Votul de la 16 ani pentru alegerile locale și europarlamentare, solicitat de Federația Tinerilor din Constanța, după ce Florin Cîțu s-a declarat de acord cu așa ceva: Să fie inclus în discuțiile pentru revizuirea Constituției

Foto: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com

Federația Tinerilor din Constanța salută declarația făcută de președintele Senatului Florin Cîțu, care a răspuns luni că ar fi de acord cu reducerea vârstei necesare pentru a vota la 16 ani. Organizația solicită ca această propunere să fie inclusă în discuțiile pentru revizuirea Constituției dar și să fie făcute în paralel modificările legislative necesare în sensul permiterii tinerilor să voteze de la 16 ani pentru alegerile locale și europarlamentare, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.

„Reducerea vârstei necesare pentru votul la alegerile locale reprezintă o măsură care va contribui la implicarea tinerilor în comunitatea lor, având în vedere că vor avea putere să își aleagă reprezentanții de la o vârstă mai mică. La acest moment, se constată că tinerii până în 18 ani sunt dezinteresați de subiectele politice și, mai ales, pasivi în ceea ce privește implicarea civică. O astfel de inițiativă ar responsabiliza tinerii de la o vârstă mai mică, contribuind, astfel, la sporirea spiritului democratic”, potrivit reprezentanților tinerilor. 

Cei de la FTC susțin că tinerii ar fi mai interesați astfel de deciziile politice și de politică, în general. „Un alt argument în favoarea acestei posibile inițiative ar fi schimbarea atitudinii oamenilor politici față de elevi și tineri. La acest moment, din păcate, tinerii nu se află în centrul deciziilor politice, mai ales din prisma posibilității lor reduse de a influența alegerea decidenților. O creștere a numărului de tineri care pot vota ar duce la responsabilizarea oamenilor politici în ceea ce privește măsurile pentru tineri”, potrivit documentului.

Tinerii explică faptul că mai multe state europene au implementat votul la 16 ani, printre care:

„De-a lungul timpului s-au purtat numeroase dezbateri despre acordarea dreptului de vot pentru tineri de la 16 ani. Considerăm că inițiativa ar avea o multitudine de efecte pozitive, atât în rândul tinerilor, cât și în rândul percepției societății asupra tinerilor. E timpul ca România să devină un model democratic și pentru alte state și să ne asumăm această decizie”, a declarat Andrei-Mihai Tănase, președinte al Federației Tinerilor din Constanța.

Parlamentul European a demarat încă din 2015 o rezoluție prin care susține votul tinerilor de 16 și 17 ani pentru alegerile europarlamentare și a solicitat statelor membre să ia în considerare propunerea. Documentul integral aici.

—————————

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.

Foto: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version