Ce își pot cumpăra profesorii cu primele de carieră didactică de 1.500 de lei: de la cărți de specialitate și până la echipamente IT

35.611 vizualizări
Inspecția specială
Foto: Pexels.com
Profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 vor primi în luna octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei, potrivit ordonanței de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023. Marți, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene, a anunțat că primele de carieră didactică de 1500 de lei vor ajunge la profesori între 20 și 27 octombrie. Vezi mai jos, în articol, ce își pot cumpăra profesorii cu acești bani.
Cum și unde pot fi utilizate primele

În textul ordonanței de urgență apare că măsurile de susținere a activității didactice pe suport electronic nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.

De asemenea, acestea pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru plata de cursuri de specialitate, achiziționarea de echipamente IT, precum și pentru achiziția de cărți de specialitate sau pentru plata cheltuielilor aferente unor nevoi didactice individuale specifice, în limita unui procent de 30% din valoarea nominală a acestora.

Ce sunt primele de carieră didactică și primele de carieră profesională

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

Personalul nedidactic

Art. 4. — (1) Personalul nedidactic din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022—2023, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022—2023 beneficiază de o primă de carieră profesională acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfășurarea activităților educaționale desfășurate în unitățile de învățământ de stat în condiții calitative cât mai bune, precum și pentru alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale, în limita unui plafon anual de 500 lei/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021—2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.

Toate regulile sunt pentru anul în curs, dar există și prevederi pentru anii următori, până în 2027.

Prima de carieră didactică și cea de carieră profesională sunt neimpozitabile:

Art. 2 – „(3) Contravaloarea măsurii de susținere pentru prima de carieră didactică acordată potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență reprezintă venit neimpozabil conform prevederilor art. 62 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.”

Art. 4 – „(5) Prima de carieră profesională acordată potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență reprezintă venit neimpozabil conform prevederilor art. 62 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.”

Citește și:
Primele de carieră didactică de 1500 de lei vor ajunge la profesori între 20 și 27 octombrie, a anunțat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
OFICIAL Listele profesorilor care iau prime de 1.500 de lei vor fi realizate de inspectoratele școlare până pe 15 iulie, prevede ordonanța de urgență adoptată de Guvern / Cei care intră în sistem, în urma concursului de Titularizare 2023, nu beneficiază de prime anul acesta
Școlile vor transmite inspectoratelor școlare, până pe 15 iulie, datele profesorilor pentru primele de carieră didactică de 1.500 de lei. Datele pot fi extrase din EduSal, recomandă Ministerul Educației
DOCUMENT Ce sunt primele de carieră didactică, inventate de Guvern pentru voucherele de cărți pentru profesori și ce vor putea cumpăra aceștia cu cardurile pe care vor intra 1.500 de lei în fiecare toamnă, timp de 3 ani, dacă acceptă oferta Guvernului – proiect de OUG / Personalul nedidactic ar primi 500 de lei pe an pentru „nevoi didactice individuale”
Profesorii care predau în mai multe școli vor fi trecuți în lista pentru prima didactică de către o singură unitate de învățământ, anunță inspectoratele școlare
Profesorii nu trebuie să completeze nicio cerere pentru prima didactică de 1.500 de lei, potrivit liderului sindical Marius Nistor: Ceea ce circulă în momentul de față este o greșeală. Ministerul Educației urmează să emită o adresă către școli

14 comments
  1. Bună ziua! Oare se pot achiziționa și programe antivirus? Norton, spre exemplu? Intră și acestea în categoria echipamentelor IT?

  2. La Oradea profesorilor li s-a dat lista cu magazinele de la care se poate cumpăra!?!???
    Există magazine agreate și magazine indezirabile? Ce criterii stau la baza listelor și cine face listele? Pe ce criterii? În ordonanță nu apare o listă cu magazine ci doar cu produse/ servicii eligibile.

  3. Am folosit cardul si nu poti sa cumperi online, ci trebuie sa mergi fizic in magazin. Am incercat sa iau o carte de la Humanitas (online) si dadea eroare la plata. Am mers in librarie si cardul a mers. Dar problema e ca-ti da un bon, nu factura fiscala pe numele tau. Decontarile o sa fie un haos, cum se intampla de obicei in Romania.

  4. Fac o a doua facultate,evident la cu taxa și mi se spune ca nu mi se accepta achitarea taxei de studii licență pentru ca nimeni nu a prevazut asa ceva și facultățile nu figurează pe lista AFILIATI!

    1. Pentru ca facultățile sa figureze la AFILIAȚI este necasr ca acestea să solicite afilierea dacă ele nu vor…

  5. I N T R E B A R E:

    online de la emag sau altex putem cumpăra componente IT, așa cum zice OUG 58 din 12 iunie 2023?

  6. Spalare de bani.
    Cursuri tinute de organizatii anume, ca banii sa ajunga tintit in buzunarul cui trebuie, nu la profesori.
    Bataie de joc.

  7. Incredibil cu ce i-au prostit guvernantii pe dascali : cu ceva lei-tramvai dati doar 1 singura data pe an ?!?
    Si cu pomana asta cineva se asteapta ca dascalii sa fie mai motivati, mai bine instruiti, mai capabili sa faca fata parintilor semi-analfabeti si guralivi, sa fie atenti la semnele care arata ca un elev e drogat, sa alerge intre 2-3 scoli ca sa-si completeze numarul de ore, etc ?!?
    Rusinos, de toata jena si mare magarie din partea guvernantilor !

  8. Am facut un astfel de curs finanțat și prin urmare obligatoriu.A fost horror.Informatii banale.Plictisitor și distrugător pentru o persoana care vrea sa evolueze.

    1. Cu siguranță vor fi la fel…pierdere de vreme…….situații tensionate….prezenta obligatorie…..la ce???? Nu că trebuie, dar să fie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sindicatele din educație, despre creșterile cu aproape 300% ale salariilor profesorilor prezentate de ministrul muncii: Sunt cifre eronate. Ne simțim folosiți în campania electorală

“Ministrul Muncii prezintă în spațiul public cifre eronate privind creșterile de salarii din educație”, anunță Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Reacția FSLI, unul dintre cele două mari sindicate din învățământul…
Vezi articolul