BREAKING Telefoanele sunt echipamente care pot fi cumpărate de profesori din prima de carieră didactică, spune ministrul Adrian Câciu: Achiziția de laptopuri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care pot fi folosite în procesul educațional

Adrian Câciu / Foto: Gov.ro

Pentru prima de cariera didactică sunt eligibile cheltuieli precum achiziția de laptopuri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care pot fi folosite în procesul educațional, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul investițiilor și proiectelor europene Adrian Câciu. Este prima explicație oficială pentru una dintre cele mai mari neclarități legate de până acum, legată de ce se poate sau nu se poate cumpăra din banii de pe cardurile de primă didactică.

La scurt timp, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a dat un comunicat de presă în care sunt precizate ce cheltuieli sunt eligibile în privința echipamentelor IT.

„Referitor la cheltuielile eligibile în cadrul măsurilor de sprijin educațional, prevăzute de OUG nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învățământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene precizează că a fost emis Ordinul de ministru nr. nr. 3.956/2023, publicat în Monitorul Oficial în data de 20 octombrie 2023.

În ceea ce privește cheltuielile cu echipamente IT, se consideră cheltuieli eligibile cheltuielile precum achiziția de laptop-uri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care se pot folosi în procesul educațional.

Precizăm că în toată această perioadă a existat un dialog permanent între MIPE și reprezentanții instituțiilor educaționale și că împreună depunem toate eforturile astfel încât măsurile guvernamentale, în special cele din fonduri europene nerambursabile, să sprijine angajații din sectorul educațional și creșterea calității actului de educație“.

Reacția vine după ce Edupedu.ro a solicitat Ministerului Fondurilor Europene o explicație clara și oficială legată de achiziția de telefoane din banii de primă didactică.

Telefoanele erau pe o listă de achiziții interzise, care circula ba de la Ministerul Educației, ba de la sindicate, dar nimeni nu explica de ce și nu își asuma oficial un răspuns, până acum.

Pe 28 octombrie, conform unei informări transmise de Ministerul Educației directorilor de școli, obținută de Edupedu.ro, reprezentanții Ministerului Educației, ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și ai sindicatelor au pus la punct câteva reguli de bază: nu vor fi admise achizițiile de televizoare, telefoane și ceasuri inteligente.

Pe 26 octombrie, Edupedu.ro a scris pe surse că profesorii nu ar putea să-și cumpere telefoane din prima didactică de 1.500 de lei. Miercuri, 25 octombrie, sindicatele din Educație au fost la Ministerul Educației și au discutat despre primele de carieră didactică și cele de carieră profesională, timp de 4 ore.

În urmă cu două săptămâni a ajuns în școli o listă cu ce ar putea profesorii să-și cumpere cu prima didactică de 1.500 de lei, fiind trecute și telefoane. Documentul conținea cheltuielile eligibile și cum le pot justifica profesorii, potrivit surselor Edupedu.ro. 

Articol în curs de actualizare

Exit mobile version