Bacalaureatul se schimbă în Italia. 500 de mii de elevii vor da doar două probe scrise și un interviu la #Maturita2019

3.096 de vizualizări
SURSA: miur.gov.it
#Maturita2019 din Italia, similar cu Bacalaureatul din România, este subiectul unui val de îngrijorare printre cei peste o jumătate de milion de tineri din Peninsulă, care anul acesta vor susține cel mai important examen din viața lor, potrivit agenției ANSA.  Asta după ce Ministrul Educației, Marco Bussetti, a anunțat că o nouă formă de examinare va intra în vigoare de anul viitor. Elevii din anii terminali de liceu vor avea de susținut la terminarea învățământului secundar superior două teste scrise și o probă orală, în loc de trei teste scrise, ca până acum.

Prima probă a bacalaureatului italian va avea loc pe 19 iunie și va fi o evaluare la limba italiană, cu subiecte și din literatura. A doua probă va fi în ziua următoare, pe 20 iunie, și va acoperi subiectele specifice fiecărei filiere de studiu. Proba orală va fi stabilită în funcție de profilul fiecărui candidat care se înscrie la exmen și în funcție de ce discipline alege pentru proba a doua.

Peste 160 de mii de elevi din Italia sunt români

Potrivit celor mai recente date oficiale, în Italia sunt stabiliți 1.190.000 de români, ce reprezintă un procent de 23,1% din totalul cetățenilor străini din Italia.

Nu există date statistice despre numărul elevilor români care sunt în clasa finală de liceu, în Italia, dar Dosarul de Imigrație pentru comunitatea Română din Italia, din 2016, remarcă faptul că peste 160 de mii de români sunt înscriși în sistemul de educație din Italia, reprezentând cel mai mare număr de elevi străini, dar și o cincime din întreg numărul de elei străini din peninsulă.

Cum va fi noul examen #maturita2019

Până acum Ministerul Educației de la Roma a publicat metodologia de examen, dar și modele de subiecte pentru fiecare test, un lucrur oferit în premieră elevilor și școlilor. Metodologia explică în detaliu conținutul și scopul noilor examene.

Pentru prima probă, din 19 iunie, evaluarea va lua în calcul mai ales coerența tezei, bogăția vocabularului și măiestria lexicală, abilitatea de a exprima judecăți critice și evaluări personale, potrivit Ministerului. Testul va dura șase ore.

Al doilea test scris, cel din 20 iunie, se poate referi la una sau mai multe discipline care caracterizează domeniile de studiu, așa cum prevede noua legislație. Alegerea disciplinelor va avea loc, pentru fiecare dintre cei înscriși, în ianuarie 2019.

Proba orală. Data exactă va fi stabilită în ianuarie. Comisia de examen va propune candidaților să analizeze texte, documente, să povestească experiențe, sau proiecte în care s-au implicat. Scopul este să verifice dacă elevii au dobândit abilitatea de a-și folosi cunoștințele pentru disciplinele studiate, de a face conexiuni între diferitele materii, dar și de a testa capacitatea de a argumenta critic folosind chiar și o limba străină, acolo unde e cazul. În cadrul interviului, candidatul va prezenta, cu un scurt eseu sau un proiect multimedia, experiența căpătată din altenanța școală-muncă. Interviul va verifica, de asemenea, cunoștințele și abilitățile dobândite legate de cetățenie și constituție.

Elevii nu au primit însă prea încântați aceste schimbări care vin cu doar câteva luni înainte de examenul de evaluare de la terminarea liceului. Site-ul Skuola.net a făcut un sondaj printre 500 de adolescenți, iar răspunsurile, nu sunt încurajatoare, scrie ANSA. Cel mai mult îi îngrijorează cel de-al doilea test, pentru că testul de limbă și literatură italiană era și până acum în structura acestui examen. Dacă ar fi să interpreteze cuvânt cu cuvânt metodologia publicată de minister, spun ei, ar însemna că cei de la liceele clasice, de exemplu, vor da testul al doilea din latină și greacă la un loc, cei de la liceele de științe vor avea probă din Matematică și Fizică, simultan. Dintre participanți, aproape jumătate (46%) își imaginează deja că cel de-al doilea test va fi cu siguranță mai dificil decât cel de până acum, doar 20% spun că va fi mai ușor. Îi îngrijorează și interviul, o probă pentru care nu s-au pregătit până acum, susțin cei care au făcut sondajul. Plus că testarea cunoștințelor de cultură civică (cetățenie și constituție) este o noutate absolut.

Nota finală la examenul Maturita 2019 va conta în proporție de 60% – câte 20 de punte pentru fiecare probă scrisă și 20 de puncte proba orală. Creditele școlare acumulate în anii de liceu vor conta pentru restul de 40 de puncte din 100, față de 25 de puncte cât erau până anul trecut. Nu există punctaj din oficiu, iar pentru a absolvi 12 clase, elevii trebuie să ia minimum 60 de puncte la evaluarea finala (credite+examene), potrivit raiscuola.rai.it.

FOTO: miur.gov.it


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Modificare majoră la examene: elevii vor putea să vadă lucrările înainte de a contesta notele la Evaluarea Națională 2025 și Bacalaureat 2025, propune Ministerul Educației după valul de cereri depuse de părinți în acest an

Elevii vor putea să-și vadă lucrările înainte de a contesta notele la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2025, transmite Ministerul Educației, care a lansat proiectele de calendar pentru examenele elevilor din…
Vezi articolul

Teatrul Țăndărică va transmite online, de marți de la ora 10:00, spectacolele pentru copii. Călin Mocanu, director: Există nevoia de a scoate copilul din fața unui televizor și a unei tensiuni sociale care-i pot dăuna securității emoționale

Teatrul Țăndărică va transmite gratuit spectacolele pentru copii, pe pagina de Facebook a instituției, în contextul epidemiei de coronavirus. Primul spectacol de teatru pe care copiii și părinții îl vor…
Vezi articolul

ANALIZĂ Paradoxul cadourilor pentru educatoare și profesori la privat, explicat de un psiholog și un antropolog. De unde vine febra cadourilor dezbătute pe Whatsapp?

Câți bani punem pentru doamna și ce luăm? “Atențiile” pentru profesori și educatoare monopolizează zilele acestea discuțiile dintre părinți, pe grupurile de Whatsapp. Iar febra strânsului de bani pentru profesori…
Vezi articolul