Cîmpeanu, încercare de contracarare în scandalul eliminării burselor rurale pentru liceeni: Toți elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu beneficiază de alocație de transport / Ministrul anunță o ordonanță prin care să fie dublate sumele pentru transportul elevilor

3.222 de vizualizări
Foto: gov.ro
„Orice elev din România are decontat transportul de la domiciliu până la școală, separat de bursa socială. Și cei care au dificultăți, și cei care nu au dificultăți primesc această sumă pentru transport”, a declarat Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit TVR. Acesta a spus că un elev poate să primească 300 de lei sau chiar mai mult pentru transportul de la domiciliu la școală.

Amintim că mai mulți liceeni care dau până la 480 de lei pe lună îl contrazic pe ministrul Educației în privința gratuității transportului. – detalii aici

Ministrul a anunțat că va fi prezentată în Guvern o ordonanță de urgență prin care să fie dublate sumele pentru transportul elevilor de la domiciliu și până la școală. Elevii ar putea să nu mai fie nevoiți să prezinte documente de transport, potrivit lui Cîmpeanu.

„În cursul zilei de mâine (14 septembrie – n.red), Ministerul Educației va prezenta în Guvern o ordonanță de urgență prin care vor fi practic dublate sumele pentru transportul elevilor de la domiciliu la școală. Este vorba de un sistem de decontare a transportului de la domiciliu la școală, bazat până la o anumită limită pe o sumă forfetară pentru care elevii, pentru prima oară, nu trebuie să prezinte documente de transport, e o suma forfetară pentru a fi sprijiniți pentru a ajunge la școală, iar dacă abonamentele au valoare mai mare, suma forfetară poate fi suplimentată cu până la 50% pentru fiecare elev în parte.”

Acesta a subliniat că nu este de acord ca elevii din familii cu venituri mari să primească bursă socială: „Nu sunt și nu voi fi de acord ca acei copii proveniți din familii cu venituri mari și foarte mari să primească bursa socială, pentru că nu se încadrează în aceste criterii. Dacă e vorba de copiii care provin din aceste familii și care au dizabilități, atunci vor primit bursă socială. Dacă e vorba de un copil dintr-o familie cu venituri mari și foarte mari, care are boli cronice, da, atunci va primi bursa socială. Dacă este orfan, va primi bursă socială”.

Redăm declarația completă a ministrului Educației:

Sorin Cîmpeanu: Consiliul Național al Elevilor face parte dintre partenerii de dialog ai Ministerului Educației. Acest ordin de ministru a fost discutat și agreat în Comitetul pentru Dialog Social, alături de Consiliul Național al elevilor, alături de reprezentanții părinților, reprezentanții sindicatelor și ai tuturor celorlalți parteneri. Acest ordin de ministru pune lucrurile în regulă și pune în aplicare un buget care este de exact 5 ori mai mare în anul 2022 pentru bursele elevilor, în raport cu 2020. Sunt cifre, sunt fapte. În anul 2020 pentru prima oară s-au plătit bursele elevilor de la bugetul de stat, 270 de milioane de lei. În acest an, avem 1 miliard 332 de milioane de lei, deci de 5 ori mai mult. Acest ordin de ministru face în așa fel încât absolut toți elevii din România care se află în dificultate, din perspectiva socio-economică sau medicală, să primească bursă socială în valoare de 200 de lei.

Toți. Este vorba de elevii care se încadrează în criteriile de venit pe membru de familie, după cum este vorba și de elevii care au dizabilități, de elevii care sunt orfani de un părinte sau de ambii părinți, de elevi care au boli cronice dintr-o listă extinsă. Toți aceștia primesc bursă socială în valoare de 200 de lei. Cei care nu se încadrează în aceste condiții pentru bursa socială, nu primesc bursă socială. Elevii din familii cu venituri mari, spre exemplu, nu primesc și nu trebuie să primească bursă socială. Dacă te încadrezi în criteriile de venit, dacă ai boli cronice, dacă ai dizabilități, dacă ești orfan, primești bursă socială. Dacă nu respecți niciunul dintre aceste criterii, nu primești bursă socială.

Separat de bursa socială, (…) orice alt elev din România are decontat transportul de la domiciliu până la școală, separat de bursa socială. Și cei care au dificultăți, și cei care nu au dificultăți primesc această sumă pentru transport. Este vorba de o sumă care poate să ajungă, spre exemplu, la 300 de lei peste bursa socială de 200 de lei. Deci, pentru criterii sociale sau medicale primești bursă socială de 200 de lei, pentru transport de la domiciliu la școală poți să primești 300 de lei sau chiar mai mult. În total, 500 de lei. Dacă e vorba de elevi care fac performanță școlară, pot să primească bursa de performanță de 500 de lei. În total, bursa socială de 200 de lei, alocația pentru transport 300 de lei, plus bursa de performanță (500 de lei -n.red.) înseamnă 1.000 de lei. În urmă cu doi ani, toți acești elevi puteau să primească doar câteva zeci de lei. Dacă nu vedem diferența între câteva zeci de lei, în anul 2020, și până la 1.000 de lei, în anul 2022, nu am altceva de explicat. Sunt cifre, sunt elemente foarte clare. Deci, toți elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu beneficiază de această alocație de transport.

În cursul zilei de mâine, Ministerul Educației va prezenta în Guvern o ordonanță de urgență prin care vor fi practic dublate sumele pentru transportul elevilor de la domiciliu la școală. Este vorba de un sistem de decontare a transportului de la domiciliu la școală, bazat până la o anumită limită pe o sumă forfetară pentru care elevii, pentru prima oară, nu trebuie să prezinte documente de transport, e o suma forfetară pentru a fi sprijiniți pentru a ajunge la școală, iar dacă abonamentele au valoare mai mare, suma forfetară poate fi suplimentată cu până la 50% pentru fiecare elev în parte. Absolut toți elevii din România care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu au dreptul la o sumă pentru acoperirea transportului, absolut toți elevii care se încadrează în criterii sociale sau medicale au dreptul și vor primi o bursă socială, toate acestea de la bugetul de stat. (…)

Este stupid să se propage în opinia publică ideea conform căreia un copil care are tot dreptul la educație, dar provine dintr-o familie de milionari să aibă dreptul la o bursă socială de 200 de lei pe lună, lucru care în mod evident afectează dreptul la bursă, resursele fiind limitate ale unui copil care provine dintr-o familie în care nici un părinte nu prestează niciun venit. Este un lucru total inechitabil ceea ce se solicită în opinia publică. Nu sunt și nu voi fi de acord ca acei copii proveniți din familii cu venituri mari și foarte mari să primească bursa socială, pentru că nu se încadrează în aceste criterii. Dacă e vorba de copiii care provin din aceste familii și care au dizabilități, atunci vor primit bursă socială. Dacă e vorba de un copil dintr-o familie cu venituri mari și foarte mari, care are boli cronice, da, atunci va primi bursa socială. Dacă este orfan, va primi bursă socială. Dacă nu respectă niciunul dintre aceste criterii, nu poate primi bursă socială. El are însă dreptul, indiferent din ce familie provine, la cheltuielile de transport de la domiciliu până la școală.

În clasa a V-a nu putem vorbi de merit pe baza rezultatelor din clasa a IV-a, în care avem doar calificative. Nu se vorbește în opinia publică de faptul că pentru prima oară în acest an, niciodată, dar niciodată până acum, elevii de clasa V-a nu au primit burse de la începutul anului școlar. Dar acum ei primesc burse din prima zi de școală pentru prima oară, primesc burse de studiu. Bursele de studiu sunt primite de toți acei elevi care au înregistrat calificativul foarte bine în învățământul primar.

Informații de context

Consiliul Național al Elevilor a acuzat Ministerul Educației că nu a transmis public modificările criteriilor de acordare a burselor și a semnalat că se produce o inechitate pentru elevii care nu mai beneficiază de bursă socială dacă învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu. – Detalii aici

Într-un comunicat trimis Edupedu.ro, Avocatul Poporului a criticat eliminarea burselor sociale pentru liceenii care merg la școală într-o altă localitate și a transmis că „se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată”. – Detalii aici

Lucian Lungoci, deputat PSD, este de părere că „decizia Ministerului Educației este pur și simplu aberantă, în condițiile în care rata abandonului școlar este în creștere și când una dintre cauze este legată de lipsa posibilităților financiare ale familiilor acestor elevi”.

Transportul elevilor

Problema transportului elevilor între județe nu a fost rezolvată la prima rectificare bugetată din acest an, aprobată pe 18 august, de Guvern. În proiectul ordonanței de urgență apare că a fost stabilit un prag de 30 de lei pe lună pentru fiecare elev, pentru transportul local. Banii urmează să fie dați primăriilor care au plătit transportul elevilor până la data de 30 iunie 2022. – detalii aici

Edupedu.ro a scris că reprezentanții părinților și elevilor au trimis Curții de Conturi o solicitare să spună cum se poate deconta transportul pentru elevi. Mai multe detalii aici.

În replică, Curtea de Conturi a specificat că este în sarcina autorităților din localitatea de domiciliu a elevului navetist să adopte acte normative care „să rezolve problemele cu care se confruntă copiii dintr-o colectivitate locală. Această prevedere legală indică modalitatea în care elevii ce urmează cursuri în altă localitate decât cea de domiciliu pot beneficia de servicii de transport, asigurate inclusiv cu sprijinul altor persoane juridice”.

Articolul 84, alineatul (1^3) al Legii Educației Naționale stabilește că „elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km”.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vineri, 17 februarie, este ultima zi de școală din modulul 3 pentru elevii și profesorii din București și alte 29 de județe / Până pe 24 februarie este vacanța lor “mobilă”, decisă de inspectoratele școlare

Elevii și profesorii din Capitală și 29 de județe ale țării au, în perioada 20-24 februarie, vacanța “mobilă” decisă de inspectoratele școlare (ISJ). Pentru ei, vineri, 17 februarie, modulul 3…
Vezi articolul

DOCUMENT Ultima zi în care școlile-pilot din proiectul de testare a metodologiei de monitorizare a segregării școlare mai pot completa chestionarul prin care să spună ce a mers și ce nu în această privință

Luni, 9 octombrie, este ultima zi în care școlile incluse pentru testarea pe teren a metodologiei de monitorizare a segregării școlare pot completa chestionarul, potrivit unei adrese a Ministerului Educației.…
Vezi articolul