Decontarea primelor de carieră didactică. Documentele justificative pe care profesorii trebuie să le aducă la școală au fost publicate în Monitorul Oficial

114.573 de vizualizări
Foto: © Miszaqq | Dreamstime.com
Modalitatea în care se face decontarea primelor de carieră didactică a fost publicată în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene nr. 3.956 din 18 octombrie 2023. Vezi mai jos, în articol, ce documente justificative trebuie să aducă profesorii la școală, conform ordinului menționat anterior.
  • Cardurile pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei au au început să fie livrate de vineri, 20 octombrie, după cum au transmis pentru Edupedu.ro reprezentanți ai Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene.
  • Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 este cea care stabilește că profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 vor primi în luna octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei.

Art. 2. — „În conformitate cu prevederile ordonanței de urgență, categoriile eligibile de beneficiari finali sunt:

a) cadrele didactice și didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat;

b) cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar de stat;

c) personalul nedidactic din învățământul preuniversitar, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar.”

La articolul 4 din ordinul ministrului ordinul ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene apare că, pentru profesori, categoriile de cheltuieli eligibile stabilite în conformitate cu ordonanța de urgență sunt formate din:

  • „(i) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • (ii) cheltuieli pentru echipamente IT;
  • (iii) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • (iv) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice;”

Pentru prima de carieră profesională, cheltuielile eligibile sunt formate din:

  • „(i) cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfășurarea, în condiții calitative cât mai bune, a activităților educaționale derulate în unitățile de învățământ de stat;
  • (ii) alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale.”
Modalitatea de decontare

Pentru prima de carieră didactică, cheltuielile vor fi justificate prin prezentarea următoarelor documente:

Pentru prima de carieră profesională, cheltuielile vor fi justificate prin prezentarea următoarelor documente:

Ordinul poate fi consultat mai jos:

Ce sunt primele de carieră didactică și primele de carieră profesională

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Foto: © Miszaqq | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Cardurile pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei au început să fie livrate de astăzi, susțin reprezentanți ai Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene
Marcel Ciolacu: Clarificăm ultimele detalii privind plățile pentru prima de carieră didactică, respectiv prima de carieră profesională / Lista celor 450 de școli care organizează programul „Masa caldă” va fi validată azi, potrivit premierului
SURSE Livrarea cardurilor pentru primele didactice de 1.500 de lei încă nu a început
Personalul nedidactic, în pericol să nu primească prima de carieră profesională de 500 de lei, scrie Guvernul, care la două săptămâni după adoptarea OUG pentru acești bani, și-a dat seama că acest tip de personal se numește „administrativ” în noua lege a educației / Un proiect de OUG e pe ordinea de zi a ședinței de azi
Cardurile pentru profesori, pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei în această lună, vor fi distribuite din 10 octombrie prin poștă, spune ministrul Adrian Câciu
Premierul Marcel Ciolacu: Alocăm din fondul de rezervă banii pentru plata primei de carieră didactică de 1.500 de lei și a primei de carieră profesională de 500 de lei

43 comments
  1. Ce nevoi didactice acoperă și pe ce bază au fost selectate magazine precum cele de confecții și încălțăminte (altele decât de sport), magazinele de produse din carne și farmaciile, La Doi Pași, agențiile de turism, magazinele care vând detergenți și cosmetice, hotelurile și pensiunile, magazinele mixte de la țară, magazinele cu profil casa și grădina? Și de ce trebuie să ne mulțumim cu pomana asta, care e umilitoare, în fond, când greva din primăvară a fost pentru salarii, că pe alea ne bazăm în fiecare lună, nu pentru pomeni care azi sunt, mâine nu-s? Sindicatele astea, care ne scot la înaintare după criterii pe care numai ele le cunosc, sunt mulțumite acum? O RUȘINE toată mizeria asta!

  2. Nici la enel pentru cardurile de electricitate nu se cer atâtea explicații!… suntem puși într-o situație fără precedent … să motivăm cum cheltuim 1500 lei !
    Această sumă trebuia motivată cel mult printr-o declarație de primire și ca am achiziționat cele necesare cadrului didactic !
    E o oboseală și o preocupare excesivă pentru niște bani de pomană !

  3. Lista partenerilor e o rusine. Ce se poate cumpăra de la o farmacie? Eventual pastile pentru durere de cap dar…. Stai! Poți lua amendă pentru că nu sunt specificate în lege. Mai sunt și alte societăți care nu au ce căuta pe listă. Doar dacă nu cumva acesta e un card social și nu am fost noi informați. Altă problemă ar fi că unele magazine electronice și-au rezervat dreptul de accepta plata cu aceste carduri doar pentru anumite produse.

    1. bună seara eu tot profesor de ed. fizica. va rog știți dacă pot cumpăra echipament sportiv, adidași tricouri? Doar de aceste lucruri avem nevoie la clasa. va mulțumesc aștept sfatul și îndrumarea dumneavoastră. seara buna

  4. Sunt foarte dezamăgită pentru nu pot să-mi cumpăr ce-mi doresc cu acest card. Ei și firmele lor. Majoritatea cartior/ cursurilor etc. le achiziționeze online. Cu cardul de salariu pot face ce operațiuni doresc.

  5. Eu tot intreb de cateva zile in dreapta si stanga , primesc cardul cei care au iesit in August la pensie si continua activitatea la plata cu ora? Dar o persoana decedata? Soția imi solicita cardul . Cei care erau suplinitori? Sunt mult situatii in fiecare Scoala si nu avem răspunsuri clare. Eu logic stiu cum ar trebui dar logica noastra nu bate cu textul ordonanței , facuta pe genunchi, fara clarificări precise. Părerile sunt diferite de la o instituție sau alta . Dupa lege , nu conteaza ca esti la pensie sau nu mai esti in sistem sau chiar deloc, ar trebuie sa primească toti cei care erau la Scoala in anul trecut scolar. Dar debutanții ce vina au ca abia au intrat in sistem? Ei nu primesc….

    1. Nu am raspunsuri la multe din intrebarile puse, dar pot sa va spun ca ieri – in urma unei discutii la minister de clarificare a aspectelor legate de aceste carduri, ni s-au transmis niste lamuriri din partea sindicatului. Ministerul urmeaza sa publice un set de precizari cu “raspunsuri la cele mai frecvente intrebari”. DIntre intrabarile dvs, pot sa spun ca ni s-a transmis cat se poate de clar ca
      ” persoanele care au lucrat in anul scolar 2022/2023, dar au parasit ulterior sistemul, beneficiaza de voucher”.
      Deci pensionarii vor beneficia, cei care au iesit complet din invatamant primesc. In cazul decedatilor nu cred ca au cum sa primeasca, avand in vedere ca sunt nominale si trebuie folosite strict de persoana pe numele careia sunt emise. Nu stiu de suplinitorii de anul trecut nimic.
      Se pare ca vor spune clar ce poate fi cumparat sau nu (desi cu siguranta vor fi anumite chestiuni la care nu s-au gandit), pentru acea limita de 30% nu este permis sa se achizitioneze produse ce nu au legatura cu activitatea didactica (desi aici lucrurile sunt complet subiective).
      Avand in vedere ca urmeaza sa fie trimise acele raspunsuri la “intrebarile frecvente”, poate ca ar trebui trimise catre minister toate aceste nelamuriri.

    2. Notificări în legătură cu încărcarea cardului de primă și valoarea disponibilă la un moment dat.

  6. Profesorii de la liceele vocaționale( profesorii de muzică instrmentală, care predau un instrument muzical) ar avea nevoie de accesorii pentru instrumentele muzicale, pentru că în procesul didactic folosesc instrumentele proprii pentru exemplificare.Nu avem nevoie de IT atât de mult.Pe noi mu ne ia în calcul nimeni!

  7. Am primit cardul.Urmeaza sa fie alimentat. Incepind cu 1 septembrie 2023 sunt pensionara.Astept sugestii despre cum sa folosesc banii.

  8. La pers. nedidactic cursuri de perfectionare si altele specifice didactic individuale pai cu 500 lei nu poti face nici un curs atunci le cumpar prof.hirtie xerox ca ,dir. nu le ia sau hirtie igienica altceva nu am ce ca am toate curs.profesionale posibile pt un muncitor si chiar mai mult si tot nu sunt platit pentru asta

    1. personalul nedidactic ce curs sa facă de pregătire? exista o arta de a da cu matura și modul ce sa cumpăr materiale pt școală detergenți clor pai asta înseamnă că nu e nik pt noi

      1. La probele de angajare , daca-mi amintesc scria ceva de genul – proba practica- capacitatea de adaptare si gestionare a situatiilor dificile, indemanare si abilitate in realizarea cerintelor practice etc. Eu as cumpara un robot dinala inteligent de aspirat si l-as duce acasa

  9. La categoria de echipamente se spunea ca avem voie sa achiziționam și telefoane mobile. Pentru ca unii chiar avem nevoie, deoarece telefonul personal a ajuns sa fie de servici mai nou. Si ferească sfantu sa nu răspunzi. Este rușinos unde sa ajuns.

  10. de ce e ambiguu….carti, filme didactice, softuri…iti lasa o libertate…acum sa vedem cum plateste cadrul didactic pentru un material didactic care se comanda online…si vine cu proforma

    1. Enumerarea d-voastră se încadrează la punctul/alineatul (iii) din tabel. Eu mă refeream la (iv), unde este vorba de procentul de până la 30% din sumă și în care apare formularea „acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice;”. Evident că aici pot intra și elemente enumerate de d-voastră, dar ideea era, ce ar mai putea intra aici, pentru ca să nu cheltuiești toată suma pe cărți și softuri (astea cred că se încadrează la ii) dacă nu este necesar acest lucru?

  11. Încă nu știm cine sunt unitățile emitente și nici cele afiliate. Este evident că nu a început nici o distribuire a cardurilor. De bani….

  12. Cadrele didactice care erau in activitate în anul școlar 2022/2023 și de la 1 septembrie 2023 sunt pensionate, pot beneficia de această sumă?
    Dacă primesc aceste carduri, cum se face decontarea sumei de pe card?

    1. Logic ar fi fost astfel: compartimentele secretariat și contabilitate să fi făcut liste numai cu cadrele didactice și și cu personalul didactic-auxiliar și nedidactic din școală care erau în activitate de la 1 septembrie 2023.
      Personalul care s-a pensionat la sfârșitul anului școlar 2022-2023, evident că nu mai trebuia luat în calcul, zic eu. Dar logica mea s-ar putea să nu se potrivească cu cea a ministerului.

      1. La fel de normal mi s-a părut și mie, tocmai de aceea am pus întrebarea; din informațiile foștilor colegi am aflat că nu s-a actualizat baza de date la 1 septembrie, se merge pe informațiile din anul școlar trecut, deci… no comment

      2. Tabelele au fost intocmite la începutul lunii iulie , cu personalul aflat în activitate în anul școlar 2022/2023 , așa cum prevede OUG 58/2023. In luna iulie nu aveam de unde sa stim cine se va mai afla in activitate la 01.09.2023. Nu uitați că există si pensia anticipată sau pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei de pensionare . O persoană aflată într-una din aceste situații se poate răzgândi . Nu aveam cum să nu-l prindem în tabel. Sau , există personal titular care, începând cu 01.09.2023, a solicitat concediu fără plată . Sau, există personal titular care a demisionat . Sunt multe cauze pentru care un cadru didactic / didactic auxiliar sau un angajat ,în general, care în luna iulie era încadrat , la 01.09.2023 să nu se mai afle în activitate . Trebuie doar să fim lămuriți ce facem cu cardurile în aceste situații .

    2. Ieri – in urma unei discutii la minister de clarificare a aspectelor legate de aceste carduri, ni s-au transmis niste lamuriri din partea sindicatului. Ministerul urmeaza sa publice un set de precizari cu “raspunsuri la cele mai frecvente intrebari”. Printre altele ni s-a transmis cat se poate de clar ca
      ” persoanele care au lucrat in anul scolar 2022/2023, dar au parasit ulterior sistemul, beneficiaza de voucher”.
      Deci pensionarii vor beneficia, cei care au iesit complet din invatamant primesc. In cazul decedatilor nu cred ca au cum sa primeasca, avand in vedere ca sunt nominale si trebuie folosite strict de persoana pe numele careia sunt emise. Nu stiu de suplinitorii de anul trecut nimic.

  13. Cred că ar fi trebuit să se detalieze clar ce înțelege M.E. prin termenii „echipamente IT” și „acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice;” În categoria „echipamente IT” intră foarte multe lucruri, începând de la accesorii periferice (stick-uri de memorie, carduri de memorie, cabluri, adaptoare diverse, tastatură, mouse, etc.), componente IT (sursă, placă de bază-PC, placă video-PC, etc.) pentru înlocuire și până la imprimante, laptop-uri, desktop-uri, monitoare, tablete, smartphone-uri, multifuncționale (scanner+imprimantă+copiator) etc.
    Termenul „acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice;” este și mai ambiguu.

    1. Stie cineva daca la “acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice” putem incaadra si abonamentul la internet/tv? Pana la urma, internetul este o “nevoie didactica” foarte importanta: pe internet, trimitem raportari, machete, tinem ore sau sedinte de consiliu,CA, cu parintii etc. Un raspuns clar, va rugam ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Transportul gratuit al elevilor, discutat la Guvern cu reprezentanții elevilor. Robert Avram, CNE: Premierul și-a asumat constituirea unui comitet interministerial coordonat de la nivelul cancelariei, cel mai probabil, dar cu implicarea dumnealui, în așa fel încât până la finalul anului calendaristic să avem deja o soluție pe termen lung, care va fi subvenția

„Pe termen scurt, se va merge pe acea ordonanță de urgență cu suma forfetară: 60 de lei pentru primii 3 km, 6 lei pentru următorii km, cu posibilitate de dublare”,…
Vezi articolul

Principalul pericol, dacă școala va continua online și după 8 februarie, e că predarea online generează pierderi structurale care pot fi recuperate doar dacă se redeschid școlile, spune ministrul Educației

Predarea online generează pierderi structurale, susține ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a vorbit la Libertatea despre “principalul pericolul” dacă din 8 februarie școala continuă în format online. Moderator: “Care e…
Vezi articolul

Țările lumii să ia măsuri pentru a crește atractivitatea muncii de profesor și pentru a le oferi cadrelor didactice valoarea, încrederea și sprijinul de care au nevoie – apelul UNESCO de Ziua Internațională a Profesorului

Țările lumii trebuie să se asigure că munca de profesor devine mai atractivă, iar cadrelor didactice li se acordă valoarea, încrederea și sprijinul adecvat pentru a răspunde nevoilor fiecărui elev…
Vezi articolul

Ligia Deca, în vizita la Abu Dhabi cu Klaus Iohannis: Emiratele Arabe Unite reprezintă, pentru România, un model de bune practici în multe domenii, inclusiv în educație pentru dezvoltare durabilă / La testele PISA, elevii din Emirate sunt imediat deasupra celor români la citire, matematică și științe

Ministrul Educației, Ligia Deca, a fost în acest weekend în vizită în Emiratele Arabe Unite, unde a făcut parte din delegația oficială a președintelui Klaus Iohannis. Aceasta anunță pe Facebook…
Vezi articolul