Cîmpeanu anunță o nouă modificare a regulilor pentru școli: Vor fi luate în considerare pentru decizii de funcționare doar testele PCR

17.684 de vizualizări
Foto: gov.ro
„Ordinul de ministru va trebui să fie actualizat, fie și pentru actualizarea perioadelor de carantinare, care nu mai sunt două săptămâni, sunt 5, 7, respectiv 10 zile. Odată cu actualizarea acestui ordin de ministru vor fi permise – am discutat cu Ministerul Sănătății – vor fi luate în considerare doar testele confirmate prin PCR”, a anunțat aseară ministrul Educației, la Digi24, în legătură cu actualizarea ordinului de ministru pentru funcționarea școlilor.

Moderatorul i-a transmis mesajul unei telespectatoare în legătură cu o elevă care are trei teste pozitive antigen, dar clasa nu se închide, deoarece instituția de învățământ trebuie să primească un rezultat oficial. Răspunsul lui Sorin Cîmpeanu a fost că prin actualizarea ordinului de ministru „vor fi luate în considerare doar testele confirmate prin PCR”.

Amintim că art. 6 al ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede „suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar / conexe se dispune, în condițiile art. 2 și 3, pentru o perioadă de 14 zile, la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal”.

Alineatul 5 de la art. 6 al ordinului comun stipulează următoarele: „Testarea elevilor se realizează în a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv de către cadrul medical din unitatea de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB. Până la efectuarea testului, elevii continuă activitatea didactică în regim on-line. Elevii al căror test efectuat în unitatea de învățământ este negativ, precum și elevii care prezintă în a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, pot relua cursurile cu prezență fizică. Elevii care nu se prezintă la testare sau care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR efectuat în ultimele 24 de ore, reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora”.

Dialogul dintre Sorin Cîmpeanu și moderator, pe tema actualizării ordinului de ministru

Moderator: O mamă ne relatează următoarea situație: are un copil în primar și spune că o colegă din clasa fiului este pozitiv Covid la trei teste făcute de părinți acasă. Trei teste rapide. Clasa însă nu se închide, pentru că școala are nevoie de un test oficial, de un rezultat oficial, ceea ce înseamnă că părinții ar trebui – cu un copil presupus bolnav, pentru că are trei teste rapide pozitive – să meargă cu el undeva la o clinică să facă un test PCR. Asta este o altă problemă. Întrebarea este: școală este musai să primească un rezultat oficial, nu este suficientă vestea că un copil are trei teste rapide pozitive?

Sorin Cîmpeanu: Confirmarea trebuie făcută conform unui ordin de ministru în prezent, printr-un test antigen rapid sau printr-un test PCR. Ordinul de ministru va trebui să fie actualizat, fie și pentru actualizarea perioadelor de carantinare, care nu mai sunt două săptămâni, sunt 5, 7, respectiv 10 zile. Odată cu actualizarea acestui ordin de ministru vor fi permise – am discutat cu Ministerul Sănătății – vor fi luate în considerare doar testele confirmate prin PCR.

Moderator: Numai PCR.

Sorin Cîmpeanu: Numai PCR.

Moderator: Deci directoarea și profesoara de la clasa respectivă au tot dreptul să-i cheme în continuare pe copii la școală, chit că unul dintre ei are trei teste pozitive, dar sunt antigen.

Sorin Cîmpeanu: Testarea nu este obligatorie. Pentru a fi obligatorie este nevoie de o lege. Lege nu există. Nu poți impune testarea cu titlu „obligatoriu” printr-o ordonanță de urgență, printr-o hotărâre de guvern sau printr-un ordin de ministru. Doar printr-o lege. Lege nu există. Chiar dacă profesorii vor avea disponibilitatea – și sper că vor avea această disponibilitate să accepte testarea în școală pentru a elimina aceste suspiciuni: „cele trei teste sunt sau nu sunt”, să fie făcute sub supraveghere cadrului didactic, în clasă, fără implicarea cadrului didactic. Copiii știu deja să și le administreze singuri. Sunt convins că un cadru didactic cu experiență poate gestiona acest lucru.”

Video, la minutul 10:28:

8 comments
  1. Are dreptate..nu se poate considera pozitiv un elev testat cu porcaria aia. Cum ar fi sa intre in online o gramada de clase ca Ionica a facut de-a-n boulea testul si pare Covid? Asa si trebuie: confirmat cu un PCR. Si nu inteleg care e problema. Anunti DSP, iti face si e gratuit. Sau pe urgenta. Tot gratuit. Aaa, ca nu vor parintii sa stea in izolari, asta e altceva. Macar de ar avea unii bun simt sa-si ia o scutire medicala si sa stea acasa, cu sau fara Covid odata ce le ies acasa 2 liniute. Problema e ca ei umbla aiurea, la scoala tot vin, la medic nu merg, de testat nu se testeaza ca intra in vizor pentru izolare. Asta e poporul roman: nu recunoaste un bine pentru sine nici cand ii scoti ochii cu el.

  2. Atat teste antigen rapide cat si PCR realizate in centre medicale sunt recunoscute. Cele facute acasa, nu. Acest lucru a vrut sa il transmita!

  3. Profesorii nu vor administra teste la școală.
    Nu intră în fișa postului.

    Testele primite au indicații clare că necesită pregatire medicală de specialitate. Citiți prospectul.

    Chiar dacă prin absurd se va întâmpla asta școala devine practic ,centru de testare covid.
    Testele sunt însă inutile întrucât minunatul Cârpeanu anunță, după de ce s-au cheltuit 200 milioane de euro ( nu e nicio greșeală), că vor fi luate în considerare doar testele RT PCR.

  4. Nu e prostie.
    E premeditare.
    Caz penal. Incitare la răspândirea cu buna știință a bolii.

    Practic daca cineva e pozitiv la test rapid si nu vrea RT PCR ul poate veni liniștit să infecteze toată școala.

    Pt ca practic sindicatele nu mai exista, avocatul Poporului doarme, este posibil așa ceva.

    Să ne reamintim că la epidemia de gripă din februarie 2020 scoala se închidea la 3 cazuri.

    Acum practic în școlile cu 40 de clase e nevoie de 20 de cazuri.
    Așadar cu bună știință au fost reinventate toate criteriile.

    Au anulat trecerea în on line după ce au platit sute de milioane de euro către Microsoft si Google și milioane de lei către EduApps o firmă cu 3 angajați.

    Întâi a fost incidenta de 6 la mie
    Anulat
    Apoi se inchidea o clasă si se aștepta 14 zile
    Anulat
    Apoi s-a inventat criteriul de 60% vaccinarea indiferent de rata de incidență
    Aberant
    Se știe de 9 luni ca vaccinații se infectează si transmit virusul.

    Trăiască ministrul Cârpeanu!
    Sistemul educațional va fi practic înmormântat după acest mandat.

    Nici 10 ani nu vor fi de ajuns pentru a reveni de unde am plecat!

  5. Un ministru “criminal”…acest personaj obliga in mod deliberat copii sa participe la cursuri în condiția existenței unor teste pozitive până în momentul prezentării unui test PCR, practic oferă “sansa” infectării unor copii sănătoși și transmiterea bolii către părinți,bunici,profesori,etc.Este la fel de “inteligent” și de uman precum cei care îl susțin în această poziție…De ce mai faci teste rapide daca nu le recunoști rezultatul imediat?

  6. Incompetent: Ministrul Învățământului!! Dat jos urgent!! Încurcă pe toata lumea!!
    Profesorii vaccinați pot transmite infecția bine mersi elevilor. Teste PCR? O căruța de bani. Îi dă el? NU! Să dăm atâția bani din cauza prostiei unui incompetent!

  7. Atâta prostie…
    De ce dau banii pe acele teste (8-9 într-o lună pentru un elev) dacă nu sunt precise?
    Mai bine două teste PCR într-o lună pentru un elev și este mai sigur (testat la 14 zile)! Și profesorii testați, bineînțeles!
    Măcar nu ar mai fi banii dați aiurea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

STUDIU 1 din 10 copii se duce la culcare flămând, 1 din 2 elevi care abandonează școala o face din cauza costurilor, 1 din 5 copii nu este fericit, arată raportul “Bunăstarea copiilor din mediul rural”

O cincime dintre copiii de la sat (21%) consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiți, arată concluziile raportului Bunăstarea copiilor din mediul rural în 2020, lansat de Fundația World…
Vezi articolul