Cîmpeanu: Anul școlar ar putea să înceapă chiar mai devreme pentru a avea o durată mai lungă

23.270 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ar putea să înceapă chiar mai devreme anul școlar, pentru a avea o durată mai lungă, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la EuropaFM. Este vorba despre anul școlar 2022-2023, și nu despre o modificare a structurii viitorului an școlar, a precizat Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro. Oficialul a explicat că „elevii își doresc o vacanță cât mai lungă”, dar a evitat să răspundă la întrebarea moderatorului „dar profesorii ce își doresc?”.

Sorin Cîmpeanu: „România are anul școlar cu o durată mai scurtă decât în multe alte state mai europene, este adevărat, însă din consultări trebuie să vedem. Înțelegem că elevii doresc o vacanță de vară cât mai lungă.

Moderator: Toți copiii își doresc să stea degeaba. Profesorii ce își doresc?

Sorin Cîmpeanu: Ar putea să înceapă chiar mai devreme anul școlar, pentru a avea o durată mai lungă. Anul acesta am ținut seama exact de ceea ce v-am spus, de nevoia de a organiza acele concursuri (n. red. pentru angajarea directorilor de școli) pentru că e important.”

Ministrul a precizat pentru Edupedu.ro că este vorba despre anul școlar 2022-2023 și nu de o modificare a structurii anului școlar care începe în septembrie anul acesta.

„Dincolo de acest trunchi de bază e nevoie de o diversificare a rutelor educaționale, care trebuie să fie flexibilă și completați și să fie și deschise. Pentru asta e nevoie de un set de materii care să genereze competențele de bază, pe care l-am agreat cu toții, nu am văzut diferențe, și a include mai ales competențele digitale, iar pe lângă asta trebuie să includem și un curriculum la decizia școlii care să fie posibil de particularizat la nevoile comunității școlii”, a mai spus Cîmpeanu.

Reamintim că anul viitor școlar, 2021-2022, începe la data de 13 septembrie 2021 pentru elevi și are 34 de săptămâni de cursuri, potrivit calendarului actual.

România are unul dintre cei mai scurți ani școlar din întreaga Uniune Europeană.

Articolul este în curs de actualizare 


22 comments
  1. CU TOT RESPECTUL TOVARASE MINISTRU DAR A-TI ANEBUNIT . CAND CONDUCEATI MINISTERUL SUB PSD ERATI MULT MAI SOCIABIL ACUM SUNTETI GICA CONTRA.
    SCOALA SCURTA LA NOI DAR DE CE UNU DIN FRANTA CU A OPTA ABSOLVITA LA NOI INTARA IN A CINCEA IAR DE LA NOI CU A PSTRA ABSOLVITA INTRA LA EI LA LICEU…..
    MATERIE MULTA FOARTE MULTA FARA ROST…..
    SI ANCA CEVA SE FACE SCOALA ONLINE FOARTE BINE PENTRU CINE VREA SA INVETE.

  2. “Toți copiii își doresc sa stea degeaba.” Toți copiii viseaza la relaxare pe o durată nedeterminată, de alta cum si-ar dori si adulții. Însă copiii sunt copii, mai ales cei de vârstă preșcolară sau 1-4. E perioada aia a vieții, când te bucuri de acei puțini ani, în care nu ai griji prea mari, nici prea mult de învățat, și bag seamă că și din ea vreți să scurtați, cu mai multă școală și mai puțină recreere.
    În ce privește propunerea dansului, nu are nici măcar o relevanță ca vacanța de vară, atât cât e ea, să devină si mai scurtă. Daca totul e dat de numarul cazurilor in fiecare județ, oras/comună, și o săptămână mergem fizic, două online apoi iar fizic una si tot așa, nu credeți că distrugeți toată rutina? Nu numai a elevilor, ci si a profesorilor. Pentru mine personal, prezenta stare si prezentele decizii în ce privesc școala si desfășurarea cursurilor, e un stres maxim.

    1. Ce m-am bucurat sa va “structura anului scholar 2021-2022, ca sa vad acum inca o prostie..
      Apropo de “rutina”, anul scolar prezent are 3 vacante de cate 1 saptamana, inainte si dupa vacante e timp mort…. 6 saptamani de scoala eliminate simplu, as mai adauga ca nici in saptamana ramasa in aprilie la mijloc nu mai poti face nimic, dar ii chinuim pe elevi (profil tehnic) pana in 9 iulie anul acesta.

  3. Când şi salarile profesorilor, cât şi condiţiile de lucru/studiu în instituţiile de învăţământ vor fi în rând cu cele din U.E., atunci să consideraţi viabilă ideea “genială” de a prelungi anul şcolar.

  4. E cam prost rău Câmpeanu. Eu zic sa se scoată vacantele și să facem ore non-stop de cate 8-9 ore pe zi. Cine l-a pus și pe asta în funcție…….

  5. Esti complet nebun ca si cu portul de masca la orele de sport in sala sa alergi tu si toate gunoaiele din parlament sa vedeti cum e .Esti complet nebun.Nu stiu cine te a adus în parlament.Sper sa zbori din parlament cat mai repede un gunoi de om

    1. Eu zic sa inceapa inca din timpul anului scolar anterior daca se poate. Senior Campeanu, iuhuuuu, donde esta tu CREIERAS?

  6. orice doar reforma nu. de la revolutie nici un ministru nu a fost capabil de o reala reforma. pacat ca s-a pierdut anul asta in care se putea face reforma. scurtare vacantei e zero barat. numarul mare de ore, materii inutile, informatie inutila si neadaptata la nevoile copilului si la cerintele de azi. aici trebuie prima data intervenit. si vazut cati din minister sunt lipiti acolo de zeci de ani si care pun piedica oricarei reforme.

  7. Asta era problema arzatoare a invatamantului romanesc? Durata anului scolar? S-au rezolvat celelalte probleme: curriculum, formarea profesorilor, numarul de copii in clase, abandonul scolar, transport etc ?

  8. Omul acesta e epuizat…
    Nu el a semnat OM acum 2 săptămâni cu structura anului școlar 2021-2022

    Suntem pierduți că nație.

  9. Poate că în alte țări durata anului școlar este mai lungă dar de ce nu ne aliniem și în ceea ce privește numărul de materii, numărul de ore zilnic, temele pe care le au de făcut elevii, zecile de culegeri din care trebuie să lucreze, numărul de elevi din clasa, dotarea din școli. Nu știți decât să scurtati vacanțe, să mai băgați câte o materie, numai obiective care-l sufocă pe bietul elev. Gândiți stimați educatori…

  10. Ce își doresc profesorii?
    Sa le rămână și lor un concediu rezonabil după ce pana în prima săptămână a lunii iulie asista și corectează la examenele elevilor. Iar după doua săptămâni, în iulie de-asemenea, profesorii asista și corecteaza la examenele de corigenta și diferențe. A avut grija alt ministru sa fixeze astfel aceste examene, gandind cu viclenie ca profesorii nu vot lasă corigenți, ca să poată onora rezervarea de cinci zile la munte sau la mare (pentru o singura persoana ajung voucherele mult invidiate, adică numai cazare incluzand mic dejun și poate și un singur prânz).
    Sa fie plătiți pentru ca asista și corectează sambete și duminici la olimpiadele școlare, ca asista și corecteaza la simulările pentru clasele 7,8,11,12 și la evaluările naționale la clasele 2,4,6,cu toate statisticile și remedialele care urmează, și își fac și orele de curs, stand astfel câte 11-12 ore în scoala săptămâni întregi în timpul acestor chestiuni “la moda”.
    Sa fie plătiți pentru orele de pregătire suplimentara pe care sunt obligați de minister sa le faca săptămânal cu elevii claselor terminale.
    Da, asta vor profesorii.
    Vad ca se întreba și jurnaliștii, și chiar ministrul Educației. Au răspunsul.
    Cat despre alte tari… Da, au anul școlar mai lung, dar au foarte multe sărbători care în afara de vacante, întrerup anul școlar.
    Asta era problema dvs domnului ministru?
    Cum sa dați ascultare tuturor care au impresia ca profesorii nu au suficient de lucru?
    Numai bone sa fie pentru copiii tuturor (copii care unii au educație de acasă sau unii care au carente mari de educație), și tot ar fi arhisuficient.

  11. Sa vina domnul ministru sa stea in scoala in iunie – iulie (liceele tehnice incheie scoala in 9 iulie anul acesta, au fost ani cand scoala se incheia in AUGUST!).
    Intai sa ne asigure aer conditionat si apoi sa ne invite sa stam vara in saunele de la scoala.

    1. Lasă draga, ca și lumea cealaltă muncește vara, tot în căldură. V-ați învățat acasă și cu jumătate de an în vacanta, lumea cealaltă areconcediu 3 săptămâni pe an. Puneți mana pe treaba, lăsați lenea.

      1. Da, la munca campului se sta in soare, acolo nu-I nevoie de studii . Probabil despre asta e vorba.
        Unde e jumatate de an vacanta?
        Unde e lenea, n-am spus ca nu vrem sa muncim, cerem conditii. Sa mai spun ca iarna inghetam prin scoli ? Acolo nu-i bai mare, punem o haina in plus, dar vara nu ai cum rezolva.

      2. Chiar in aceste zile se discuta in Belgia marirea vacantelor si reducerea zilelor de scoala deoarece elevii sunt foarte obositi tot anul scolar. Ca sa nu mai amintim de celelalte aspecte umane care la noi nu exista, numarul de elevi in clasa, inceperea cursurilor la 8,30, masa de pranz la ora13,pauza de odihna 1ora si 30 minute dupa cursuri, dupa care isi fac temele la scoala supravegheati de 1 cadru didactic,iar la ora 15 sunt gata cu toate si sunt liberi tot restul zilei.

  12. Bravo! In sfarsit avem ministru al Invatamantului, cineva care nu se gandeste la capital electoral, vacante cat mai lungi sau pandemie! Da, anul scolar in Romania este prea scurt in comparatie cu alte state europene spre care tanjim… Haideti sa facem si la noi acasa un loc frumos… si totul incepe de la educatie. Educatia pe primul plan!

    1. Mihaela, vorbiti în necunostinta de cauza și cu dulce inconștiența (care în spate este posibil sa aibă venin).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Gratuitatea pentru elevii navetiști, desființată de Regia de Transport Brașov, care îi anunță pe copii că trebuie să ceară de la școală banii de alocație forfetară și să plătească abonamente la serviciul public între 85 și 300 de lei pe lună

Modalitatea de acordare a abonamentelor pentru elevii din Brașov care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu este schimbată de RATBV (Regia Autonomă de Transport Brașov – n. red.),…
Vezi articolul

Directorul de securitate nucleară al Institutului de Fizică de la Măgurele, despre nivelul de radioactivitate din ultima săptămână: Avem un turn meteo de 60 de metri. Nu avem creșteri ale radioactivității mediului

Directorul de securitate nucleară la Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, Mitică Drăgușin, a declarat pentru Edupedu.ro că nu sunt motive de îngrijorare, deoarece „noi…
Vezi articolul

Cea mai mare simulare de până acum pentru studierea evoluției universului, realizată pe un supercomputer din Anglia. Modelul standard de cosmologie ar putea rămâne istorie, după procesarea noilor date primite din spațiu

Astronomii au efectuat cea mai amplă simulare computerizată realizată vreodată, de la Big Bang până în zilele noastre, pentru a studia modul în care a evoluat universul, relatează marţi DPA/PA…
Vezi articolul