Avocatul Poporului îi cere Ministrului Educației, Ligia Deca, să ia în calcul schimbarea noilor reguli privind bursele școlare, după introducerea cotei de 30% din fiecare clasă, indiferent de medie: „Nu va conduce la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Avocatul Poporului îi cere, într-o scrisoare adresată Ministrului Educației, Ligia Deca, să explice măsurile incluse în proiectul de ordin privind bursele școlare pentru anul școlar 2023-2024, dar și cele referitoare la burse din Legea învățământului preuniversitar. Scrisoarea face trimitere la analiza Edupedu.ro cu privire la efectele acordării burselor de merit pentru 30% dintre elevii unei clase, instituția apreciind că “noua reglementare nu va conduce, în opinia noastră, la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.

În cele două chestiuni, instituția îi cere ministrului să formuleze un punct de vedere și “din perspectiva analizării oportunității modificării proiectului aflat în consultare publică și ale dispozițiilor art. 108 alin (12) din Legea nr 198/2023 a învățământului preuniversitar”.

Scrisoarea semnată de Renate Weber abordează, întâi, tema burselor de merit care, potrivit noilor reguli, urmează să fie acordate pentru  minim 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu”, în locul vechiului model, când era acordată elevilor care aveau medii peste un anume prag. Instituția face trimitere la analiza Edupedu.ro pe această temă, în care:

Potrivit Avocatului Poporului, “Plecând de la argumentația sus indicată, apreciem că promovarea valorilor meritocratice sunt sursa generatoare a recunoașterii si recompensării meritului scolar, iar aceasta se transpunere în reușita scolară, socială și profesională a tuturor elevilor. Noua reglementare nu va conduce, în opinia noastră, la diminuarea mediocritatii prin educatie si evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.

Mesajul Avocatului Poporului, integral:

Citește și:
Transformarea meritului în mită electorală, rețeta Deca-Iohannis pentru reforma Educației din România: bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10
Bursa socială pentru elevii cu un părinte decedat a ajuns să fie condiționată de venit, pentru că apare o nouă categorie de burse la care se pot încadra și dispare cuvantul „orfan” din metodologie – proiect / Este o soluție crudă pentru a salva bugetul României, consideră un ONG 
Exit mobile version