Premierul Marcel Ciolacu: Alocăm din fondul de rezervă banii pentru plata primei de carieră didactică de 1.500 de lei și a primei de carieră profesională de 500 de lei

6.823 de vizualizări
Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat astăzi, la începutul ședinței de Guvern, că alocă din fondul de rezervă banii necesari pentru ca ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să asigure personalului din educație voucherele educaționale. 

„Este vorba de plata primei de carieră didactică de 1.500 de lei și a primei de carieră profesională de 500 de lei”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Declarația premierului Marcel Ciolacu despre prima de cariera didactică:

„Fiindcă este Ziua mondială a Educației, avem un proiect care confirmă că educația reprezintă o prioritate a guvernării. 

Alocăm din fondul de rezervă banii necesari pentru ca ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să asigure personalului din educație voucherele educaționale. 

Ne respectăm astfel promisiunea făcută sindicatelor. Este vorba de plata primei de carieră didactică de 1.500 de lei și a primei de carieră profesională de 500 de lei.”

Citește și:
Din prima didactică de 1.500 de lei, profesorii pot cheltui 450 de lei pentru nevoi didactice individuale, fără să existe definiția acestora / 300.000 de carduri pentru profesorii și angajații din Învățământ au fost achiziționate
Cardurile pentru profesori, pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei în această lună, vor fi distribuite din 10 octombrie prin poștă, spune ministrul Adrian Câciu
Ce își pot cumpăra profesorii cu primele de carieră didactică de 1.500 de lei: de la cărți de specialitate și până la echipamente IT
Primele de carieră didactică de 1500 de lei vor ajunge la profesori între 20 și 27 octombrie, a anunțat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

8 comments
 1. Scoate ochii cu asa ceva.
  Binenteles ca UE nu a acceptat ca din fonduri europene sa se faca prostiile astea si atunci guvernul a apelat la rezerva de stat. Mai bine ar renunta si s-ar concetra pe alte probleme care alunga profesorii de la catedra. Nu vine nimeni la catedra ptr o prima de 1500 lei cu destinatie carti si cursuri, nici nu se scoala din pat.

  Prima asta a fost introdusa gresit ca urmare a negocierilor cu sindicatele de la greva care au spus prostii la negocieri, gen profesorul cheltuie sa cumpere hartie, cand aia e 5 lei baxul.

  Si astfel in loc sa dea la salar si degreveze profesorii de munca de neprofesor, scoate ochii cu aceste prostii de carduri ptr carti consumabile imprimante si cursuri.

  Daca trebuie cheltuiti cum spun ei atunci ar trebui sa refuzam aceste carduri si banii din ele, sa facem cereri scrise in scoala si sa ne scutim astfel d eplata impozitului de 150 lei ptr ele, iar la posta sa nu ne prezentam. La criza de cadre existenta nu au ce sa ne faca.

 2. Cum vine asta, nu era nu știu ce program UE și banii trebuiau justificați prin facturi, etc? Nu de aia este precizat foarte bine pe ce și cum se cheltuiesc, în mod foarte restrictiv***?!

  Dacă vin din fondul de rezervă (sac fără fund, după cum se vede), de ce e nevoie de justificare? Că doar e ”primă”. Și dacă-s din fonduri publice, nu UE, nu-i treaba ministerului pe ce se duc, că se întorc tot în economie, nu-și ia nimeni casă de 300 de euro.

  ***Mi se pare restrictiv pentru că 1. banii intră în cuantumul venitului pe luna respectivă și se plătește impozit pe ei, ceea ce era oricum absurd (vrei sau nu vrei ”prima”, oricum se impozitează), dar suntem în România, trăim tragicomicul în fiecare moment, 2. habar n-are ministerul care-s nevoile individuale ale profesorului sau angajatului din personalul nedidactic dar 3. oficial, sunt bani primiți ”cadou”, DAR nu pot fi cheltuiți decât pentru locul de muncă (cursurile nu-s plătite decât pentru că sunt solicitate la locul de muncă, echipamentele IT sunt necesare pentru a efectua munca, nu pentru tine personal, orice ai cumpăra de banii ăștia e pentru școală, nu pentru individ.) Cu alte cuvinte, ministerul/ministerele îmi dau bani ca să plătesc EU ceva ce este obligatoriu pentru locul de muncă. Dar cică am primit ”prima”, deci sunt banii mei.

  Mai bine cumpărau ei direct echipamente IT (laptopuri, tablete, telefoane de serviciu etc) pentru fiecare angajat, și terminam discuția. Mai ales că – se pare – fonduri UE sau nu, tot din banii publici se scot cheltuielile astea.

  Ca și salariile, oricum, pentru lunile rămase din anul ăsta. Că doar d-na Deca a spus că ajunge bugetul pentru tot, când a lăudat 2.1% din PIB pentru educație pe 2023. La și mai multe ”succesuri”!

 3. Vă respectați obligația, nu promisiunea! Sunt fonduri europene nerambursabile fix cu această destinație. Deci, guvernul e doar un funcționar intermediar, ipocrit și mincinos, care și-a mai tras și caimacul(emite carduri în loc să vireze banii direct în conturile deja existente).

 4. Poimarti mai de-apoi. Cine dracu’ va mai crede? Dupa ce ai afirmat, Ciolacule, in presa ca nu suntem o prioritate, ca pensionarii sunt acum priotitari, ti-ai dat pe loc foc la valiza. Stim, pensionarii voteaza… Lasati-ma cu prioritatile…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației insistă că dezastrul arătat de PISA 2018 e doar în școlile care au susținut testarea și anunță analize în acele școli: Nu aș generaliza, nu aș spune că este o problemă chiar peste tot

Ministrul Educației insistă că rezultatele obținute de România la testele PISA nu reprezintă o imagine a întregului sistem de educație. “Vom face o analiză” a școlilor care au participat la…
Vezi articolul

Elevii vor primi burse școlare între 300 și 3.000 de lei pe lună, din septembrie 2023, potrivit Legii Învățământului preuniversitar. Apare bursa tehnologică și dispar actualele burse de performanță și studiu. Care sunt criteriile de acordare

Elevii de gimnaziu și liceu vor primi în noul an școlar, din septembrie 2023, patru tipuri de burse: de merit, socială, tehnologică și de excelență olimpică I și II, potrivit…
Vezi articolul