Ministrul Educației: “Poate se găsește o posibilitate legală prin care testarea copiilor să fie obligatorie. Încrederea în părinți îmi doresc să fie cât mai mare, dar am îndoieli că toți părinții au utilizat aceste teste acasă corect”

7.414 vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: Adrian Cuba – Agerpres Foto
O lege ar putea rezolva situația legată de numărul redus de cazuri confirmate prin testele salivă și pentru a înlătura suspiciunile potrivit cărora nu toți părinți își testează copiii acasă cu testele primite din școli, a declarat într-o intervenție, la Digi24, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Încrederea în părinți îmi doresc să fie cât mai mare, dar am îndoieli că toți părinții au utilizat aceste teste acasă, corect. Atâta vreme cât nu există bază legală de testare la școală, atâta vreme cât nu există bază legală de testare acasă, pentru că dacă dvs. sunteți profesor și aveți 35 de elevi într-o clasă, și 20 de elevi spun că nu vor să se testeze, sunt curios ce puteți face”.

Reporter: Pot face ceva profesorii în acest caz?

Sorin Cîmpeanu: „În acest moment nu, pentru că le-ar refuza dreptul la școală garantat de Constituție… pe baza a ce?”

“Poate se găsește o posibilitate legală, nu ordin de ministru, nu hotărâre de Guvern, nu hotărâre CNSU, ci lege prin care, așa cum învățământul e obligatoriu, dacă se găsește prin lege și o astfel de posibilitate, se poate rezolva situația”, a precizat ministrul.

El a subliniat că discuția privind relevanța testelor salivă este legată și de faptul că unii părinți nu testează copii. “Dacă ne raportăm la cele 111 cazuri identificate pozitiv la testul salivă dintr-o multitudine de milioane de teste, apreciez că au relevanță scăzută. Dar să nu uităm că nu am avut altă posibilitate legală decât să ne bazăm pe responsabilitatea părinților că le-au efectuat. S-ar putea să fie și asta o cauză de relevanță mai scăzută dincolo de performanțele intrinseci ale acestor teste”, a încheiat ministrul Sorin Cîmpeanu, în intervenția de la Digi24.

Săptămâna aceasta, ministrul Cîmpeanu a declarat că “sunt de acord cu orice fel de măsuri care fac în așa fel încât școala să se poată derula cu prezență fizică”, fiind o schimbare de poziție fundamentală față de cele de până acum, în care ministrul nu susținea măsurile obligatorii, fie vorba despre vaccinare sau testare.

În 17 septembrie, ministrul Cîmpeanu declara că “vaccinarea obligatorie a profesorilor nu a fost niciodată susținută de mine și nu e susținută nici acum“.

 • Ministrul nu a acceptat până acum nici testarea obligatorie a elevilor și profesorilor, făcând presiuni publice repetate pentru a fi introduse testele pe bază de salivă în școli, dar lăsând acest demers la alegerea părinților, rezultatele testelor fiind doar opțional transmise către școli.

Autoritățile vor să impună certificatul COVID. Proiectul de lege privind instituirea Certificatului Electronic Covid prevede că acest document poate fi eliberat persoanelor vaccinate, celor testate negativ sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, potrivit documentului agreat de coaliție, au declarat pentru G4Media surse politice.

Proiectul prevede că angajatorii vor fi obligați să le ceară angajaților acest document imediat ce guvernul va adopta obligativitatea lui prin hotărâre. Dacă un angajat nu prezintă certificatul, contractul lui de muncă va fi suspendat imediat, potrivit proiectului citat.


4 comments
 1. Avand in vedere ca incidenta era si este inca extrem de mica, de ce ne miram ca sunt putini copii care ies pozitiv? Din raspunsurile acestui domn pare ca avem un obiectiv pentru un numar mai mare de copii bolnavi.

 2. Un analfabet functional care schimba legile la 5 minute, declara ca restul sunt prosti ca el. Daca era la privat era demis de mult timp. Ciuca e o mare dezamagire pentru toti votantii PNL ca tine in functie o asa parasuta de om.

 3. Avem ministru al Educatiei sau al Dezinformarii?
  Testarea elevilor nu poate fi obligatorie deoarece:
  1. Elevii sunt minori, testarea trebuie acceptata si aprobata de parinti, de nimeni altcineva!
  2. Daca elevii nu primesc acordul de testare din partea parintilot, statul nu le poate anula dreptul la educatie, prevazut si garantat prin Constitutie!
  Asadar, domnul ministru se pare ca iar mesteca vorbe, fara rost!
  P.S. Nici testele de saliva, impartite de scoli pana acum, nu le fac elevii in mod obligatoriu, nici macar nu sunt obligati sa le primeasca!
  P.S.2 Sindicatele, ce faceti? Sunt bune cotizatiile? Voi pe cine reprezentati?

 4. Corect și legal este ca toți copiii să fie testați de către personal medical calificat, in cabinete medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Pentru copiii vulnerabili, întoarcerea la școala fizică este singura opțiune pentru a evada din cercul sărăciei” – Mihaela Nabăr, World Vision România. Organizația începe o campanie pentru vaccinarea anti-COVID-19 în satele românești

Oamenii din comunități vulnerabile au acces vara aceasta la centre de vaccinare, echipe mobile de vaccinare sau la medici de familie înscriși în program, cu ajutorul organizației World Vision România.…
Vezi articolul

VIDEO Cîmpeanu: Nu există platforme dedicate și securizate pentru evaluarea online, cu excepția proiectului pilot Brio / În ultimele 12 luni au fost făcute achiziții de aproape un milion de echipamente, dar nu toți elevii din România au echipamente adecvate / La liceu trebuie laptop

Nu există platforme dedicate și securizate pentru evaluarea online, cu excepția proiectului pilot Brio, a declarat luni ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă de la sediul ministerului. Acesta…
Vezi articolul