BREAKING Decizia închiderii școlilor din Afumați „este o încălcare flagrantă a ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății”, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Le transmit să remedieze în cel mai scurt timp situația în interesul elevilor

Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro

Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov este o încălcare flagrantă a ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro. Acesta a spus că „scenariul de funcționare al școlii pe întreaga săptămână se decide în funcție de rata de infectare înregistrată în ziua de vineri. E vineri, nu este sâmbătă, nu este duminică, nu este luni, nu este marți”.

UPDATE: Prefectul județului Ilfov a anunțat că marți școlile se vor deschide în Afumați și că decizia de duminică a fost o eroare.

„Nu au dreptul să-și dea cu părerea inspectoratele școlare județene”, a precizat oficialul după ce duminică toate școlile și grădinițele din comuna Afumați, județul Ilfov, au fost închise pentru prezența fizică a elevilor de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov.

Edupedu.ro a semnalat această situația duminică, după publicarea hotărârii CJSU Ilfov.

Școlile și grădinițele care au intrat de luni în scenariul roșu au fost:

Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro: „Decizia CJSU Ilfov este o încălcare flagrantă a ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății. Ziua de referință este ziua de vineri. Scenariul de funcționare al școlii pe întreaga săptămână se decide în funcție de rata de infectare înregistrată în ziua de vineri. E vineri, nu este sâmbătă, nu este duminică, nu este luni, nu este marți. Ordinul de ministru este foarte clar.

Am luat legătura cu Inspectoratul Școlar Județean, voi lua legătura și cu prefectura și voi cere respectarea strictă a ordinului comun de ministru. Ordinul comun este singurul care reglementează activitățile din învățământ.

Dacă ați văzut hotărârea de guvern care transpune ultima hotărâre CNSU, aceea nu reglementează nimic în domeniul învățământului. Tocmai pentru că reglementează ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății. Nu au dreptul să-și dea cu părerea inspectoratele școlare județene. Singura posibilitate este prevăzută de articolul 11 alineatul 2 din ordinul comun, care prevede posibilitatea unor măsuri complementare, fără a afecta interesele educaționale. Or, în cazul deciziei cu privire la școala din Afumați, prin trecerea în online evident că sunt afectate interesele educaționale ale elevilor.

Le transmit să remedieze în cel mai scurt timp situația în interesul elevilor și că este extrem de important, mai mult ca oricând, să respectăm legile. Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății e imperativ, este singurul care reglementează activitatea școlilor în condițiile pandemiei”.

Decizia luată duminică pe criteriul ratei de incidență, contrazice Ordinul 5.196/1.756, care prevede ca zi de referință pentru stabilirea scenariului în care învață elevii ziua de vineri.

Pragul a fost atins în weekend, sâmbăta mai exact, iar comitetul a decis trecerea în online de pe o zi pe alta, duminică, începând cu ziua de luni. Până acum, în toate situațiile, școlile s-au închis integral, pe criterii epidemiologice, doar conform ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății.

Localitatea Afumați a depășit rata de infectare duminică, pe 19 septembrie, vineri rata de incidență fiind 5,34, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educației.

Vineri, 17 septembrie, Ministerul Educației a anunțat că școlile din localitatea Afumați, județul Ilfov, vor funcționa în scenariul verde în săptămâna 20-24 septembrie, conform ratei de incidență care stă la baza deciziei de a închide școlile.

Exit mobile version