Consiliul Național al Rectorilor (CNR) anunță că o măsură de solidaritate „care ar putea fi acceptată de comunitatea academică” poate fi creșterea temporară a normei didactice pentru profesorii din mediul universitar. Decizia a fost luată în unanimitate de către rectori.
Continuarea știrii inițiale:
„În actualul context socio – economic, Consiliul Național al Rectorilor, în deplin consens, consideră că o măsură de solidaritate care ar putea fi acceptată de comunitatea academică o poate reprezenta creșterea, cu caracter temporar, a normei didactice în învățământul superior, cu 2 ore, cu menținerea drepturilor salariale în vigoare”, scrie în declarația de presă de vineri, 13 iunie.
Poziția organizației este semnată de președintele CNR, Sorin Cîmpeanu, fost ministru al educației, actual rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) București.
- De remarcat că principala mișcare sindicală din învățământul superior, federația sindicală „Alma Mater”, s-a poziționat tot vineri, 13 iunie, împotriva creșterii normei didactice, alăturându-se protestului anunțat pentru miercuri, 18 iunie, de Federația „Spiru Haret” și FSLI, din învățământul preuniversitar.

Vineri, 13 iunie, principalele trei sindicate din Educație au anunțat că membrii de sindicat din școli și facultăți vor protesta miercuri, 18 iunie, în timpul activităților desfășurate la locul de muncă, purtând un semn distinctiv (banderolă, ecuson etc.), potrivit unui comunicat de presă.
Printre motivele protestului se află creșterea normei didactice de predare, coborârea pragului salarial în funcție de care se acordă voucherele de vacanță și indemnizația de hrană, precum și eliminarea indemnizației pentru titlul științific de doctor. Detalii aici
Sindicatele au solicitat la finalul lunii mai grupului de lucru de la Palatul Cotroceni să renunțe la propunerea de la majora norma didactică a profesorilor.
- Este vorba despre Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“.
G4Media a scris că liderii și negociatorii partidelor care ar putea forma viitoarea coaliție guvernamentală au pe masă mai multe propuneri de măsuri pentru a scădea deficitul bugetar scăpat de sub control. Printre ele ar fi și creșterea normei didactice la profesori.
Edupedu.ro a scris pe 5 februarie că printre discuțiile neoficiale la nivelul coaliției de guvernare se află și creșterea normei didactice pentru profesori, așa cum semnala un sindicat din Educație.