BREAKING Greva generală din Educație a încetat după ce liderii sindicali și ministrul Deca au semnat contractul colectiv de muncă pentru angajații din învățământ / Decizia nu a fost luată prin consultarea tuturor membrilor, așa cum anunțau sindicaliștii, ci doar de către lideri – surse

Foto: Ligia Deca

Liderii sindicali din Educație, marius Nistor de la FSE Spiru Haret și Simion Hăncescu, de la FSLI, apar într-o fotografie, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, în timp ce semnează câteva hârtii. Postarea a fost făcută de Ligia Deca pe pagina sa de socializare. Deca anunță că tocmai a fost semnat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Conform surselor Edupedu.ro decizia de a semna contractul colectiv și de înceta astfel greva generală din Educație a fost luată de către liderii sindicali și nu de către toți membrii, așa cum au anunțat sindicatele că vor face, spunând în repetate rânduri că „oamenii vor decide”.
UPDATE: Potrivit Art. 162 din Legea dialogului social, articolul 2, faptul că cele două părți – minister și sindicate – au ajuns la un acord, înseamnă oficial încetarea grevei”. Contractul Colectiv de Muncă este un acord. Niciun lider sindical nu a comunicat oficial încetarea grevei, iar singura informare trimisă membrilor de sindicat este despre ce cuprinde noul contract colectiv de muncă.

Legea dialogului social, 367/2022, prevede la articolul 162:

„(1) În timpul grevei, părțile au obligația de a continua negocierile în vederea soluționării revendicărilor care formează obiectul conflictului colectiv de muncă.
(2) În cazul în care părțile ajung la un acord, conflictul colectiv de muncă este închis și greva încetează.
(3) Pe perioada negocierilor, organizatorii grevei pot conveni cu angajatorul suspendarea temporară a grevei. Dacă negocierile eșuează, greva va fi reluată, fără a mai fi necesară parcurgerea etapelor procedurale preliminare prevăzute de lege”.

Știrea Inițială: Vestea semnării CCMU vine la nici o lună de la suspendarea cele mai mari greve din Educație din ultimii 18 ani, cea care a declanșată pe 22 mai și care a ținut 3 săptămâni, până pe 12 iunie. Sindicatele anunțat, în ziua suspendării conflictului de muncă, că nu au o limită de timp pentru negocierea contractului colectiv și lăsau de înțeles că vor duce acest moment în toamnă, când ar fi reactivat greva generală dacă Guvernul nu își respecta angajamentele aprobate prin ordonanța de urgență 57/2023 privid majorările salariale.

În postarea de pe Facebook, ministrul Deca anunță că acest document conține mai multe măsuri pentru profesori:

„Aceste beneficii sunt acordate în plus față de majorările salariale pe care profesorii le vor primi în perioada următoare, iar între ele se numără:

Anunțul încheierii contractului de muncă vine cu doar câteva zile înainte de planificata ceremonie de la Cotroceni, la care președintele Iohannis a invitat mai multe personalități pentru a asista la semnarea decretelor de promulgare a legilor educației.

Negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă au fost invocate de liderii sindicatelor din educație în momentul în care, la finalul grevei profesorilor, aceștia au avertizat că la începutul anului școlar ar putea fi reluată greva, dacă până atunci proiectul de lege al salarizării nu va conține prevederile promise de guvern prin ordonanță de urgență.

Marius Nistor și Simion Hăncescu vorbeau atunci de un “mesaj ferm” că această grevă – suspendată, nu încheiată pe 12 iunie – se poate relua la începutul anului școlar 2023-2024. Întrebați în context ce se întâmplă cu negocierile pentru CCM, ei doi spuneau că acestea sunt n desfășurare și “nu există termen limită” pentru finalizarea acestora. Ei au evitat să dea un orizont de timp pentru încheierea negocierilor, când au fost întrebați despre posibilitatea ca noul an școlar să înceapă fără contract colectiv de muncă.

Marius Nistor, pe 12 iunie: 

Articol în curs de actualizare

Exit mobile version