Aproape un sfert dintre elevii care au început gimnaziul în 2017 nu au susținut Evaluarea Națională în 2021, la finalul clasei a VIII-a / Pierderile sunt considerabil mai mari în rural, în rândul băieților și în școlile mici – Raport de cercetare

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Numai 77% dintre elevii care au început gimnaziul în 2017-2018 și l-au absolvit în 2020-2021, adică în plină pandemie, au reușit să finalizeze acest nivel de învățământ prin susținerea Evaluării Naționale 2021, arată o nouă cercetare publicată de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Această analiză a rezultatelor Evaluării Naționale, realizată pe grupul absolvenților clasei a VIII-a din 2021, arată că pierderile la nivel de cohortă au fost considerabil mai pronunțate în cazul școlilor de la sat, al școlilor mici, dar și în rândul băieților. În aceste cazuri, și rezultatele înregistrate la EN 2021 au fost mai slabe.

Potrivit datelor din cercetare, în anul școlar 2017-2018 s-au înscris în clasa a V-a 159.903 elevi. Dintre aceștia, s-au înscris în clasa a VIII-a, în anul 2020-2021, doar 146.646. Au absolvit cu circa 6.000 mai puțin, s-au înscris la Evaluarea Națională 2021 și mai puțini (131.180) și s-au prezentat efectiv la EN doar 123.185 de elevi.

9.000 dintre elevii care au absolvit clasa a VIII-a (5,6% din cohorta de gimnaziu) nu s-a înscris la EN în acel an, iar 8.000 dintre cei înscriși (5% din cohortă) nu s-a prezentat la evaluare).

Așa se face că aproape un sfert (23%) din totalul elevilor care au început gimnaziul în 2017-2018 nu au finalizat acest nivel de învățământ prin susținerea EN 2021.

Diferențele sunt însă mult mai pronunțate în cazul unor segmente ale populației de elevi, arată analiza suplimentară a datelor.

Rezultate mai slabe la sat

Astfel, procentul elevilor din cohortă care nu au finalizat gimnaziul prin susținerea Evaluării Naționale în 2021 este mult mai mare decât media atunci când vine vorba despre școlile din rural. Mai precis, peste o treime dintre elevii din rural (34,3%) nu au încheiat studiile gimnaziale cu susținerea EN, pe când în urban procentul a fost mult mai mic decât media – 13,7%.

Sursa: Raportul de cercetare al CNPEE

Iar diferențele se mențin și în ceea ce privește pierderile pe parcursul liceului: unul din cinci (20,6%) dintre elevii din rural care s-au înscris în clasa a V-a în 2017 nu a absolvit clasa a VIII-a în 2021. Procentul este mult mai redus în urban – doar 5,7%.

În același timp, în medie la nivel național, circa 1 din 6 elevi (16%) dintre cei care s-au înscris în clasa a VIII-a în 2020-2021 nu a participat la Evaluarea Națională, însă procentul este mult mai mare la sat: 23%, adică aproape un sfert din cohorta de rural (comparativ cu 11% în urban). 

Sursa: Raportul de cercetare al CNPEE

Județele cu cele mai mici pierderi școlare pe parcursul gimnaziului: București (91% rată de finalizare prin susținerea EN 2021); Neamț, Argeș, Gorj, Botoșani, Suceava, Harghita, Constanța – rată de finalizare 80-90%)

Cu cât e școala mai mică, absenteismul la EN crește

Analiza subliniază, totodată, situația școlilor mici, unde pierderile sunt considerabil mai mari. Astfel, în structurile școlare arondate (școli mici, majoritatea din rural), 12,4% dintre cei înscriși la evaluare nu s-a mai prezentat la susținerea probelor scrise, pe când în școlile cu personalitate juridică (majoritatea în mediul urban și în centrele de comună) procentul a fost de 5,4%.

“Corelând statutul unității de învățământ (PJ/structură arondată) cu mediul de rezidență, se evidențiază că absenteismul elevilor înscriși la EN VIII 2021 a avut cea mai amplă valoare (12,8%) în cazul școlilor arondate din rural și a înregistrat cea mai redusă pondere în cazul școlilor cu personalitate juridică din urban (2,5%)”, spune analiza. 

Sursa: Raportul de cercetare al CNPEE

Aceasta notează, totodată, că ponderea absenteismului este cu atât mai mare cu cât o școală este mai mică. În acest caz, în funcție de dimensiunea efectivelor de elevi de clasa a VIII-a:

Diferențele se simt și în rezultatele elevilor la Evaluarea Națională

Diferențele rural-urban se fac simțite și în cazul rezultatelor la Evaluarea Națională. Astfel, potrivit analizei, mediile obținute de elevii din rural, la EN 2021, au fost cu 1,5 puncte mai mici decât cele ale elevilor din urban, iar peste o treime dintre elevii de la sat au obținut medii sub 5 (aproape jumătate dintre ei au luat medii sub 5 la Matematică).

Mai precis:

Sursa: Raportul de cercetare al CNPEE

Iar situația școlilor mici se remarcă și în cazul rezultatelor la EN: elevii care proveneau din aceste școli au obținut rezultate mai mici decât cei care proveneau din școli mari: în școlile cu peste 100 de elevi înscriși la EN, media rezultatelor a fost de 7,8. În școlile mai mari, cu peste 150 de elevi înscriși, media a fost de 8,1. Or, în școlile cu maxim 25 de elevi înscriși la evaluare, media rezultatelor a fost de doar 5,7. Analiza remarcă faptul că diferențele se regăsesc și la nivel de probe – Matematică, respectiv Limba și literatura română.

Sursa: Raportul de cercetare al CNPEE

O diferență considerabilă, când vine vorba despre pierderile pe parcursul gimnaziului, se face simțită și între fete și băieți. Astfel, dacă în cazul fetelor care au început clasa a V-a în 2017 doar 1 din 5 (19,2%) nu a reușit să finalizeze clasa a VIII-a cu Evaluarea Națională în 2021, în cazul băieților 1 din 4 nu a finalizat ciclul cu participarea la EN (26,4%).

O situație similară apare și în cazul elevilor care s-au înscris și au și participat la EN 2021: dacă 95,3% din totalul fetelor înscrise au luat parte la probe, doar 92,6% dintre băieți au făcut acest lucru.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version