Acordarea burselor de merit și de excelență olimpică și elevilor din clasele primare, cerută printr-un memoriu cu peste 4 mii de semnături, depus la Ministerul Educației / Printre solicitări este și păstrarea burselor de studiu și de performanță

Foto: © Photodeti | Dreamstime.com

Un memoriu semnat de circa 4.100 de persoane a fost depus la registratura Ministerului Educației luni, 25 septembrie, conform informațiilor transmise Edupedu.ro de către autorii acestuia. Petiția este adresată ministrului Ligia Deca și solicită, printre altele, asigurarea nediscriminatorie și echitabilă de burse de merit și de excelență și pentru elevii din învățământul primar, aceștia fiind excluși de la acordarea acestor beneficii prin metodologia de aplicare a Legii 198/2023.

Memoriul atrage atenția asupra faptului că elevii de la nivelul primar pot beneficia doar de burse sociale, excluzând astfel posibilitatea lor de a primi burse de excelență olimpică sau burse de merit.

Demersul vine după ce o petiție pe această temă a fost semnată de peste 4.100 de persoane, semnăturile acestora fiind cele atașate memoriului. Autorii scriu că „art. 1 – (1) din Metodologie produce efecte negative nu numai pentru prezent, ci si pentru viitor, putând genera probleme fără precedent în parcursul educațional al unui elev, din perspectiva privării de șanse, textul din lege fiind completat discriminatoriu, astfel ”Elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul preuniversitar de stat obligatoriu, nivel gimnazial și liceal, … și întărește inechitatea prin ”alin (2) Elevii înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, nivel primar, beneficiază de burse sociale.” Aceste probleme ar putea să se multiplice și să se complice și mai mult prin nerespectarea principiului nediscriminării și egalității, principiu ce stă la baza tuturor sistemelor de drept, fiind consemnat în declarația Fundamentală a Drepturilor Omului, în legea europeană și în prevederile OG nr. 137/2000, act normativ care sancționează orice formă de discriminare, incluzând sistemul educațional în sfera sa de aplicare“.

„Considerăm ca prin acordarea de burse de merit, sau cu denumirea corectă – burse de performanță – și la învățământul primar, utilizându-se aceeași bază de acordare pentru situații comparabile (elevi, indiferent de ciclul de învățământ), se menține în condiții de legalitate și echitate, acordarea nediscriminatorie a burselor, revenindu-ne la situația dinainte de recenta aprobare a Metodologiei-cadru de acordare a burselor pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, sub acest aspect,“ scriu în memoriu petenții. Aceștia solicită menținerea burselor de performanță și a celor de studiu, în continuare, în școli.

Atașăm textul memoriului depus la Ministerul Educației:

Foto: © Photodeti | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version