea sa de doctorat nu e secretizată. ”Teza lui dr. Bode este digitalizată (…) și poate fi consultată pe un calculator fără acces la internet. Fotografierea ecranului cu prețioasa creație științifică este interzisă”

Jurnalista Emilia Șercan anunță pe pagina sa Facebook că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode poate fi consultată pe un calculator la Biblioteca Națională, însă acesta nu are acces…
Vezi articolul