România pentru fiecare copil, proiect lansat de Senatul României și UNICEF: Aproape 42% din copiii români sunt afectați de sărăcie, excluziune și discriminare

317 vizualizări
Foto: © Rido | Dreamstime.com
Inițiativa „România pentru fiecare copil”, ce vizează incluziunea socială a copiilor vulnerabili din România a fost lansată, astăzi, de Senatul României și reprezentanța UNICEF în România, în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, sărbătorită în întreaga lume în fiecare an pe data de 20 noiembrie, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Valoarea totală a inițiativei este de peste 5,1 milioane de euro, din care un grant în valoare de 4,2 milioane de euro oferit de statul norvegian.

Obiectivul proiectului „România pentru fiecare copil” este de a contribui la incluziunea socială a tuturor copiilor și adolescenților, în special a celor vulnerabili, prin servicii de sănătate, educație și protecție a copilului (servicii comunitare și specializate integrate) de calitate, echitabile și coordonate, precum și prin norme sociale protective.

Aproape 42% dintre copiii români continuă să fie afectați, în mod disproporționat, de sărăcie, acces redus la servicii, excluziune și discriminare, potrivit documentului. Acești copii sunt mai expuși situațiilor de violență, separare de familie și plasament în servicii de îngrijire alternativă sau școli speciale, iar normele sociale și de gen au un impact negativ asupra incluziunii sociale a acestora, limitându-le totodată participarea.

Proiectul are trei arii de intervenție majore:

  • promovarea Inițiativei „Localități Prietene ale Copiilor” și crearea cadrului optim pentru participarea copiilor la procesul decizional la nivel local.
  • crearea și operaționalizarea a cinci Centre Comunitare Integrate (CCI). Cel puțin 6.400 de copii și persoane vulnerabile din 16 comunități locale din județele Bacău și Brașov vor beneficia de servicii specializate medicale, sociale, de consiliere psihologică, kinetoterapie sau logopedie.
  • promovarea educației incluzive de calitate.

De Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, dar și în fiecare zi, trebuie să ascultăm copiii,
să îi consultăm în deciziile care le afectează viața și să le dăm oportunitatea să se implice ca
să poată deveni cetățeni activi. De multe ori copiii au idei și soluții inovatoare la care adulții
nu se gândesc neapărat
”, a declarat Președinta Senatului României, Anca Dragu.

Reprezentantul UNICEF în România a subliniat că fiecare copil trebuie să se bucure de copilărie: „Prin inițiativa România pentru fiecare copil, vrem să declanșăm o acțiune pentru crearea comunităților prietene ale copiilor în România, comunități în care vocile, nevoile, prioritățile și drepturile copilului sunt parte integrantă din politicile publice, astfel încât fiecare copil se bucură de copilărie și își atinge potențialul maxim”.

UNICEF a implementat în ultimii ani, în 45 de comunități urbane și rurale din județul Bacău, un model de furnizare a serviciilor integrate la nivel comunitar, fiind derulate două pachete de intervenții: Pachetul Minim de Servicii și pachetul Educație Incluzivă de Calitate, ambele oferind acces la servicii de bază din domeniul sănătății, al protecției sociale și al educației, la nivelul comunității. În urmă cu un an, Parlamentul României a amendat legea asistenței sociale pentru crearea cadrului legal de aplicare a modelului reprezentat de Pachetul Minim de Servicii la nivel național.

Scopul noului model al inițiativei „România pentru fiecare copil” este extinderea tipului de servicii furnizate (pentru a include și servicii specializate), a ariei geografice și a intervențiilor, astfel încât să se asigure că diferitele sectoare nu lucrează izolat, ci într-un mod coordonat și integrat. La fel ca în cazul altor proiecte UNICEF, evidențele acumulate vor contribui în mod semnificativ la promovarea incluziunii sociale și dezvoltarea unor politici publice în beneficiul celor mai vulnerabili copii.

Foto: © Rido | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like