Acordarea burselor de merit și de excelență olimpică și elevilor din clasele primare, cerută printr-un memoriu cu peste 4 mii de semnături, depus la Ministerul Educației / Printre solicitări este și păstrarea burselor de studiu și de performanță

10.965 de vizualizări
Foto: © Photodeti | Dreamstime.com
Un memoriu semnat de circa 4.100 de persoane a fost depus la registratura Ministerului Educației luni, 25 septembrie, conform informațiilor transmise Edupedu.ro de către autorii acestuia. Petiția este adresată ministrului Ligia Deca și solicită, printre altele, asigurarea nediscriminatorie și echitabilă de burse de merit și de excelență și pentru elevii din învățământul primar, aceștia fiind excluși de la acordarea acestor beneficii prin metodologia de aplicare a Legii 198/2023.

Memoriul atrage atenția asupra faptului că elevii de la nivelul primar pot beneficia doar de burse sociale, excluzând astfel posibilitatea lor de a primi burse de excelență olimpică sau burse de merit.

Demersul vine după ce o petiție pe această temă a fost semnată de peste 4.100 de persoane, semnăturile acestora fiind cele atașate memoriului. Autorii scriu că „art. 1 – (1) din Metodologie produce efecte negative nu numai pentru prezent, ci si pentru viitor, putând genera probleme fără precedent în parcursul educațional al unui elev, din perspectiva privării de șanse, textul din lege fiind completat discriminatoriu, astfel ”Elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul preuniversitar de stat obligatoriu, nivel gimnazial și liceal, … și întărește inechitatea prin ”alin (2) Elevii înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, nivel primar, beneficiază de burse sociale.” Aceste probleme ar putea să se multiplice și să se complice și mai mult prin nerespectarea principiului nediscriminării și egalității, principiu ce stă la baza tuturor sistemelor de drept, fiind consemnat în declarația Fundamentală a Drepturilor Omului, în legea europeană și în prevederile OG nr. 137/2000, act normativ care sancționează orice formă de discriminare, incluzând sistemul educațional în sfera sa de aplicare“.

„Considerăm ca prin acordarea de burse de merit, sau cu denumirea corectă – burse de performanță – și la învățământul primar, utilizându-se aceeași bază de acordare pentru situații comparabile (elevi, indiferent de ciclul de învățământ), se menține în condiții de legalitate și echitate, acordarea nediscriminatorie a burselor, revenindu-ne la situația dinainte de recenta aprobare a Metodologiei-cadru de acordare a burselor pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, sub acest aspect,“ scriu în memoriu petenții. Aceștia solicită menținerea burselor de performanță și a celor de studiu, în continuare, în școli.

Atașăm textul memoriului depus la Ministerul Educației:

Foto: © Photodeti | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


10 comments
 1. Despre ce dreptate poate fi vorba?!au nevoie de analfabeți,mame minore,părinți divorțați,nu de o generație educata care muncește, care nu sta la întins mana.
  RUSINE!
  Am copil licean ,in clasa aXI,care a participat la multe concursuri nationale,internationale,care erau pe lista ca fiind finanțate,a terminat cu 10,ore de munca,pregătire individuala cât și cu profesori, și ?acum ii rad în fata cei care au stat prin cafenele,la țigară și chiul…De ce?
  In ce direcție se îndreaptă tara?tineretul?omenirea?

 2. Si eu am copil ce a terminat cl.a 8-a cu media anuala de 9,83 și a intrat la mate-info dar nu ia bursa pentru ca nu face parte din cei 30%. Vi se pare corect? Iau bursa cei cu note de 5 si cei ce nici nu au participat la EN, iar un copil cu medie anuala de peste 9.50 NU ARE DREPTUL LA BURSA DE MERIT. UNDE ESTE DREPTATEA?

  1. Nu e nici unde. Si copilul meu e în aceiași situație. A învățat 8 ani de zile pe rupte și acum iau bursa fostii colegi de clasa care au avut medii mai mici dar care au intrat la licee mai slabe. Ce sa mai zic, asa e dreptatea în Ro.

  2. Și copilul are medie mare și rezultate sportive și nu se califica pentru bursa, pentru că e într-un liceu unde s-au intrat cu medie mare. Nu e corect ca in alte licee sa se de-a bursa pt medii mult mai mici. Consider ca e discriminare și intenționez să văd ce se poate face legal. Mai e cineva interesat?

   1. copilul meu este dublu campion național la karate, are 22 de medalii dar nu a luat niciodată bursa de performanta

 3. Sperăm într-o modificare cât mai rapidă a acestei metodologii prin care sunt discriminați acești copii din ciclul primar. Tinând cont că termenul de depunere a dosarelor se aproprie de sfârșit . Ministerul trage de timp așa încât să nu le ofere mai ofere nicio șansă !!!

 4. Asteptarile mele ca acesti reprez ai ministerului sa regandeasca ceva in folosul copiilor merituosi sunt nule! Noile modificari ale criteriilor incurajeaza mediocritatea, prostia si mamele minore. Banii pt mamele minore tb directionati spre preventia unui astfel de fenomen care ne pune la coltul Europei, nu sa figureze ca bursa!!! In privinta procentului de 30% burse de merit din fiecare clasa, stiau ce va iesi, nu e nicio scapare legislativa. Coborarea varstei la 16 pt vot corelata cu acest criteriu insemna asigurarea unui nou bazin electoral. Va iesi pe dos, cei care invata din cand in cand si mai deloc, nu vor merge nici la vot, ca nu le pasa. Iar cei pe care i ati exclus (ex: elevii de a IX a care sunt singurii ce nu iau bursa in baza mediei de absolvire a anului precedent sau elevii intre 9-9.50 din cls f bune care nu se incadreaza in acest mizerabil 30%) nu va vor vota in semn de revolta.

  1. Rușine să vă fie singurii care au fost și sunt nedreptățiți sunt elevii din cl a IX-a, la toate clasele se ia bursă de merit cu media anuală numai la ei se ia cu media de admitere ,după ce au fost sacrificați din toate punctele de vedere ,ultimii ani de gimnaziu .De ce pentru ceilalți se poate modifica și pentru ei nu ?Dați burse de merit la leneși și nesimțiți, pe când copii dintr o clasă bună nu ia bursă că nu se încadrează în aia 30 %.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ministrul Cîmpeanu, despre propunerea ca în școli să poată preda și persoane fără pregătire didactică: Mi-a fost rușine să-i spun cuiva că nu există calea legală să predea într-o universitate, dacă n-are formare inițială

„Un arhitect care dorește să se implice în școală, să predea desen tehnic, dacă nu are DPPD-ul sau nu are o formare inițială, nu are acces în școală”, a fost…
Vezi articolul

Colegiul Goethe din București rămâne din nou fără conducere. Cristinei Popa i-a fost retrasă numirea ca director, pentru că Forumul Democrat al Germanilor nu i-a dat acordul – decizie a Inspectoratului Școlar București

Colegiul German Goethe din București rămâne din nou fără director, după ce Cristinei Popa i-a fost retrasă numirea în ședința de astăzi a Inspectoratului Școlar București. Reprezentanți ai Inspectoratului au…
Vezi articolul