Anul școlar viitor să fie mai lung – o nouă dorință a ministrului Educației: Să înceapă școala „mai aproape de 1 septembrie” și „nu este obligatoriu să terminăm pe 3 iunie sau pe 10 iunie cursurile”

Foto: gov.ro

Ministrul Educației anunță din nou că își dorește un an școlar cu mai multe zile de școală. Sorin Cîmpeanu a declarat marți seara la Digi24 că va propune în discuțiile cu profesorii, părinții și elevii ca anul școlar să înceapă mai repede, dar nu înainte de 1 septembrie și să se termine mai târziu, dar nu mai devreme de 10 iunie. Acest an școlar este unul dintre cei mai scurți, are 34 de săptămâni, cursurile au început pe 13 septembrie și se încheie pe 11 iunie.

Ministrul a precizat că modificările vizează structura anului școlar viitor, 2022-2023, nu a acestui an școlar, care rămâne cum este.

Sorin Cîmpeanu: „Am precizat deja că îmi doresc o perioadă de cursuri mai lungă. Vom avea discuții cu reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților și propunerea mea va fi o perioadă de cursuri mai lungă.

Moderator: Mai devreme de 1 septembrie?

Sorin Cîmpeanu: Nu, mai devreme de 1 septembrie nu. 

Moderator: Dar mai devreme de 11 cum a fost anul acesta?

Sorin Cîmpeanu: Da, și nu este obligatoriu să terminăm pe 3 iunie sau pe 10 iunie cursurile. 

Moderator: (…) Deci pentru anul viitor este posibil să începeți între întâi și 11 septembrie și să se termine după 15 iunie?

Sorin Cîmpeanu: O perioadă mai lungă de cursuri, da.

Moderator: Cu cât mai lungă?

Sorin Cîmpeanu: Nu știu să vă răspund.

Moderator: O lună?

Sorin Cîmpeanu: O să vedem cât rezultă din discuții. Eu o să prezint argumente, o să prezint perioada de cursuri din alte state care au rezultate remarcabile în sistemele de educație, o să prezint toate aceste argumente pentru a se constitui într-o pledoarie pentru o perioadă de cursuri mai lungă.

Moderator: Și ne apropiem de 1 septembrie…

Sorin Cîmpeanu: Ne apropiem de 1 septembrie. Chiar dacă, în interiorul sistemului de educație este o rezistență pentru că sunt foarte multe lucruri de făcut înainte de venirea copiilor în școli. Dar am avut deja o prima serie pentru concursurile ocuparea posturilor de director, pe 17 ianuarie vom avea a doua serie, imediat numirile sunt făcute cu 17 ianuarie; pe 17 ianuarie declanșăm a doua serie, numirile vor fi făcute cu 18 aprilie, prima zi de luni din vacanța de primăvară, care va începe pe 15 aprilie. Datele pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat: am făcut foarte multe eforturi pentru a nu schimba această dată, pentru ca elevii să știe exact când au examen. Ceea ce au aflat în urmă cu câteva luni va fi respectat”. 

Cîmpeanu a anunțat încă din martie 2021 că își dorește ca și România să aibă mai multe zile de școală, lucru reiterat în vară. „Voi susține cu toate argumentele posibile nevoia de extindere a perioadei de cursuri începând cu septembrie 2022, deci cu anul următor. Cu speranța că aceste argumente vor fi înțelese, se va înțelege că sunt în favoarea elevilor, chiar dacă nu sunt în favoarea tuturor, și nu vreau să dau exemple sub sintagma tuturor – la Ministerul Educației ne interesează educația, ne interesează elevii. Și, în speranța că vor fi acceptate, ele vor fi anunțate din timp și vor presupune și o schimbare, mai mică sau mai mare, în structura anului școlar – repet, nu 2021-2022, dar foarte posibil 2022-2023”, declara ministrul pe 5 august 2021.

Legat de dorințe, ministrul Educației a mai avut două astfel de dorințe săptămâna aceasta – „Eu, ca ministru al Educației, nu doresc să mai modificăm structura anului școlar” și „Nu îmi doresc să mai trecem școala în online”.

Articolul este în curs de actualizare

Exit mobile version