BNR: “La penuria ofertei de forță de muncă contribuie și emigrația masivă în rândul tinerilor”. În 2017 au plecat din România 300 de tineri pe zi

SURSA: pixabay.com

Condițiile pe piața muncii continuă să se tensioneze, arată Raportul asupra inflației realizat de Banca Națională. Potrivit documentului trimestrial, prezentat de guvernatorul Mugur Isărescu, tensiunea de pe piața muncii este în continuă creștere și din cauza migrației – nu mai puțin de 108 mii de tineri cu vârste între 15 și 34 de ani au plecat din țară în 2017, potrivit INS.

Din cei 219.327 de români care au emigrat anul trecut, 108.261 erau tineri între 15 și 34 de ani. Asta înseamnă aproape jumătate din numărul total al emigranților, potrivit Institutului Național de Statistică. Viteza de depopulare a României de persoane tinere, apte de muncă, este de 296 de cetățeni pe zi sau 12 tineri pe oră. 

”La penuria ofertei de forță de muncă contribuie și emigrația masivă în rândul persoanelor în vârstă de muncă, mai ales tineri – în anul 2017, circa jumătate din numărul emigranților era reprezentată de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani, conform datelor INS. Prin urmare, condițiile pe piața muncii continuă să se tensioneze”, scriu autorii Raportului BNR.

Tensionarea pieței muncii are loc și din cauza faptului că firmele găsesc tot mai greu angajați, rata locurilor de muncă a stagnat în trimestrul al III-lea al anului și somajul este la cel mai mic nivel înregistrat din 2000 încoace (4,3%), arată BNR.

De altfel, procesul de creare a locurilor de muncă a fost guvernat, în medie, în perioada 2000-2016, de firmele tinere și de dimensiuni reduse, acestea fiind totodată și cele mai volatile, având contribuția dominantă la distrugerea locurilor de muncă din economie”, potrivit Raportului.

Piața muncii este o preocupare pentru noi și este o preocupare pentru toată lumea, potrivit Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Urmăriți prezentarea sa:

 

Ce se va întâmplA la finalul anului

Specialiștii BNR remarcă și că viziunile asupra situației de pe piața muncii sunt diferite de la un studiu la altul. De exemplu, în privința evoluției numărului de salariați din economie în ultimul trimestru din 2018, părerile sunt divergente. ”Pe de o parte, Sondajul DG ECFIN sugerează stabilitatea ritmului recrutărilor în industrie, servicii de piață și construcții, în timp ce în comerț așteptările privind noile angajări s-au îmbunătățit. Pe de altă parte, studiul Manpower indică cel mai puternic climat de angajare din ultimii 10 ani, cu o îmbunătățire considerabilă atât în construcții, cât și în comerț, iar în industrie este preconizată stabilitatea numărului de angajați”, potrivit Raportului citat.

Exit mobile version