Colaj de imagini surprinse de roverul Perseverance pe planeta Marte, publicat de NASA / Robotul a fotografiat locurile în care a lăsat 10 tuburi cu mostre de sol și roci

5.211 vizualizări
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială (NASA) a Statelor Unite a creat şi dat publicităţii o fotografie compozită alcătuită din sute de imagini trimise pe Pământ de roverul Perseverance de pe Marte, relatează UPI. Imaginile prezintă tuburile cu eşantioane marţiene colectate de Perseverance pe care roverul le-a depus într-un “depozit” pe Planeta Roşie, scrie Agerpres.

“Panorama, din 368 de imagini lipite trimise pe Pământ, surprinde peste o lună de plasare şi cartografiere atentă a 10 tuburi de titan”, a declarat NASA într-un comunicat.

“Opt dintre acele tuburi sunt umplute cu rocă şi regolit (rocă spartă şi praf), în timp ce unul este o mostră atmosferică, iar altul, un tub ‘martor'”, se precizează în document.

Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Perseverance a fost lansat în iulie 2020 şi a asolizat pe Marte în februarie 2021.

Unul dintre obiectivele principale ale misiunii roverului este astrobiologia, căutarea unor posibile urme de viaţă pe Planeta Roşie.

În cadrul misiunii a fost transportat şi elicopterul Ingenuity pe Marte. Vehiculul este capabil să zboare pe distanţe scurte în atmosfera rarefiată a planetei, care are o densitate de doar 1% din cea a atmosferei Pământului. Ingenuity a realizat primul zbor al unui vehicul motorizat pe o altă planetă, conform sursei citate.

Perseverance a colectat numeroase mostre de sol, praf şi roci de pe Marte, cu intenţia de a le transporta ulterior pe Pământ pentru a fi studiate.

“Depozitul reprezintă o colecţie de rezervă de eşantioane care pot fi recuperate în viitor în cadrul campaniei Mars Sample Return”, pentru transportarea acestora pe Pământ, a indicat NASA, mai scrie Agerpres.

NASA, alături de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), se pregăteşte pentru o eventuală misiune de aducere pe planeta noastră a acestor mostre, în cadrul căreia un vehicul spaţial va ateriza lângă craterul Jezero, unde îşi desfăşoară misiunea Perseverance, de unde va colecta eşantioanele pentru a le transporta pe Pământ.

Misiunea este încă în faza de planificare, însă NASA a declarat că ar putea fi lansată în 2027 şi ar putea ajunge pe Marte până în 2028.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sindicatele au solicitat Ligiei Deca „în regim de urgență” modificarea unui ordin de ministru pentru ca indemnizația de hrană să fie introdusă în calculul indemnizației concediului de odihnă al profesorilor – document

Federațiile sindicale din Învățământ au depus joi la cabinetul ministrului Ligia Deca o solicitare de modificare a unui ordin de ministru, pentru a putea calcula în indemnizația pentru concediu și…
Vezi articolul

Universitățile să se adapteze pentru instrumentele de inteligență artificială, chiar dacă pun multe probleme: ele oferă numeroase beneficii posibile, iar interzicerea lor ar fi inutilă / Folosirea AI să fie declarată în activitățile academice și restricționată selectiv – poziția oficială a Asociației Universităților Europene

ChatGPT și alte instrumentele bazate pe inteligență artificială, care au ajuns în ultima perioadă la dispoziția publicului larg, ar trebui să fie adoptate într-o manieră “eficientă și adecvată” la nivelul…
Vezi articolul