BREAKING Greva generală din Educație a încetat după ce liderii sindicali și ministrul Deca au semnat contractul colectiv de muncă pentru angajații din învățământ / Decizia nu a fost luată prin consultarea tuturor membrilor, așa cum anunțau sindicaliștii, ci doar de către lideri – surse

14.394 de vizualizări
Foto: Ligia Deca
Liderii sindicali din Educație, marius Nistor de la FSE Spiru Haret și Simion Hăncescu, de la FSLI, apar într-o fotografie, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, în timp ce semnează câteva hârtii. Postarea a fost făcută de Ligia Deca pe pagina sa de socializare. Deca anunță că tocmai a fost semnat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Conform surselor Edupedu.ro decizia de a semna contractul colectiv și de înceta astfel greva generală din Educație a fost luată de către liderii sindicali și nu de către toți membrii, așa cum au anunțat sindicatele că vor face, spunând în repetate rânduri că „oamenii vor decide”.
UPDATE: Potrivit Art. 162 din Legea dialogului social, articolul 2, faptul că cele două părți – minister și sindicate – au ajuns la un acord, înseamnă oficial încetarea grevei”. Contractul Colectiv de Muncă este un acord. Niciun lider sindical nu a comunicat oficial încetarea grevei, iar singura informare trimisă membrilor de sindicat este despre ce cuprinde noul contract colectiv de muncă.

Legea dialogului social, 367/2022, prevede la articolul 162:

„(1) În timpul grevei, părțile au obligația de a continua negocierile în vederea soluționării revendicărilor care formează obiectul conflictului colectiv de muncă.
(2) În cazul în care părțile ajung la un acord, conflictul colectiv de muncă este închis și greva încetează.
(3) Pe perioada negocierilor, organizatorii grevei pot conveni cu angajatorul suspendarea temporară a grevei. Dacă negocierile eșuează, greva va fi reluată, fără a mai fi necesară parcurgerea etapelor procedurale preliminare prevăzute de lege”.

Știrea Inițială: Vestea semnării CCMU vine la nici o lună de la suspendarea cele mai mari greve din Educație din ultimii 18 ani, cea care a declanșată pe 22 mai și care a ținut 3 săptămâni, până pe 12 iunie. Sindicatele anunțat, în ziua suspendării conflictului de muncă, că nu au o limită de timp pentru negocierea contractului colectiv și lăsau de înțeles că vor duce acest moment în toamnă, când ar fi reactivat greva generală dacă Guvernul nu își respecta angajamentele aprobate prin ordonanța de urgență 57/2023 privid majorările salariale.

În postarea de pe Facebook, ministrul Deca anunță că acest document conține mai multe măsuri pentru profesori:

„Aceste beneficii sunt acordate în plus față de majorările salariale pe care profesorii le vor primi în perioada următoare, iar între ele se numără:

  • angajații care au în îngrijire un copil bolnav, în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de reducerea programului de lucru, fără a fi afectată vechimea în muncă;
  • contravaloarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor va fi decontată pentru angajații care, conform atribuțiilor de serviciu, sunt nevoiți să lucreze la calculator;
  • va fi reglementată posibilitatea ca un post liber să fie ocupat, printr-un contract de muncă, până la ocuparea prin concurs a postului;
  • Ziua Învățătorului, marcată anual în data de 5 iunie, va fi instituită ca zi nelucrătoare pentru personalul din învățământ;
  • vor fi acordate două zile (nu o zi) lucrătoare libere plătite pentru profesorii care trebuie să rămână acasă cu copilul bolnav (trei zile sunt acordate familiilor cu 3 sau mai mulți copii)”, scrie Ligia Deca.

Anunțul încheierii contractului de muncă vine cu doar câteva zile înainte de planificata ceremonie de la Cotroceni, la care președintele Iohannis a invitat mai multe personalități pentru a asista la semnarea decretelor de promulgare a legilor educației.

Negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă au fost invocate de liderii sindicatelor din educație în momentul în care, la finalul grevei profesorilor, aceștia au avertizat că la începutul anului școlar ar putea fi reluată greva, dacă până atunci proiectul de lege al salarizării nu va conține prevederile promise de guvern prin ordonanță de urgență.

Marius Nistor și Simion Hăncescu vorbeau atunci de un “mesaj ferm” că această grevă – suspendată, nu încheiată pe 12 iunie – se poate relua la începutul anului școlar 2023-2024. Întrebați în context ce se întâmplă cu negocierile pentru CCM, ei doi spuneau că acestea sunt n desfășurare și “nu există termen limită” pentru finalizarea acestora. Ei au evitat să dea un orizont de timp pentru încheierea negocierilor, când au fost întrebați despre posibilitatea ca noul an școlar să înceapă fără contract colectiv de muncă.

Marius Nistor, pe 12 iunie: 

  • “Noi negociem contractul colectiv de muncă. Da, și conform, încă nu s-a încheiat această negociere. Negocierea nu este încă încheiată.” 
  • Întrebat dacă negocierile pe CCM se pot prelungi după începerea noului an: “Depinde, depinde cum vor decurge negocierile, depinde, nu știu, depinde. Sunt puncte în divergență, le vom discuta, le vom negocia, să ajungem la momentul acela”.
  • “Orice este posibil, atâta vreme cât există puncte în divergență. Nu este un termen limită, nu este un termen limită pentru așa ceva.”

Articol în curs de actualizare


23 comments
  1. …un pic mai mare atentie cand scrii, daca stii sa scrii corect!! Daca ai dat pe la scoala …suficient, ca tot vorbesti despre educatie…

    Despre ce se intampla in scoli se pare ca stii cate ceva, dar NU SUFICIENT!

    Mai gandeste-te inainte sa le dai in cap profesorilor, asa tuturor laolalta!!
    Poate oferi un sfat constructiv si chiar sa te alaturi grevistilor si celor care incearca sa schimbe ceva, in loc sa dai cu tifla. Asta DACA iti pasa de invatamantul romanesc.

  2. Nici acum nu pot sa inteleg de ce noua angajatilor din gradinite cu grupe de antreprescolari nu ni se da sporul de stres. Ingrijitoarele stau pe grupa permanent cu educatorii. Ne ocupam in aceeasi masura de copii. Avem grija de ei permanent. Sunt copii cu varsta de 2 ani. Necesita atentie .multa. Nimic nu se face fara noi. O grupa are cel putin 20 de copii. Vorbesc strict de fostele CRESE. Cred ca nu stiti sa faceti diferenta intre cresa si gradinita. Si cu un salariu extrem de mic…..RUSINE.

  3. Greva a fost oprita ilegal, sa le fie rusine celor din sindicat. Pe sindicalisti o sa-i doara cand nu vor mai incasa cotizatii iar pe politicieni o sa-i penalizam la vot daca nu se vor tine de cuvant cu legea salarizarii.

  4. De ce angajații din conducere sunt mai incapabili de aceea își asupresc mai mult propriul popor.Oamenii educați știu deja acest lucru. O sa cer și eu un exemplar al contractului de muncă. Un angajator asa toxic poate sa te îmbolnăvească și fizic și psihic. O sa întreb și eu un avocat, nu pe cel al sindicatului, dacă merge de un proces ori pe încălcarea dreptului ori pe toxicitate. Mai mult ca sigur exista precedente dar nu s-a interesat nimeni.

  5. hmmm…atunci sindicatul ar fi bine sa dispara,nu se mai justifica existenta lui! Nu ca s ar fi justificat pana acum…

  6. Și atunci ce rost mai au sindicatele , dacă nu au reușit sa negocieze un contract colectiv de munca în favoarea sindicaliștilor, un contract de munca , care oricum nu este respectat chiar de minister? Oricum tot ce am câștigat s- a făcut prin acțiuni în judecata.N ar fi mai bine sa angajam un jurist decât sa ținem în cârcă o droaie de lideri, secretari etc ? Și Guvernul ar fi mulțumit ca nu mai plătește atâtea degrevari. Oricum , de la o lege la alta sindicatele își pierd obie tul muncii.

  7. Demnitate!
    Îndrăzneala!
    Rezistenta!
    S-au transformat în:
    Supunere!
    Lașitate!
    Docilitate!
    Dragi profesori, când o colega a voastră a fost înjunghiată în sala de clasa de ce nu ați ieșit în stradă? Doar salariile va dor?

    1. Nu-i dor pe profesori doar salariile, dar liderii “politico”-sindicali numai de asta vorbesc, pt ca oricum nu-i intereseaza ce spun sau ce vor cei pe care, doar teoretic, ii reprezinta. Pe lideri ii intereseaza doar banii lor, personali.

      Ce au cerut profesorii se putea citi pe banerele de la greva. Erau o multime de solicitari, in afara de salariile decente!! Multe solicitari se refereau la siguranta in scoli, manuale, programa de invatamant si alte elemente necesare mai ales pt elevi.

      Cine mai are incredere in acesti lideri sindicali??
      Cine mai ramane in sindicatele acestea??

      Voi, care acum radeti de profesori si va bucurati ca “au luat teapa,” … mai devreme sau mai tarziu o sa regretati, cand veti realiza ca aceasta uriasa nedreptate care se face acum cadrelor didactice va duce la prabusirea societatii romanesti pe parcursul urmatoarelor cateva generatii.

  8. Adio greve, adio consultari!!

    Contractul “colectiv” de munca e incheiat intre ministra si liderii de sindicat!!?

    Profesorii sindicalisti cotizanti la sindicate au vreo legatura cu asta??
    Ceilalti profesori, care nu-s in sindicate, au fost …consultati??

  9. Iudele s-au înțeles intre ele
    Mulți vor părăsi aceste sindicate ce au fost trădate de cei cocoțați acolo de zeci de ani
    Vor rămâne doar ei și acoliții lor
    se pare că nu pot publica comentariul.
    e duplicat

  10. Iudele s-au înțeles intre ele
    Mulți vor părăsi aceste sindicate ce au fost trădate de cei cocoțați acolo de zeci de ani
    Vor rămâne doar ei și acoliții lor

  11. Încă un exemplu de cât de hahalere sunt cei 2 dinozauri.
    Oricum de la anul adio PSD și PNL.
    Forța USR !

  12. Asta este si basta!
    Profesorii au luat-o in freza lor inteligenta!
    In loc sa apeleze la ONG-urile de Drepturile Omului s-au bazat pe sindicate … si n-au obtinut nici macar spor de calculator!
    Asa le trebuie si asta merita!

  13. Marea teapa cu greva. Poftim, profesori, ati cerut respect. Ati primit praful de pe tobe. Si in 2024, o sa proroge si amâne, cum au mai facut-o din 2017.
    Ei au făcut economii cu salariile grevistilor ca sa dea tuturor ciozvarte.
    Mai faceți greva acum. Greva s-a încheiat. Batista pe tambal. Țara lui Papura Voda.

    1. Ionica, Lutza, Dascal, nu inteleg de ce va bucura atat de tare situatia!! Chiar va ajuta pe voi personal? Sau e naravul romanului needucat, cu privire la “capra vecinului”?!

      1. mare fovada de “educatie” dai S,A.. lasa pe altii sa spuna ca esti educat. impresia ca terminarea unei facultati te face “educat” e falsa. la fel cum e sa ceri respect. Respectul se castiga. Ari castifay prin greva atat de mult respect, cat se vede in CCM:
        -“angajații care au în îngrijire un copil bolnav, în vârstă de până la 7 ani” – din 26 iulie e pana la 12 – praf in ochi.
        – “conform atribuțiilor de serviciu, sunt nevoiți să lucreze la calculator”- numai profesorii de informatica? la baza materiala de acum cred ca da.
        Pana la urmatoarea rabufnire (10-15ani) aveti timp sa va faceti curat in propria curte. Invepeti cu liderii de sindicat (sint alesi de voi, nu?). Poate data viitoare incepeti cu numirile politice din invatamant, vorbeai de programa. Cine face programa? Gicu de la scularie? Spui ca au fost “alte elemente necesare mai ales pt elevi.”. Dar la rubria “diverse” – freva a luat sfarsit numai pentru ca au fost acordate niste mizerii salariale.

  14. Vai, ce imi place!
    Indraznetii, Demnitosii, Rezistentii de profesori au luat o mare teapa!
    Au pus botul la manipularea sefilor de sindicate, au obtinut taieri de salarii pentru perioada de greva fara ca sindicatele sa compenseze!
    Au marsaluit cu grija sa nu deranjeze sediile de partide politice sau pe viitorul premier!
    Cand singurul scop declatat oficial al acestei greve a fost banii, ignorandu-se total marile mizerii din sistem, am preferat sa spun pas!
    Se vede acum ca am avut dreptate!
    Ati rezistat pana ati infrant iar demnitatea nu se rezuma la bani!
    Repede la strans de hartii, rezistentilor! Nu s-a schimbat nimic, invatamantul va fi in aceeasi mizerie, unde in functii si cu gradatii de merit vor fi cei care ”trebuie”, nu neaparat cei care muncesc!
    Traiasca Partidul si Sistemul!
    Botnita pe gura! S-a semnat noul CCM, asa ca ciocu mic si joc de glezne!
    Poate va salveaza Stegarul mult promovat in grupurile de Facebook ale profesorilor, asa e?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

CJRAE și CMBRAE nu se desființează. Centrele pentru resurse și asistență educațională trec de la inspectorate la noul Centru Național pentru Educație Incluzivă, potrivit proiectului Legii Educației preuniversitare – surse

Centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională (CJRAE) și Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CMBRAE), nu se desființează, însă vor trece din subordinea inspectoratelor școlare – care…
Vezi articolul

Rectorul Universității de Medicină din Târgu Mureș: Metodologia de admitere la facultate “trebuie să rămână așa cum este”; certificatul de la BAC ce atestă nivelul de competență lingvistică în română “nu întotdeauna este dublat și de o situație reală”

Metodologia stabilită de Ministerul Educației pentru admiterea la studii universitare “trebuie să rămână așa cum este, pentru că ordinul de ministru care aprobă metodologia nu este imperativ pentru universități, ci…
Vezi articolul

Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași a primit acreditarea World Federation of Medical Education. Diplomele absolvenţilor primesc o recunoaştere internaţională mai amplă

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a primit acreditarea World Federation of Medical Education (WFME), prin care diplomele absolvenţilor primesc o recunoaştere internaţională mai amplă, transmite…
Vezi articolul

Mai avem nevoie de teste de salivă pentru încă 9 săptămâni în afară de aceasta, spune Sorin Cîmpeanu: Am transmis IGSU graficul – se ia vacanță pe 23 decembrie, se revine la școală, unii pe 3 ianuarie, alții pe 10 ianuarie

Mai avem nevoie de teste de salivă pentru elevi încă nouă săptămâni în afară de aceasta, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, marți la prânz, în fața Ministerului Educației unde…
Vezi articolul