SURSE Profesorii nu ar putea să-și cumpere telefoane din prima didactică de 1.500 de lei. Niciun card nu a fost încărcat până joi

44.574 de vizualizări
Foto: © Tero Vesalainen | Dreamstime.com
Profesorii nu ar putea să-și cumpere telefoane din prima didactică de 1.500 de lei, potrivit surselor Edupedu.ro. Miercuri, 25 octombrie, sindicatele din Educație au fost la Ministerul Educației și au discutat despre primele de carieră didactică și cele de carieră profesională, timp de 4 ore. Potrivit acelorași surse, niciun card nu a fost încărcat încă, cu toate că au mai rămas puține zile din luna octombrie, iar OUG nr. 86/2023 prevede că personalul din Învățământ primește prima didactică în luna octombrie 2023.
  • Din partea Ministerului Educației au participat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, și Sorin Decă, secretarul general adjunct al Ministerului Educației.

Una dintre concluziile întâlnirii a fost că toate întrebările care au fost formulate vor fi analizate și de conducerea MIPE. Conform surselor Edupedu.ro, cine a fost încadrat cu contract de muncă în anul școlar 2022-2023, primește prima de carieră didactică sau prima de carieră profesională, fie pensionar, fie suplinitor.

Tot ieri au fost discuții în legătură cu ce se poate achiziționa cu acei bani, lucrurile nefiind încă clare. Nu s-ar accepta ca profesorii să-și cumpere televizoare sau telefoane. Potrivit surselor Edupedu.ro, momentan, cardurile profesorilor nu sunt încărcate și ar urma va banii să fie virați în cursul săptămânii viitoare, după ce se vor lămuri toate chestiunile.

Ordonanța de Urgență  nr. 58 din 12 iunie 2023 stabilește că prima didactică se acordă în luna octombrie 2023:

Articolul 3 – „(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023-2024.”

Informații de context

Marți, 24 octombrie, sindicatele din Învățământ s-au întâlnit cu Adrian Câciu, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, și Sorin Ion, secretar de stat în Ministerului Educației. În informarea trimisă în teritoriu de Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, se arăta că banii vor fi virați după ce cardurile ajung în posesia profesorilor:

Cardurile vor fi încărcate doar după ce vor ajunge în posesia angajaților. (Este important ca unitățile de învățământ să distribuie cât mai rapid aceste carduri, iar angajații să semneze pentru primirea lor)”, conform informării.

Marți și miercuri vor fi distribuite cele mai multe carduri pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei, după cum au transmis pentru Eduepdu.ro reprezentanți ai Poștei Române.

Modalitatea în care se face decontarea primelor de carieră didactică a fost publicată în Monitorul Oficial. Vezi aici ce documente justificative trebuie să aducă profesorii la școală.

Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene a transmis vineri, 20 octombrie, pentru Edupedu.ro că a început distribuirea și încărcarea cardurilor: „distribuția și încărcarea cardurilor pentru tot personalul din Educație are loc în perioada 20-27 octombrie.”

Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 este cea care stabilește că profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 vor primi în luna octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei.

Ce sunt primele de carieră didactică și primele de carieră profesională

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului administrativ, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

Articolul 4 – (1) Personalul administrativ din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022-2023, precum și personalul administrativ din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022-2023 beneficiază de o primă de carieră profesională pe suport electronic, în limita unui plafon anual de 500 lei net/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.”

Foto: © Tero Vesalainen | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Cardurile cu prima didactică de 1.500 de lei vor fi încărcate după ce ajung în posesia profesorilor, transmit sindicatele din Educație / Ministerul Educației va elabora un ghid pentru cheltuirea banilor și decontarea lor
Majoritatea cardurilor cu prima didactică de 1.500 de lei vor fi livrate marți și miercuri, potrivit Poștei Române / Până pe 27 octombrie, toate cardurile ar trebui să fie încărcate
Decontarea primelor de carieră didactică. Documentele justificative pe care profesorii trebuie să le aducă la școală au fost publicate în Monitorul Oficial
Cardurile pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei au început să fie livrate de astăzi, susțin reprezentanți ai Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene
Marcel Ciolacu: Clarificăm ultimele detalii privind plățile pentru prima de carieră didactică, respectiv prima de carieră profesională / Lista celor 450 de școli care organizează programul „Masa caldă” va fi validată azi, potrivit premierului
SURSE Livrarea cardurilor pentru primele didactice de 1.500 de lei încă nu a început
Personalul nedidactic, în pericol să nu primească prima de carieră profesională de 500 de lei, scrie Guvernul, care la două săptămâni după adoptarea OUG pentru acești bani, și-a dat seama că acest tip de personal se numește „administrativ” în noua lege a educației / Un proiect de OUG e pe ordinea de zi a ședinței de azi
Cardurile pentru profesori, pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei în această lună, vor fi distribuite din 10 octombrie prin poștă, spune ministrul Adrian Câciu
Premierul Marcel Ciolacu: Alocăm din fondul de rezervă banii pentru plata primei de carieră didactică de 1.500 de lei și a primei de carieră profesională de 500 de lei

37 comments
  1. De astazi voi avea tel pe taste, nu scrie nicaieri ca sunt obligata sa am tel inteligent deci nu voi mai avea WhatsApp, adio discutii pe grupurile scolii, cu parintii, cu directorul…etc. ce linistita voi fi !
    PRINCIPALII VINOVATI DE TOATE ACESTEA SUNT ,,LIDERII ” DE SINDICAT, TREPADUSII DE SERVICIU CARE FAC JOCURILE POLITICE. ÎNCA UN MOTIV SA SCAPAM DE EI. SA TREACA LA CATEDRA, NU SA ARDA GAZUL DE POMANA IN POSTURILE PE CARE LE OCUPA ACUM!

  2. Tehnologia informației găsește aplicare pe multiple domenii legate de date și informații, cum ar fi: procesoare, calculatoare, hardware și software, limbaje de programare, structuri de date și altele. Sunt considerate ca făcând parte din largul domeniu IT toate elementele care prelucrează, într-un fel sau altul, date, informații sau cunoștințe.

    Ocupațiile specialiștilor din acest domeniu sunt foarte variate, de la instalarea de software aplicație și până la proiectarea unor rețele de calculatoare complexe și a bazelor de date de informații. Câteva sarcini tipice sunt: managementul datelor, construcția de hardware pentru calculatoare, proiectarea de software, administrarea unor întregi sisteme informaționale. În ultimii ani sfera de răspândire s-a lărgit mult, cuprinzând acum nu numai calculatoare și rețelele lor, dar și telefoane mobile celulare, intelifoane (smartphones), televizoare cuplabile la Internet, automatizarea automobilelor, aplicații militare și multe altele. De aceea, cererea de specialiști de vârf pe piața mâinii de lucru a domeniului este constant mare.

    De aceea și instituțiile superioare de învățământ au introdus noi catedre, cursuri, profile și examene corespunzătoare, pentru a ține pasul cu aceste tendințe din cadrul IT, pe lângă domeniile Informatică și Sisteme informatice.

  3. Telefonul este echipamentul IT cel mai folosit la și pentru școală. Iar listele acelea penibile ca, de altfel, tot ce se întâmplă în țara asta. Ar trebui făcută o plângere pentru bătaia asta de joc!

    1. 👍 Sunt de-a a dreptul jenanți! La noi în oraș un singur magazin este ” eligibil”- Flanco! Este clar că această listă include firmele care vor veni cu ” darul” la cel 2 partide!

  4. Sindicatele, în primul rând, au negociat prost aceste prime. Nu trebuia să se accepte carduri, ci virarea banilor în conturile de salariu. Trebuia insistat și pe eliminarea listelor cu magazine “agreate”.
    Foarte slabe sindicatele din învățământ.

  5. Jalnică situație!

    Așadar Comisia Europeană acordă fonduri.

    In vară guvernul convinge Ministerul fondurilor europene să dea niste vouchere sociale si profesorilor.

    La sfârșit de octombrie Ministerul Educației cheamă sindicatele (sic), să stabilească cum să restrângă lista de echipamente I.T.( care oricum erau disponibile la o singură firmă).

    Încă mai credeți că umilirea profesorilor e doar o întâmplare?

    Mie mi se pare că doar se răzbună pe ce s-a întâmplat in mai-iunie.

    Un protest național ar fi ideal acum.
    Poate le reamintește guvernanților cum se lamentau și promiteau marea cu sarea astă vară!

  6. DACĂ SUNTEM ÎNȚELEPȚI și nu vom putea achiziționa telefoane și televizoare Smart, toate cele 300.000 de cadre returnăm cardurile , repet, toate cadrele refuzăm cardurile și vom izbândi, alfel nu.

  7. Lista magazinelor agreate este de-a dreptul jenanta, cuprinzand un retailer electro scump si o salba de librarii. Si bineinteles multe magazine care nu exista.

  8. Mie mi se pare fenomenal faptul că suma se acordă în anul școlar 2023-2024 pentru cadrele didactice care au lucrat in 2022-2023:
    -Cadrele didactice care sunt în primul an la catedră nu au nevoie să investească în cariera lor didactică?
    -Cadrele didactice care au lucrat anul anterior și în anul acesta nu lucrează (au ieșit la pensie, au renunțat, sau alte situații) în ce carieră didactică investesc?

    1. Intr una din situatiile enumerate de dvs, ma aflu si eu. Am fost profesor in 2022-2023 la plata cu ora, iar anul acesta nu am mai gasit ore. Cardul l am primit, am sunat la Inspectorat, iar doamna de la salarizare mi a raspuns că trebuie să returnez cardul, deoarece nu mai sunt cadru didactic.

  9. e ft.ft. dificil. daca indeplinesti conditiile . banii trebuiau inclusi pe statul de plata si miile de cadre erau mult mai multumite.

  10. Nenorocitii din minister spuneau acum doar cativa ani, cand era scoala online, sa se faca orele folosind telefoanele moderne. Pai atunci acestea, cumparate de fraierii de profesori pe banii lor erau bune si erau echipamente IT, capabile sa sustina scoala. Acum vezi mama doamne nu mai sunt bune, ca nu mai vor muschii lor!
    Javre au fost, javre sunt inca!

  11. Aproape sigur voi refuza cardul. Sau eventual nu voi cheltui niciun ban de pe el, in caz ca insista sa mi-l dea.

    Modul in care e scris Ordinul si Ordonanta suna mai degraba a schema de deturnare de fonduri catre firmele prietene sistemului, decat ajutor pentru profesori: birocratie excesiva controlata de minister, doar anumite firme vor fi acceptate pentru a furniza servicii si produse (iar lista lor e neclara, deci probabil e inca in negociere mafiota), sunt multe semne ca nu e ceva curat la mijloc.

    Cat despre restrictii, cum bine spunea cineva aici, sunt facute de birocrati cu mari deficiente intelectuale. Toata lumea isi foloseste telefonul personal pentru scoala, iar televizorul nu este altceva decat un monitor pe care te poti uita, daca n-ai ceva mai bun de facut, si la ineptiile excretate de diversi pe canale. Eu folosesc chiar un TV pe post de monitor la calculatorul de acasa, din fericire cumparat cu bani proprii, fara sa astept cadoul grijuliu al dragei noastre clase administrative corupte, al scumpului nostru Minister. Era mai bun si mai ieftin decat un monitor dedicat si sunt bucuros ca l-am luat. Dar ei nu “intelege” asta, evident.

  12. Din nou golanii PSD PNL USR și slugile lor din Ministerul învățământului dau indicații directive și ordonanțe!!!au distrus învățământul tradițional unde se învăța cât de cât și au pus în loc digitalul puturoșilor mediocrilor și imbecililor conform dictonului prost cu prost se adună…vai de capul lor elevi

  13. Județul Prahova nici cardul nu la primit până la ora 16:15 , 26 octombrie, ce să mai vorbim de încărcarea lor cu ceva bani.

  14. Pai si ce poti sa iei atunci ca “echipamente IT”? In scoli s-a introdus catalogul electronic , deci profesorul trebuie sa aiba un dispozitiv de pe care sa acceseze acest catalog. Este aiurea ptr ca suma de 1500 de lei este insuficienta ptr a cumpara un laptop de calitate , de exemplu.

    1. Oricum, un telefon bun nu mai gasesti sub 2.000 lei.
      De laptop, tablete …nici vorba!🤔

      Profesorii vor cumpara de 1500 lei creioane, pixuri, markere, coli de scris si poate caiete pt elevi🤣

      1. Ce vorbesti, dom’le? Sustin toata suita Google si 200 de aplicatii si o groaza de fisiere, poze si video cu un telefon de 1100 lei de 128 + un card de 64). Laptopul meu e de 1500 lei. De-as avea ce pune pe el-am toate aplicatiile necesare si fff multe documente pentru scoala.

        1. Am telefon din 2017 pe care am dat bani buni atunci, și care deja nu mai primește actualizări și nici spațiu nu mai are pentru aplicații noi. E telefonul meu PERSONAL și dacă mă enervez, de mâine șterg de pe el tot ce ține de școală, și recuperez jumătate din spațiu – cel puțin.

          Am căutat să văd cât costă ACUM un telefon mid-range cu ce spui dumneata acolo – un Samsung nou (care să mai primească actualizări măcar doi-trei ani) începe de la 1800 de lei. De ce-ar trebui să investesc eu PENTRU ȘCOALĂ jumătate din salariu, ca să stau 24×7 la dispoziția școlii cu ajutorul lui, când la fel de bine aș putea rămâne liniștită cu telefonul meu vechi cu care n-am nevoie decât să țin contactul cu familia și prietenii?!

          Laptopul meu a costat 2700 de lei anul trecut, și nu e cel mai performant, dar nici cel mai praștie. Nu știu când te-ai uitat d-ta la ce fel de laptopuri se găsesc la 1500 de lei, dar tare mă tem că cele care se încadrează au câte un Celeron cu frecvență de telefon și hard de vreo 128-256GB, DOAR pentru documentele școlii. Eventual sunt făcute de Acer sau HP și garantat – cât dai pe ele, atâta fac. În doi ani maxim, trebuie luat altul nou…

          Mai bine mă lipsesc.

    2. Perfect adevărat! Și la noi in scoala s-a introdus catalogul electronic. Eu ma găsesc in situația in care telefonul personal chiar mi s-a stricat(spart), era vechi și oricum nu mai permitea instalarea a nu știu câte aplicații, pierde semnalul…. Nevoia mea cea mai mare este sa îmi achiziționez un telefon mobil la care trebuie sa răspund cand parintii sau conducerea au ceva de comunicat, trebuie sa completez absente, note in catalogul electronic, trebuie sa incarc documente in Classroom atunci cand secretariatul sau conducerea o cere……trebuie sa citesc toate informările care transmit pe grupurile de whatsapp, in Classroom …. totul in timp real, nu seara cand ajung acasa la calculator.

  15. Smarthphone-ul e echipament IT iar cel care și-a dat cu părerea că telefonul nu se încadrează, să-și bage părerea undeva.

    Mi-am stricat telefonul personal cu toate grupurile de whatsapp pe clase, cu părinții, cu școala, cu te miri cine, am descărcat și încărcat toate hârțoagele trimise de inspectorate pentru a fi rezolvate contra-timp, am primit și evaluat tot felul de proiecte ale elevilor – repet, pe telefonul personal!! În pandemie, toate întâlnirile… ați ghicit – pe telefonul personal!

    Iar acum vine un cretin și-mi spune că telefonul nu e echipament IT. Bine atunci, dă-mi tu, minister, telefon de serviciu, sau ies din toate grupurile și-mi schimb numărul. Să mă mai caute cine vrea, pe unde vrea, în afara școlii.

    PS Dacă aveți impresia că elevii noștri mai știu să folosească un laptop sau un PC, vă înșelați în destul de mare măsură. Echipamentul esențial a devenit smarthphone-ul. Cel puțin jumătate din ei nu știu să folosească un laptop, nu au acasă niciun computer, lucrează exclusiv pe telefoane.

    … Dar nu sunt echipamente IT, pentru că așa cred dinozaurii din minister.

    1. Aveti in general dreptate in ceea ce spuneti, cu o precizare. Daca elevii nostri nu mai stiu folosi calculatoarele e exclusiv vina noastra, a profesorilor si a scolii. Nu fiti din categoria celor care le cer elevilor de gimnaziu prezentari in PowerPoint fara sa le fi aratat vreodata cum se face o astfel de prezentare. Cine sa ii invete asa ceva, daca nu scoala?

      1. Și cine cumpără licențele, și cine cumpără laptopurile pentru școli? Ați văzut pe aici pe Edupedu toate articolele cu școlile incluse în PNRAS și tot felul de alte programe? Banii ACUM se alocă. Elevii NU au laptop în școală iar cei care au primit prin ROSE sunt puțini în comparație cu cei care merg efectiv la școlile respective.

        Iar ei acasă NU AU unde lucra pe laptop, foarte puțini mai investesc în așa ceva, când un smarthphone e la fel de scump și are mult mai multe aplicații. Deci scurt pe doi – NU mai învață să folosească pachete Office (de la MS sau gratuite, nu contează – n-au acces), habar n-au de browsere sau motoare de căutare (nu există decât Google, pe telefon, oricum nu știu care e deosebirea între browser și motor de căutare), dar au în programă la gimnaziu ceva elemente de programare iar la liceu (dacă nu e mate-info) doar ceva TIC. Demonstrativ, arătat de profesor pe laptopul personal. Iar ei… de exersat, nu prea, că pe telefon nu arată la fel.

    2. Are procesor , are memorie ram are ssd are display etc. e precum un PC- probabil daca-mi pun un modul gsm pe PC devine smartphone?Sau daca-l folosesc fara wi-fi si semnal gsm devine PC? E un habarnist tipul care a spus ca nu este echipament it. Cred ca-mi iau o placa video si-o pun la mining XD

    3. Am primit instiintare oficiala de la conducerea scolii cu ce se poate cumpara. Figurwaza si smartphone si smartTV. Cineva minte sau dezonformeaza. Eu nu am primit informatia la radio sant, ci oficial de la scoala.

      1. Școala de la cine știe, din moment ce nici ministerul n-a comunicat nimic?! Radio Șanț Școală e și mai redus decât Radio Șanț Țară.

    4. Dar multe aplicatii sunt create exclusiv pentru telefoanele “smart”. Nu mai pot fi instalate pe calculatoare sau laptopuri. Telefonul “smart” este principalul instrument IT in ziua de astazi,dar la noi inca mai sunt foarte multi cu minte ain urma,total rupta de realitatile din alte tari mult mai avansate. Eu folosesc telefonul “smart” ca sa accesez manualele digitale,atunci cand nu am un calculator in sala de clasa sau am, dar e din Epoca de Piatra si merge lent,de trece ora pana se incarca ceva pe el. Totul e de forma ca sa castige votanti cat mai multi, ca vezi draga Doamne ei au facut si au dres pentru cetateni. Sunt disperati dupa voturi la anul!

    5. Dar multe aplicatii sunt create exclusiv pentru telefoanele “smart”. Nu mai pot fi instalate pe calculatoare sau laptopuri. Telefonul “smart” este principalul instrument IT in ziua de astazi,dar la noi inca mai sunt foarte multi cu mintea in urma,total rupta de realitatile din alte tari mult mai avansate. Eu folosesc telefonul “smart” ca sa accesez manualele digitale,atunci cand nu am un calculator in sala de clasa sau am, dar e din Epoca de Piatra si merge lent,de trece ora pana se incarca ceva pe el. Totul e de forma ca sa castige votanti cat mai multi, ca vezi draga Doamne ei au facut si au dres pentru cetateni. Sunt disperati dupa voturi la anul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cioloș, despre Florin Roman: A dorit să parvină fără niciun fel de calitate profesională / Domnule Ciucă, vă cer să faceți curățenie în cabinet. Senatorul Ștefan Pălărie: Sperăm că domnul Cîmpeanu nu va da acum și o OUG care să permită retragerea diplomelor de licență și master

Președintele USR, Dacian Cioloș, și senatorul USR Ștefan Pălărie au comentat pe Facebook plagiatul lui Florin Roman, proaspăt numit ministru al Cercetării, care a copiat în lucrarea sa de master,…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor critică faptul că elevii nu vor mai fi consultați și nu mai au drept de vot în consiliile de administrație ale școlilor, prin proiectul de lege al Educației în Învățământul Preuniversitar

În proiectul de Lege a învățământului preuniversitar, lansat în urmă cu 2 zile de Ministerul Educației în consultare publică, reprezentanții elevilor aleși prin vot direct de către colegii lor nu…
Vezi articolul