Au fost aprobate 2.200 de angajări în învățământ, deși inițial Ministerul anunțase 3.500 posturi / Locurile de muncă noi sunt în creșe, grădinițe și școli speciale, dar și pentru personal în școlile incluse în programul Masă caldă

Foto: gov.ro

Vineri, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se suplimentează cu doar 2.200 numărul de locuri în învățământul preuniversitar: creșe, grădinițe, școli. Numărul este mai mic decât cel anunțat inițial în proiectul de hotărâre, 3.500 de posturi. De precizat, Hotărârea de Guvern aprobată vineri nu era inclusă pe ordinea de zi a Executivului.

Ministerul Educației anunța, printr-un proiect de hotărâre de Guvern la finalul lunii august, că va suplimenta cu 3500 numărul de posturi în învățământul preuniversitar, iar posturile înființate “vor fi ocupate de personalul din creșele transferate la primării – circa 1.900 de persoane, plus noi angajări la CJRAE/CMBRAE – instituții prevăzute pentru desființare în proiectul legii învățământului preuniversitar. Alte angajări despre care se menționează în proiect ar fi mediatori școlari, profesori itineranți și șoferi pentru microbuzele prevăzute pentru transport școlar în PNRR”.

În Hotărârea de Guvern aprobată vineri, numărul de angajări e mai mic, 2.200 de posturi disponibile, nu 3.500, cum era anunțat în proiectul aflat în dezbatere publică. În plus, personalul angajat ar urma să fie alocat și școlilor unde se desfășoară programul masă caldă.

“Prin Hotărârea de Guvern a fost suplimentat cu 2.200 numărul posturilor din învățământul preuniversitar de stat, inclusiv învățământul special, centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, necesare pentru preluarea creșelor în sistemul de învățământ și pentru acoperirea deficitului de personal didactic în școlile și grădinițele în care a crescut numărul de formațiuni și pentru implementarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 350 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.”

Informații de context

Pe 25 august, ministrul Educației spunea că este nevoie de cadre didactice și că în prezent, “sunt prea puține cadre didactice față de nevoia reală”.

Inițial, Sorin Cîmpeanu nu a spus de câți învățători, profesori, educatori-puericultori mai este nevoie, dar a precizat că “ceea ce are Ministerul Educației astăzi din perspectiva numărului de posturi este departe de a acoperi necesarul“.

Sorin Cîmpeanu nu a putut spune câte posturi vor fi suplimentate, pentru că urma o analiză pe județe pentru a vedea unde este nevoie de cadre didactice.

“Facem analiza pe fiecare județ a solicitării pe fiecare post cerut în plus și, în condițiile în care se justifică, vă anunț de pe acum că cea mai mare parte se justifică, vom iniția o Hotărâre de Guvern pentru suplimentarea numărului de posturi. Repartizarea numărului de posturi existent în acest moment, atâtea câte mai sunt conform legislației în vigoare, și redactarea, inițierea unei HG pentru suplimentarea numărului de posturi”, spunea Cîmpeanu.

6 zile mai târziu, pe 31 august, Ministerul Educației a anunțat cifra de care e nevoie pentru posturi în învățământ și a cerut Guvernului să îi aprobe înființarea a 3.500 de noi posturi în organigramă, potrivit unui proiect de hotărâre pus pe ordinea de zi a ședinței Executivului de miercuri, 31 august 2022, în „primă lectură”. Proiectul nu a fost publicat în transparență decizională la Ministerul Educației. Prin angajarea propusă, Ministerul Educației va avea 294.650 de angajați, față de 291.150 cât este în prezent.

În nota de fundamentare a proiectului era prevăzut un impact bugetar de 292.026.000 de lei pentru anul 2023, la capitolul cheltuieli de personal, din care bugetul câștigă înapoi peste 118 milioane de lei (40,6%) prin contribuții sociale și impozit pe venit.

Concret, pentru cele 3.500 de posturi, asta înseamnă un venit salarial mediu de 6.953 de lei pe lună, brut – adică circa 4.068 de lei net. În nota de fundamentare citată, impactul este același până în 2026, salariile respective urmând să rămână neschimbate pe perioada 2022-2026, conform draftului de HG.

În aceeași zi, 31 august, Ministrul Educației a anunțat că a fost aprobat în Guvern un memorandum prin care „se deblochează concursurile pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare și nedidactice” din preuniversitar și universități. Sorin Cîmpeanu făcea acest anunț în condițiile în care, potrivit unei ordonanțe de urgență recent aprobată de Executiv, angajările în instituțiile publice sunt înghețate până la finalul acestui an.

Citește și:
Înființarea a încă 3.500 de posturi la Ministerul Educației, propusă printr-un proiect de hotărâre de Guvern / Salariile pentru acestea sunt înghețate până în 2026

Exit mobile version