“Abilitarea digitală pe care ne-o dorim pentru toți copiii”, în mesajul Ministerului Educației de Ziua siguranței pe internet / Instituția dă câteva sfaturi părinților

270 de vizualizări
Foto: Captură Ministerul Educației – Facebook
Ministerul Educației, cu ocazia Zilei internaționale a siguranței pe internat, vorbește despre cum ar putea fi protejați elevii în mediul online și despre „abilitarea digitală pe care ne-o dorim pentru toți copiii”, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a Ministerului.

Ministerul a transmis că „devine din ce în ce mai dificil să controlăm accesul copiilor noștri la multitudinea de instrumente de informare și de socializare pe care internetul le oferă” și a oferit câteva sfaturi:

Abilitarea digitală pe care ne-o dorim pentru toți copiii trebuie să fie însoțită de instrumente care să-i ajute să se protejeze, să recunoască cyberbullyingul și să distingă între informațiile corecte și cele incorecte”, conform instituției.

Dicționarul Explicativ al Limbii Române (ediția a II-a, 2016) stabilește că „a abilita” înseamnă „1. a califica o persoană în urma unui examen pentru un post universitar” și „2. a împuternici”.

Foto: Dicționarul Explicativ al Limbii Române (ediția a II-a, rev.), Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, Editura Univers Enciclopedic Gold, 2016

Probabil, Ministrul Educației s-a referit la abilitatea digitală, la competențele digitale ale elevilor.

Redăm mesajul complet al Ministerului Educației:

Din anul 2004, 7 februarie este Ziua internațională a siguranței pe internet.

Devine din ce în ce mai dificil să controlăm accesul copiilor noștri la multitudinea de instrumente de informare și de socializare pe care internetul le oferă. Devine dificil, în aceeași măsură, să-i protejăm de amploarea pe care un conflict o poate lua în mediul online și care se poate transforma în cyberbullying, așa cum devine aproape imposibil să-i protejăm de informațiile false pe care ei le pot considera adevărate.

Abilitarea digitală pe care ne-o dorim pentru toți copiii trebuie să fie însoțită de instrumente care să-i ajute să se protejeze, să recunoască cyberbullyingul și să distingă între informațiile corecte și cele incorecte.

Ce-i putem învăța pe copii, astfel încât experiența digitală să fie cât mai sigură?

Iată câteva sfaturi:

Protejează-te!

  • Parolele sunt confidențiale! Păstrează-le într-un loc sigur, la care doar tu ai acces!
  • Păstrează datele personale doar pentru tine și pentru cei pe care îi cunoști!
  • Păstrează fotografiile personale pentru tine, sunt amintirile tale și ale celor dragi ție!
  • Verifică informațiile din cel puțin trei surse diferite, înainte de a le considera corecte!

Protejează-te pe tine și pe ceilalți!

  • Evită să ai o atitudine agresivă sau nepotrivită!
  • Agresivității nu-i răspunde cu agresivitate!
  • Discută cu un adult de încredere, dacă simți că ești agresat în mediul online!

#NuSuntețiSinguri

Citește și:
Peste o treime dintre adolescenții chestionați de World Vision România au primit mesaje online de natură sexuală nedorite 

1 comment
  1. Nici ministerul nu are abilități digitale de contractare servicii software.

    EduSal este blocat.
    În acest moment (07.02.2023) nu se pot plăti nici salariile ce să mai vorbim de așa zisa mărire.

    Sperăm că situația se va remedia rapid altfel va ieși cu revoltă și grevă generală!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cercetători români: Experiențele de stres înainte de examene sunt modelate de sănătatea mintală a studenților / Intervențiile în sănătate mintala aplicate în mediul universitar ar putea face experiența învățării și a examinării universal mai plăcută

Experiențele de stres în context de examinare sunt modelate de sănătatea mintală a studenților, arată un studiu coordonat de cercetători de la Universitatea din București. Coordonatoarea studiului, conf. univ. dr.…
Vezi articolul

Csaba Asztalos, despre propunerea cultelor religioase de a introduce Religia la Bac, ca probă opțională: “În măsura în care s-ar revizui curricula de religie și ar cuprinde mai multe elemente ce țin de istorii ale religiilor, de etică, de filosofie a religiei, care să aducă cunoaștere în gândirea critică din perspectiva științelor, nu văd de ce ar fi o problemă”

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro că, “în măsura în care s-ar revizui curricula de religie și ar cuprinde mai…
Vezi articolul