BREAKING Decizia închiderii școlilor din Afumați „este o încălcare flagrantă a ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății”, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Le transmit să remedieze în cel mai scurt timp situația în interesul elevilor

10.843 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov este o încălcare flagrantă a ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro. Acesta a spus că „scenariul de funcționare al școlii pe întreaga săptămână se decide în funcție de rata de infectare înregistrată în ziua de vineri. E vineri, nu este sâmbătă, nu este duminică, nu este luni, nu este marți”.

UPDATE: Prefectul județului Ilfov a anunțat că marți școlile se vor deschide în Afumați și că decizia de duminică a fost o eroare.

Nu au dreptul să-și dea cu părerea inspectoratele școlare județene”, a precizat oficialul după ce duminică toate școlile și grădinițele din comuna Afumați, județul Ilfov, au fost închise pentru prezența fizică a elevilor de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov.

Edupedu.ro a semnalat această situația duminică, după publicarea hotărârii CJSU Ilfov.

Școlile și grădinițele care au intrat de luni în scenariul roșu au fost:

 • Școala Gimnazială nr. 1 Afumați;
 • Școala Primară nr. 2 Afumați;
 • Școala Primară nr. 3 Afumați;
 • Grădinița nr. 1 Afumați;
 • Grădinița cu program prelungit nr. 4.

Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro:Decizia CJSU Ilfov este o încălcare flagrantă a ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății. Ziua de referință este ziua de vineri. Scenariul de funcționare al școlii pe întreaga săptămână se decide în funcție de rata de infectare înregistrată în ziua de vineri. E vineri, nu este sâmbătă, nu este duminică, nu este luni, nu este marți. Ordinul de ministru este foarte clar.

Am luat legătura cu Inspectoratul Școlar Județean, voi lua legătura și cu prefectura și voi cere respectarea strictă a ordinului comun de ministru. Ordinul comun este singurul care reglementează activitățile din învățământ.

Dacă ați văzut hotărârea de guvern care transpune ultima hotărâre CNSU, aceea nu reglementează nimic în domeniul învățământului. Tocmai pentru că reglementează ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății. Nu au dreptul să-și dea cu părerea inspectoratele școlare județene. Singura posibilitate este prevăzută de articolul 11 alineatul 2 din ordinul comun, care prevede posibilitatea unor măsuri complementare, fără a afecta interesele educaționale. Or, în cazul deciziei cu privire la școala din Afumați, prin trecerea în online evident că sunt afectate interesele educaționale ale elevilor.

Le transmit să remedieze în cel mai scurt timp situația în interesul elevilor și că este extrem de important, mai mult ca oricând, să respectăm legile. Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății e imperativ, este singurul care reglementează activitatea școlilor în condițiile pandemiei”.

Decizia luată duminică pe criteriul ratei de incidență, contrazice Ordinul 5.196/1.756, care prevede ca zi de referință pentru stabilirea scenariului în care învață elevii ziua de vineri.

Pragul a fost atins în weekend, sâmbăta mai exact, iar comitetul a decis trecerea în online de pe o zi pe alta, duminică, începând cu ziua de luni. Până acum, în toate situațiile, școlile s-au închis integral, pe criterii epidemiologice, doar conform ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății.

Localitatea Afumați a depășit rata de infectare duminică, pe 19 septembrie, vineri rata de incidență fiind 5,34, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educației.

Vineri, 17 septembrie, Ministerul Educației a anunțat că școlile din localitatea Afumați, județul Ilfov, vor funcționa în scenariul verde în săptămâna 20-24 septembrie, conform ratei de incidență care stă la baza deciziei de a închide școlile.


5 comments
 1. O încălcare a drepturilor noastre ,ale oamenilor este ce face acest ministru habarnist.
  Ordinele unui guvern care nu exista sunt ilegale,doar Iohanis ii mai recunoaște .
  Este criminal ce se întâmpla!

 2. Bravo, Afumati!
  Sanatatea copiilor este mai presus de ambitiile celor doi Câtu si Câmpeanu.
  Cat despre Ministrul Sanatatii acela este mereu constrâns de cei doi, sa le acopere decizia. Odata destituiti epidemiologii din Ministerul Sanatatii sau deterninati sa isi dea demisia, nu mai exista opinie corecta in interesul sanatatii si protectiei umane.

 3. Aer trebui sa isi aduca aminte cum se dorea libertate de decizie locala. Sau au uita de acum cateva luni. Spuneau ca vor descentralizare….cata magarie.si nemernicie….
  Cat despre rata de incidenta e o aberatie sa o calculezi o data oe saptamana.
  Ar trebui parintii carora lise imbolnavesc copii sa dea in judecata nunministerul ci direct pe.dl Ministru pt imbolnavirea copiilor… sa dea socoteala …..
  Sunt de acord cu scoala…..fizica….dar tinand cont de rata de vaccinare….de rata de crestere a infectarilor…chiar suntem.asa de cretini? Nu intelegem.ca nu facem.decat sa fie din ce in ce mai rau?

 4. Ordinul ala este scris in asa fel incat sa nu se treaca la invatamant online asa simplu. Practic se trece online cand si daca vrea muschiul lor.
  Daca incidenta cumulata pe ultimele 14 zile ar fi 1000/1000 si nu ar fi declarata carantina prescolarii si cei din invatamantul special ar merge la scoala ca si cum nu ar fi pandemie :).

 5. Bravo Afumați, mai sunt si factori de decizie locala care au conștiință.
  Daca guvernul ia decizii care pun in pericol vietiile cetatenilor, nesupunerea civila este obligatorie.
  Ce mi-e 5.5, ce mi-e 6 la o populatie de 8000 de persoane? , 4 oameni.! Intr o comuna, scoala este principala cale de infectare. Decizia a fost corecta si logica si, probabil, se bazeaza si pe informatiile neoficiale.
  O situatie la care am fost martor:
  3 profesori au simtome de covid, suna la director, li se spune sa sune la dsp sau medicii de familie. Amana pina a doua zi, dsp ii programeaza in ziua urmatoare la test. In tot acest timp scoala continua pentru ca, nu-i asa, nu sunt cazuri confirmate.
  Delta se împrăștie mai repede ca timpul de reactie al autoritatilor. Unii spera sa i protejeze vaccinul, altii cred in Dumnezeu. Dar aproape nimeni (factorii de decizie) nu se straduie cu adevarat sa încetinească evoluția situatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Polițistul Marian Godină: De ce nu-mi văd de treaba mea? Un ministru mincinos și plagiator afectează viitorul copiilor tăi, copii pe care cel mai probabil o să-i mai vezi de sărbători, pentru că vor pleca din țara asta, pentru că tu ai ales să-ți vezi de treaba ta

Luare de poziție față de cazul plagiatului ministrului Cîmpeanu a polițistului Marian Godină. Acesta a explicat într-un clip pe pagina sa de socializare, în timp ce își plimba copilul pe…
Vezi articolul

DOCUMENT Programul de Guvernare pe Educație al PNL: Corectare încrucișată la Evaluarea Națională și BAC, anularea trimiterii elevilor cu medii sub 5 la profesională, masteratul didactic “în cele mai adecvate universităţi”, concurs de directori în 2020, curriculum nou pentru liceu, evaluarea institutelor de cercetare

Corectarea încrucișată a lucrărilor la Evaluarea Națională 2020 și Bacalaureatul 2020, anularea trimiterii elevilor cu medii sub 5 la profesională, organizarea masteratului didactic “în cele mai adecvate universităţi”, demararea concursurilor…
Vezi articolul