Biserica Ortodoxă Română, reacție virulentă la legile Deca: Ideologia de gen a fost propusă „fără discernământ” în legile învățământului / Obligația de a promova „diversitatea sexuală” în școală este total „abuzivă” și „nocivă”

Patriarhul Daniel / Foto: Basilica.ro

Patriarhul Daniel / Foto: Basilica.ro

Reacție virulentă a Bisericii Ortodoxe Române la proiectele de legi ale educației publicate de ministrul Ligia Deca. Patriarhia Română susține, într-o luare de poziție oficială, că ideologia de gen a fost propusă „fără discernământ spre introducere în noile legi ale învățământului”. La o zi după ce Edupedu.ro a publicat pe surse o adresă comună prin care cultele religioase din România i-au cerut ministrei Educației ca diversitatea să nu mai fie definită în proiectul legii învățământului și ca profesorii să nu mai fie obligați să o promoveze, Patriarhia Română își anunță oficial poziția.

Reacția Bisericii Ortodoxe Române (BOR) vine în contextul în care proiectul legii învățământului preuniversitar publicat de ministra Ligia Deca prevede la articolul 2 că „Sistemul de învățământ preuniversitar are la bază următoarele valori: […] b) Diversitatea – respectarea și valorizarea diferitelor perspective culturale, etnice, identitare, a sensibilității și a empatiei, alături de întărirea și pozitivarea imaginii de sine individuale și colective”. De asemenea, Articolul 11 din același proiect de lege aflat acum pe circuitul de avizare al Guvernului Ciucă, înainte de aprobare, statuează, la aliniatul 1, că „în unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, precum și în cadrul activităților desfășurate în mediul online de unitățile de învățământ preuniversitar, sunt interzise discriminările pe criterii de vârstă, etnie, sex, origine socială, orientare politică sau religioasă, orientare sexuală sau alte tipuri de discriminare […]”.

Poziția oficială a Patriarhiei Române, cu privire la legile învățământului inițiate de ministrul Educației, Ligia Deca:

„Poziția Bisericii Ortodoxe Române și a celorlalte culte religioase din România (care au transmis recent o „Adresă comună” ministrului Educației), poziție față de problema ideologiei în general și, în context, a „ideologiei de gen”, propuse fără discernământ spre introducere în noile legi ale învățământului, în special, este una limpede și constant exprimată:

Nu trebuie nicio clipă uitat că ideologia (oricare ar fi ea) rămâne mereu un atentat la ordinea fără de care societatea începe să se surpe. Istoria mai mult sau mai puțin recentă este copleșitor de grăitoare în acest sens.

Vasile Bănescu
Biroul de Presă al Patriarhiei

DOCUMENT Cultele religioase din România i-au cerut Ligiei Deca să elimine din proiectele legilor învățământului definiția diversității și obligativitatea ca profesorii să o promoveze

Adresa comună semnată de 13 reprezentanți ai bisericilor recunoscute de statul român, care a fost trimisă ministrului Educației, Ligia Deca:

Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro
Citește și:
Diversitatea să nu mai fie definită în proiectul legii învățământului, iar profesorii să nu mai fie obligați să o promoveze, îi cer Ligiei Deca reprezentanții cultelor religioase, la inițiativa Patriarhiei ortodoxe. Acestea mai solicită ca sintagma „orientare sexuală” să fie ștearsă din document
Religia să poată fi aleasă ca disciplină de examen la Bacalaureat, solicită cultele religioase
Exit mobile version