Școlile vor transmite inspectoratelor școlare, până pe 15 iulie, datele profesorilor pentru primele de carieră didactică de 1.500 de lei. Datele pot fi extrase din EduSal, recomandă Ministerul Educației

28.714 vizualizări
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com
Până pe 15 iulie, școlile vor transmite inspectoratelor școlare datele angajaților în vederea acordării primelor de carieră didactică (pentru personalul didactic și didactic auxiliar) și primelor de carieră profesională (pentru personalul nedidactic), potrivit unei adrese a Ministerului Educației. Documentul vine după ce pe grupurile profesorilor a apărut informația că este necesară completarea unei cereri, fiind atașat chiar și un model de cerere.

„Pentru realizarea situației, la nivelul unității de învățământ se poate utiliza exportul din aplicația EDUSAL – raportul “Stat de personal pentru MEN” din meniul “Gestionarea personalului”, completând ulterior cu informațiile solicitate în anexă.”

Datele pe care trebuie să le trimită vor conține următoare, conform anexei Ministerului Educației:

  • Numele și prenumele beneficiarului;
  • CNP;
  • categorie personal;
  • Unitatea/instituția de învățământ cu PJ (personalitate juridică – n.red);
  • Codul SIIIR al unității;
  • Localitate;
  • Județ;
  • Adresa – Unitate de învățământ cu PJ;
  • Adresa de domiciliu / reședință beneficiar;
  • Opțiune livrare card;

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat miercuri pentru Edupedu.ro că profesorii nu trebuie să completeze nicio cerere pentru prima didactică de 1.500 de lei. 

Conform liderului sindical, soluția este ca Ministerul Educației să preia baza de date din EduSal și să o transfere Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Între 15 iulie și 31 iulie, la nivelul ISJ/ISMB se vor centraliza situațiile primite, efectuând corecțiile necesare (ex. înregistrarea multiplă, date incomplete etc.), iar la data de 31 iulie veți transmite datele centralizate la Ministerul Educației, la o adresă de email ce va fi anunțată ulterior, atât în format editabil, cât și asumat prin semnătură”, potrivit documentului Ministerului Educației. 

Informații de context

Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie este cea care stabilește că aceste prime se vor acorda anual, începând cu luna octombrie 2023 și până în 2027, conform cadrului legal.

În privința listei beneficiarilor, inspectoratele școlare și universitățile asigură transmiterea informațiilor centralizate către Ministerul Educației până la data de 31.07.2023. După aceea, reprezentanții Ministerului Educației centralizează lista beneficiarilor finali și o comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene până la data de 15.08.2023

Art. 6 – (1) Reprezentanții inspectoratelor școlare județene și ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București elaborează lista cu beneficiarii finali, având în vedere informațiile comunicate și asumate de reprezentanții unităților de învățământ preuniversitar de stat. Universitățile de stat elaborează lista cu beneficiari finali potrivit procedurilor proprii. Listele cu beneficiarii finali se elaborează până la data de 15.07.2023.

(2) Lista cu beneficiarii finali conține următoarele informații: nume, prenume, cod numeric personal, adresa de domiciliu/reședință, instituția de învățământ în care își desfășoară activitatea, adresa unității de învățământ; opțiunea beneficiarului final privind locul de primire a măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic.

(3) Reprezentanții inspectoratelor școlare județene/ Inspectoratului Școlar al Municipiului București și ai universităților de stat asigură transmiterea informațiilor centralizate către Ministerul Educației până la data de 31.07.2023.

(4) Reprezentanții Ministerului Educației centralizează lista beneficiarilor finali și o comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene până la data de 15.08.2023.”

Ce sunt primele de carieră didactică și primele de carieră profesională

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

Personalul nedidactic

Art. 4. — (1) Personalul nedidactic din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022—2023, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022—2023 beneficiază de o primă de carieră profesională acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfășurarea activităților educaționale desfășurate în unitățile de învățământ de stat în condiții calitative cât mai bune, precum și pentru alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale, în limita unui plafon anual de 500 lei/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021—2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.

Toate regulile sunt pentru anul în curs, dar există și prevederi pentru anii următori, până în 2027.

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Profesorii nu trebuie să completeze nicio cerere pentru prima didactică de 1.500 de lei, potrivit liderului sindical Marius Nistor: Ceea ce circulă în momentul de față este o greșeală. Ministerul Educației urmează să emită o adresă către școli
OFICIAL Listele profesorilor care iau prime de 1.500 de lei vor fi realizate de inspectoratele școlare până pe 15 iulie, prevede ordonanța de urgență adoptată de Guvern / Cei care intră în sistem, în urma concursului de Titularizare 2023, nu beneficiază de prime anul acesta

5 comments
  1. Sa se faca cereri. Sunt si care nu vor acesti bani inutili, plus ca se mai si impoziteaza ca si vaucerele de vacanta.
    E un fel de “bani de carti” versiunea 2.0 din 2008 sau 2009.

    Sindicatele trebuia sa nu accepte prostiile astea.

    Mai bine dadeau si bani de conserve, bani de benzina, bani de chirie, bani de ismene, bani de paine cu unt.

    Cursurile alea sunt aiurea, nici nu au legatura cu ce i se cere unui profesor la examenul de titularizare de exemplu sau cu ce probleme reale sunt in sala de clasa.

    Restul de bani ptr echipamente IT, pai imi iau anul asta o placa de baza, la anul procesor, anul urmator hardisc, anul celalat carcasa apoi sursa si in 5 ani imi incropesc un PC?

  2. Toate datele unui profesor sunt in Edusal si la dosarele personale fizice. Nu are ce sa ma bata pe mine la cap nimeni cu nimic in concediu, ca eu nu l-am adus pe directorul meu cu japca din Grecia. Optiunea de card se poate face si la nivel de unitate sau pe Whatsapp. Nu e mare chestie.

  3. “In limita bugetului disponibil”,se va termina bugetul cu cei ce taie frunze la ciini de pe la inspectorate.Si totusi c fac eu cu 500 lei cind cel mai ieftin curs este pe la3000 lei.Am toate cursurile necesare la ned. nu sint platit dupa ele.Sintem unii mun. intretinere care muncim si unii care au fost angajati ca mun. intretinere cu atributii de soferi si care lucreaza 4 ore iar in vacante nu dau pe la sc avind concedii cit prof.fara nici o pregatire prof.ba mai au si cite o norma si jumatate.Puteti dv. ca jurnalisti sa o intrebati pe madam Deca daca pune isj la controale prin parohiile pe care le au ca sa-si faca o imagine clara ce pastoreste.Sa se stea de vorba cu oamenii nu doar cu hirtii de la secretare care au tot o norma si jumate si nu le vezi fata cit e luna de mare.

  4. Tot se cer date de la profi. Nu se mai face cerere se trimit pe whatsapp lol.

    Cand o demisioneaza Ciolacu si pe doctor Deca?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu, încercare de contracarare în scandalul eliminării burselor rurale pentru liceeni: Toți elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu beneficiază de alocație de transport / Ministrul anunță o ordonanță prin care să fie dublate sumele pentru transportul elevilor

„Orice elev din România are decontat transportul de la domiciliu până la școală, separat de bursa socială. Și cei care au dificultăți, și cei care nu au dificultăți primesc această…
Vezi articolul

Campanie a USR prin care politicienii din Opoziție fac apel la populație să le scrie senatorilor să nu voteze proiectele de legi ale Educației / Într-un clip, prezintă Educația ca pe o mamă agresată de un bărbat, în fața copiilor, și pentru care nimeni nu intervine

Mai mulți parlamentari USR au demarat o campanie de sensibilizare a populației la problemele din proiectele legilor Educației. Într-un clip publicat vineri pe pagina senatorului Ștefan Pălărie, apare o femeie…
Vezi articolul

Elevii din județul Botoșani intră în vacanța de primăvară cu o zi mai devreme: Școlile se închid de joi din cauza viscolului, au decis autoritățile județene / Microbuz școlar cu elevi, blocat în zăpadă miercuri seară

Toate școlile din județul Botoșani își suspendă cursurile joi, 6 aprilie, din cauza ninsorii, după cum a declarat inspectorul general de la Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Botoșani, Bogdan Suruciuc, pentru…
Vezi articolul