VIDEO Telefoanele, tabletele și tablele interactive, ca instrumente ale profesorului în predarea digitală la liceu

Foto: Edupedu.ro

Utilizarea telefoanelor mobile, tabletelor și tabletelor interactive în predare, de către cadrele didactice, este recomandată în nenumărate modele de practici europene și mondiale. Instrumente de acest fel sunt deja folosite și în mai multe licee din România. În două dintre acestea, ambele din Oradea, este vorba despre Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, cancelaria a fost mai întâi deschisă pentru formare și învățare. În acest proces, cadrele didactice au aflat că folosirea instrumentelor digitale poate fi benefică dacă este realizată cu planificare, cu pricepere și în contextul potrivit.

Profesoară de Geografie la gimnaziu și la liceu, Dora Anderson spune că nu vede „predarea unei discipline, implicit cea pe care o predau eu, Geografia, dar și altele, fără device-uri. Nu cred că se poate, în secolul XXI. Îi captează foarte mult pe copii. Mi-aș dori ca în fiecare sală de clasă, indiferent unde, să existe o asemenea tablă și bineînțeles tablete”, spune cadrul didactic aflat în acel moment la o sesiune de formare din programul SEED pentru profesori.

Evident, cele mai mari avantaje ale folosirii tehnologiei la clasă sunt accesul rapid la informație, atunci când elevii pot accesa informații din surse diverse în timp real, și interactivitatea sau capacitatea de personalizare a educației. Există o gamă largă de aplicații educaționale care pot ajuta la învățare și la dezvoltarea abilităților.

Pentru aplicațiile de la orele de științe, mai ales acolo unde aceste ore nu au loc în laboratoare specializate, tablele interactive suplinesc cu succes unele experimente. Evident, priceperea profesorului contează foarte mult în alegerea secvențelor de lecție.

„Elevii sunt mult mai receptivi în momentul în care văd ceea ce li se descrie, pentru că una este să le explic eu cum se dizolvă sarea și alta este să vadă ei efectiv modul în care cristalul respectiv este dizolvat de către moleculele de apă și să înțeleagă modul în care procesele au loc și că nu este doar ceva teoretic și este ceva palpabil. Și cu ajutorul tehnologiei lucrurile astea se fixează mult mai bine”, spune profesorul de Chimie Bogdan Boșca, de la colegiul orădean.

În mod firesc, utilizarea tehnologiei poate avea și câteva dezavantaje, unul dintre acestea fiind distragerea atenției dacă elevii pot folosi dispozitivele personale în timpul lecțiilor, dar ține de atitudinea și priceperea cadrului didactic să îi capteze pe toți în povestea orei și să traverseze împreună, cu toții, demersul didactic propus.

Ioana Pantor, profesoară de Limba engleză la Colegiul Eminescu, ambasador Samsung pentru educație digitală și formator în programul SEED: „Tehnologia trebuie să adauge valoare actului educațional. Nu trebuie să uităm de valorile noastre tradiționale din educație. Trebuie să îmbinăm pedagogia, metodica, conținuturile pe care noi le predăm la clasă, indiferent de materia pe care noi o avem, cu tehnologia, astfel încât nu tehnologia este vedeta, ci profesorul care știe să îmbine armonios toate aceste elemente“.

Profesorii de Matematică au un aliat puternic în instrumentele digitale, pentru că acestea fac conceptele abstracte mult mai vizuale, facilitează astfel și înțelegerea mai bună pentru elevi, iar învățarea are mai mari șanse. Felicia Szilagy, profesoară de Matematică la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea spune exact asta – „Acesta e avantajul tablei. Mă ajută în primul rând să exemplific proprietățile care altfel sunt aride și cu foarte multă teorie și foarte abstracte. Și chiar feedback-ul din partea copiilor este foarte bun pentru că înțeleg mult mai bine ceea ce le exemplific pe tabla inteligentă”.

Deloc de neglijat este și eficiența administrativă a acestor instrumente pentru profesori. Aceștia pot utiliza tehnologia pentru a administra mai eficient sarcinile administrative, cum ar fi un registru al evaluărilor date în clasă, programarea lecțiilor sau chiar lecții folosite deja la alte clase, pe care acum doar le completează sau actualizează și le pot refolosi.

VIDEO Secvențe de lecție create de profesori folosind table inteligente și tablete:

Samsung Electronics Romania susține Educația digitală, consideră că digitalizarea în Educație nu este o opțiune, ci o necesitate și și-a propus să contribuie activ la un viitor mai bun al educației din România. În cadrul celui mai recent proiect de acest fel, SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, compania sprijină un program de formare dedicat profesorilor, astfel încât aceștia să își dezvolte competențe digitale adecvate unui sistem modern de educație, sprijinit de tehnologiile digitale, care are ca obiectiv creșterea implicării elevilor și studenților în actul de învățare.

Pentru a afla mai multe informații despre ce înseamnă să deveniți formator SEED, cursant SEED sau cum puteți să implementați un centru educațional SEED într-o instituție de învățământ puteți să vă înregistrați în acest formular.

Exit mobile version