Rectorul Universității “Petre Andrei” din Iași a fost condamnat definitiv la 1 an cu suspendare, pentru instigare la fals intelectual

1.247 de vizualizări
Rectorul Universității “Petre Andrei” din Iași, Sorin Bocancea, a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă la 1 an de închisoare cu suspendare pentru instigare la fals intelectual, transmite Ziarul de Iași. În cadrul aceluiași dosar, lectorul Dan Drugă a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Decizia a fost luată ieri, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Procurorii DNA Iași au acuzat că, în perioada decembrie 2015 – 3 iunie 2016, Dan Drugă, titular de curs la disciplinele Teoria Generală a Dreptului și Drept penal, ar fi cerut 18.900 de lei de la un student pentru a-l promova pe acesta direct în anul III, deși acesta nu susținuse examenele obligatorii anilor de studii, nu ar fi fost la cursuri și nu și-ar fi achitat taxele de școlarizare prezăvute de regulamentul universității.

„În acest context, la data de 06 iunie 2016, inculpatul Drugă Dan – Florin a primit cu titlu de mită, de la studentul respectiv, suma de 19.000 lei, din care, pentru «ajutorul» acordat, a remis ulterior inculpatului Melinte Dan 3.500 lei, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante“, spun anchetatorii, citați de ziaruldeiași.ro.

Procurorii l-au acuzat pe rectorul Sorin Bocancea că, în ziua flagrantului, pentru a îngreuna ancheta procurorilor, nu a predat organelor de anchetă cataloagele aferente anului I de studiu de la Facultatea de Drept.

Pe 7 iunie 2016, “inculpatul i-a determinat pe inculpații Bucuci Mark și Bo­can­cea Antonie Cristian, cadre didactice în ca­drul aceleiași instituții, să facă mențiuni necorespunzătoare adevărului în «Catalogul pentru examene/verifi­cări/colocvii» pentru Anul 1, prin care se atesta în fals faptul că studentul respectiv obținuse note de trecere la șase materii, în con­dițiile în care acesta nu a susținut în fapt acele examene“, se arată în rechizitoriul citat de Ziarul de Iași.

Curtea Supremă a decis definitiv pe 25 iunie 2019 și condamnarea fratelui rectorului, Cristian Antonie Bocancea, la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare pentru fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual. El a mai primit și interdicția de a mai exercita funcția de profesor universitar, timp de doi ani. Mark Bucuci a fost de asemenea condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Creier, minte, neuro

Andrei Miu, profesor de neuroștiințe cognitive: Nu avem un creier reptilian. Evoluția creierului nu merge așa / Erorile teoriei creierului triunitar, o teorie abandonată de știință ca fiind greșită, dar atât de populară și crezută în prezent

“Nu avem un creier reptilian. Evoluția creierului nu merge așa. Dovezile din paleontologie arată că reptilele și mamiferele au evoluat în paralel, deci, mamiferele nu aveau cum să ‘moștenească’ o…
Vezi articolul

Formarea profesorilor pentru predarea digitală se face și la televizor, anunță Ministerul Educației: “TeleȘcoala profesorilor” va conține cursuri de folosire a platformelor educaționale

“Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu Televiziunea Română organizează programul de formare pentru cadrele didactice – ‘TeleȘcoala profesorilor’”, anunță Ministerul, într-un comunicat remis Edupedu.ro. TeleȘcoala profesorilor va avea 15…
Vezi articolul

EXCLUSIV Bursele tuturor elevilor de la școlile private, printre care și mulți olimpici internațional, prevăzute de Legea Deca-Iohannis, blocate printr-un act normativ de Ministerul Educației. Mii de elevi nu au primit încă banii pe ultimele 5 luni de cursuri

Un act normativ emis de Ministerul Educației pentru plata burselor elevilor din școlile particulare, care ar fi trebuit să primească pentru prima dată aceste drepturi, de fapt blochează plata banilor…
Vezi articolul
Deschiderea școlilor

Sorin Cîmpeanu anunță că sunt 1.140 de elevi ucraineni înscrişi în şcolile din România, pe curriculum românesc, ca audienţi. Guvernul va modifica Legea educației pentru ca elevi ucraineni de clasa a VIII-a să poată intra la liceu fără examen: copii de la Şcoala de balet din Kiev vor să continue la Liceul Capsali, în clasa a IX-a

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că numărul elevilor ucraineni audienţi în şcolile din România, pe curriculum românesc, va fi de 1.140  la începutul săptămânii viitoare, dintr-un total de aproape 34.000…
Vezi articolul