Raed Arafat: Copiii să facă testele în clasă, sub supravegherea profesorilor – o soluție care poate să fie luată în considerare / Nu avem siguranța că elevii se testează acasă

3.302 vizualizări
Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com
“Una dintre soluțiile care s-au menționat – și nu e treaba noastră aici, o să stabilească Ministerul Educației cu Ministerul Sănătății în final cum se vor administra și care va fi situația: sunt țări care administrează (testele Covid – n.red.) în școală. Dar copiii le fac sub observația profesorilor. Mai ales copiii de la o anumită vârstă. Deci aici e o soluție care poate să fie luată în considerare”, a spus luni seară Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, la B1 TV.

El a arătat că nu există o siguranță că, atunci când sunt disponibile teste, elevii din România se testează acasă, pe când în alte țări unde copiii fac testele la domiciliu testele chiar “se fac, nu se comentează, nu sunt supărați părinții că trebuie să facă testele. Deci, la noi, toată această vâlvă în jurul testelor în final trebuie să ne ducă către o concluzie: e nevoie de teste, dar e nevoie de teste făcute corect, controlabil, să știm că aceste teste se fac”.

Raed Arafat a insistat, în acest context, pe opțiunea auto-testării elevilor sub supravegherea profesorilor: “În alte zone se face în școală testul și copiii îl auto-fac în fața profesorului. Copiii de la o anumită vârstă pot să-și facă testul singuri și profesorul doar urmărește, că-și fac testul în fața lui. Deci sunt mai multe soluții”.

Raed Arafat la B1 TV, despre opțiunile de testare reală a elevilor:

Raed Arafat: Noi nici nu avem siguranța că în casă se testează (copiii care merg la școală – n.red.).

Moderator: Dar, știți cum e, dacă nu le ai…

Raed Arafat: Da, e adevărat. Dar, în același timp, testele câți le folosesc în casă? Vă dau exemple: în Austria, unde testele se fac la domiciliu, dar se filmează și se trimite filmulețul la școală în fiecare săptămână când se testează copilul de către părinți. Noi nu avem acest mecanism de control. În alte zone se face în școală testul și copiii îl auto-fac în fața profesorului. Copiii de la o anumită vârstă pot să-și facă testul singuri și profesorul doar urmărește, că-și fac testul în fața lui. Deci sunt mai multe soluții. Noi, în România, din păcate, ne-am “certat”, am avut oameni care n-au vrut, ca la vaccin – de ce alții au 70%, 80%, 90% vaccinați și noi avem 40-50% vaccinați?

Din același motiv avem testele neaplicate sau cu discuții asupra lor, pe când în alte zone testele se administrează la școală, sub observarea profesorilor și toată lumea știe că este o datorie să facă aceste teste. Sau se fac la domiciliu – dar se fac, nu se comentează, nu sunt supărați părinții că trebuie să facă testele. Deci, la noi, toată această vâlvă în jurul testelor în final trebuie să ne ducă către o concluzie: e nevoie de teste, dar e nevoie de teste făcute corect, controlabil, să știm că aceste teste se fac. (…) În casa omului nu ai (cum controla – n.red.), dar dacă faci testul sub observația cuiva de la școală, poate că asta merge. Sunt discuții, să vedem acum.

Moderator: În școală s-a spus că nu se poate, că nu avem atâtea cadre medicale sau asistente care să facă…

Raed Arafat: Aici am revenit și vă spun. Una dintre soluțiile care s-au menționat – și nu e treaba noastră aici, o să stabilească Ministerul Educației cu Ministerul Sănătății în final cum se vor administra și care va fi situația: sunt țări care le administrează în școală. Dar copiii le fac sub observația profesorilor. Mai ales copiii de la o anumită vârstă. Deci aici e o soluție care poate să fie luată în considerare. Din nou, repet, așa cum nu vrem vaccinare, nu vrem măști, nu vrem teste, după care stăm și ne mirăm: dar de ce suntem aici? (…)

Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Soluții de testare Covid-19 a elevilor din SUA, Austria, Franța, Germania: Accent pe auto-testare acasă sau sub supravegherea profesorului, apel la specialiști sau voluntari din afara școlii, testări pe eșantion restrâns

7 comments
 1. Dacă vrea procedură de testare salivară si verificarea efectuării testului îi trimitem.
  Cu diagramă de verificare a responsabilității fiecărui om implicat in procesul de testare, raportare, intervenție. Tot.
  Tehnologia a avansat mult.

  Normal MEN trebuia să facă procedura dar asta e, ce să mai spunem noi profesorii, facem si pe epidemiologii si pe statisticienii.

  MEN in frunte cu Cârpeanu se ocupă de declarații politice nu de politici publice educaționale.

  Arafat, a devenit mai degrabă un părerolog.
  A ascuns prin omisiune in decembrie că din 3 milioane de teste doar 110 au fost pozitive.
  De ce?
  Simplu. Cifrele din teren nu corespundeau cu ,,realitatea” declarată de INSP.

  De aceea au apărut si ,, contestațiile”.
  Să aibă teste de ajuns ( 2 pe săptămână spune legea) măcar in varful valului 5 adică prin 15 februarie.

  Restul, povești nemuritoare (sic)

 2. Dacă vrea procedură de testare salivară si verificarea efectuării testului îi trimitem.
  Cu diagramă de verificare a responsabilității fiecărui om implicat in procesul de testare, raportare, intervenție. Tot.
  Tehnologia a avansat mult.

  Normal MEN trebuia să facă procedura dar asta e, ce să mai spunem noi profesorii, facem si pe epidemiologii si pe statisticienii.

  MEN in frunte cu Cârpeanu se ocupă de declarații politice nu de politici publice educaționale.

  Arafat, a devenit mai degrabă un părerolog.
  A ascuns prin omisiune in decembrie că din 3 milioane de teste doar 110 au fost pozitive.
  De ce?
  Simplu. Cifrele din teren nu corespundeau cu ,,realitatea” declarată de INSP.

  De aceea au apărut si ,, contestațiile”.
  Să aibă teste de ajuns ( 2 pe săptămână spune legea) măcar in varful valului 5 adică prin 15 februarie.

  Restul, povești de adormit copiii.

 3. Ba da avem siguranță că sunt testați! La copiii mei la clasă se trimit poze cu testele pa WhatsApp. Nu cred că este indicat să se scuipe în clasă. Dacă un elev este pozitiv este mai complicat dacă este la școală.

 4. Intră în responsabilitatea părinților! Așa îi educă ei: să mintă sau să nu mintă (dacă au făcut sau nu testele așa cum trebuie, acasă)!
  Ce suntem noi, profesorii, ,,babaul” copiilor?
  Nu destul suntem și bonuri fără pauze?
  Rușine, Arafat!

  Totuși, prin această propunere ne-ai arătat că părinților nu le pasă de aceste teste (ca să nu continui…)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aproape 50 milioane persoane din întreaga lume sunt victime ale sclaviei moderne, dintre care 3,3 milioane sunt copii forțați să muncească și jumătate sunt exploatați sexual, arată un raport pe 2021 al Organizației Internaționale a Muncii

Peste 27 de milioane de persoane aflate în sclavie modernă sunt supuse la muncă forțată și alte 22 de milioane, la căsătorie forțată, arată proiectul „Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul –…
Vezi articolul

Vaccinul anti-Covid-19 pentru copiii de 5-11 ani ajunge în țară în a doua jumătate a lunii ianuarie. Programările pentru imunizare se pot face în platformă abia după ce sosesc dozele în țară, precizează RoVaccinare

Vaccinarea cu doza specială Comirnaty, produsă de Pfizer pentru a fi administrată copiilor de 5-11 ani, ar putea începe în a doua jumătate a lunii ianuarie, potrivit anunțului CNCAV, postat pe…
Vezi articolul