Din prima didactică de 1.500 de lei, profesorii pot cheltui 450 de lei pentru nevoi didactice individuale, fără să existe definiția acestora / 300.000 de carduri pentru profesorii și angajații din Învățământ au fost achiziționate

61.196 de vizualizări
Foto: card primă de carieră didactică
300.000 de carduri, pe care vor fi virate sumele pentru prima de carieră didactică de 1.500 și cea de carieră profesională de 500 de lei, pentru profesorii și angajații din sistemul de Învățământ, au fost achiziționate, potrivit unui document al Ministerului Finanțelor. Din prima didactică de 1.500 de lei, profesorii pot cheltui 450 de lei pentru nevoi didactice individuale, conform unor clarificări ale Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Menționăm că nu există o definiție a nevoilor didactice individuale.

Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 este cea care stabilește că profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 vor primi în luna octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei.

Ordonanța citată anetior prevede la art. 9 (8) că „măsurile de susținere a activității didactice pe suport electronic pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru plata de cursuri de specialitate, achiziționarea de echipamente IT, precum și pentru achiziția de cărți de specialitate sau pentru plata cheltuielilor aferente unor nevoi didactice individuale specifice, în limita unui procent de 30% din valoarea nominală a acestora.”

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene clarifică faptul că pentru nevoile didactice individuale specifice ale cadrelor didactice) se poate folosi cel mult suma de 450 lei (30%):

„Autoritatea contractantă confirmă faptul că pentru prima categorie de cheltuieli se poate folosi întreaga sumă de 1.500 lei (100%), iar pentru cea de-a doua categorie de cheltuieli (cea pentru nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice) se poate folosi cel mult suma de 450 lei (30%).”

Răspunsurile și clarificările Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene:

În documentul Ministerului de Finanțe se arată că în prima transă vor fi achiziționate cel mult 300.000 de carduri. Aceste carduri vor ajunge la angajații aflați în activitate în anul școlar 2023-2024:

„Numărul maxim estimat de suporturi electronice pentru acordarea măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic este aproximativ 850.000 bucăți, pentru o perioada de 4 ani școlari, dar nu mai târziu de luna decembrie 2027 în limita fondurilor disponibile cu această destinație, cu respectarea regulilor de eligibilitate aplicabile.

În prima tranșă, pentru primul an școlar, vor fi achiziționate maxim 300.000 de carduri, în conformitate cu adresa Ministerului Educației nr.11931/08.09.2023 înregistrată la DGIPOAD cu nr.1500314/11.09.2023. Prima de carieră didactică pentru beneficiarii aflați în activitate în anul școlar 2022-2023 prevăzuți la art. 3 din OUG 58/2023 se va putea utiliza în anul școlar 2023- 2024”, potrivit documentului de mai sus.

Conform sursei citate, prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei și se acordă anual până în 2027 într-o singură tranșă pentru fiecare an școlar. Prima acordare va fi în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar/universitar 2023 -2024. 

Cum poate fi folosită prima de carieră didactică, conform Ordonanței de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023

„Măsurile de susţinere a activităţii didactice pe suport electronic nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.

Măsurile de susţinere a activităţii didactice pe suport electronic pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate şi numai pentru plata de cursuri de specialitate, achiziţionarea de echipamente IT, precum şi pentru achiziţia de cărţi de specialitate sau pentru plata cheltuielilor aferente unor nevoi didactice individuale specifice, în limita unui procent de 30% din valoarea nominală a acestora.”

Cardurile vor fi distribuite prin poștă

Suporturile electronice pentru prima de carieră didactică vor fi ambalate în plic închis care va indica identitatea destinatarului final. 

„Plicurile care vor conține suportul electronic pentru prima de carieră didactică acordata sub forma unei măsuri pentru susținerea activității didactice vor include și o scrisoare cu instrucțiuni de utilizare a suportului electronic și avertisment referitor la restricțiile privitoare la utilizarea și la consecințele legale pentru nerespectarea destinației- suportului electronic pentru prima de carieră didactică. Scrisoarea care va insoți suportul electronic va cuprinde semnul distinctiv / logo-ul care va fi afișat de toate unitățile afiliate care vor accepta suporturile electronice. Se va atașa o lista care va cuprinde unitățile afiliate din județul în care își are sediul unitatea de învățământ la care sunt înscriși destinatarii finali sau de pe raza teritorială unde aceştia îşi au domiciliul/ reşedinţa, precum si toate magazinele/platformele on-line.

Plicul care va conține codul PIN aferent suportului electronic pentru prima de carieră didactică acordată sub forma unei măsuri pentru susținerea activității didactice va fi predat, separat, Companiei Naționale Poșta Româna S.A. pentru livrare destinatarului final eligibil”, prevede documentul.

Ce sunt primele de carieră didactică și primele de carieră profesională

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

Personalul nedidactic

Art. 4. — (1) Personalul nedidactic din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022—2023, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022—2023 beneficiază de o primă de carieră profesională acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfășurarea activităților educaționale desfășurate în unitățile de învățământ de stat în condiții calitative cât mai bune, precum și pentru alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale, în limita unui plafon anual de 500 lei/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021—2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.

Citește și:
Cardurile pentru profesori, pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei în această lună, vor fi distribuite din 10 octombrie prin poștă, spune ministrul Adrian Câciu
Ce își pot cumpăra profesorii cu primele de carieră didactică de 1.500 de lei: de la cărți de specialitate și până la echipamente IT
Primele de carieră didactică de 1500 de lei vor ajunge la profesori între 20 și 27 octombrie, a anunțat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
OFICIAL Listele profesorilor care iau prime de 1.500 de lei vor fi realizate de inspectoratele școlare până pe 15 iulie, prevede ordonanța de urgență adoptată de Guvern / Cei care intră în sistem, în urma concursului de Titularizare 2023, nu beneficiază de prime anul acesta
Școlile vor transmite inspectoratelor școlare, până pe 15 iulie, datele profesorilor pentru primele de carieră didactică de 1.500 de lei. Datele pot fi extrase din EduSal, recomandă Ministerul Educației
DOCUMENT Ce sunt primele de carieră didactică, inventate de Guvern pentru voucherele de cărți pentru profesori și ce vor putea cumpăra aceștia cu cardurile pe care vor intra 1.500 de lei în fiecare toamnă, timp de 3 ani, dacă acceptă oferta Guvernului – proiect de OUG / Personalul nedidactic ar primi 500 de lei pe an pentru „nevoi didactice individuale”
Profesorii care predau în mai multe școli vor fi trecuți în lista pentru prima didactică de către o singură unitate de învățământ, anunță inspectoratele școlare
Profesorii nu trebuie să completeze nicio cerere pentru prima didactică de 1.500 de lei, potrivit liderului sindical Marius Nistor: Ceea ce circulă în momentul de față este o greșeală. Ministerul Educației urmează să emită o adresă către școli

13 comments
 1. Cei care sunt in primul an de invatamant, adica au terminat facultatea in vara si s au angajat cu 1 septembrie 2023 , nu primesc? Si ei avea nevoie de perfectionare si suport mai multa decat un profesor cu vechime .plus ca vin in locul unui profesor plecat din acel liceu in pensie sau in alta unitate de invatamant, deci nu ar trebui suplimentate sumele .

 2. dar pt materiale didactice necesare pentru susținerea activităților de la clasă când vor primi ajutor domnii profesori? că părinții nu mai au voie să contribuie, profesorii nu au cum să facă ceva fără ele, iar jumătate din salarii tot pe cartonașe și abțibilduri se duc, oricâte cursuri ar face oamenii, săracii, tot acolo ajung, la decupaje și bulinuțe…

 3. …inca un contract pt carduri, inca un rand de plastice greu de reciclat ….
  Nu cumva producerea si transportul cardurilor acestora costa statul (adica pe contribuabili) mai mult decat “valoreaza” in total primele acestea pt profesori?

 4. De ce nu pot fi ridicate de la şcoală, cum a fost şi în cazul cardurilor Sodexo?
  Mai suntem puşi şi pe drumuri?
  Banii vor curge înapoi în buzunarele lor. Cursurile calorează 0, marea majoritate. Nici cei care le ţin nu stăpânesc ceea ce ar trebui să prezinte. Ăsta este purul adevăr. Tot sistemul este full cu politruci, cu oameni care numai ei ştiu unde şi cum au dat licența.

  1. Ați fost întrebați înainte sau ar fi trebuit,unde doriți să vina: acasă sau la școală! (așa se a procedat,in baza unei cereri cu semnătura -s a trecut adresa unde vor veni cardurile….acum că nu toate școlile și au făcut treaba…)

    1. Nu e de pe alta planeta, doar indeplineste punctajul de partid. E un trol amarat si atat. Nici macar foarte istet. Urmariti articolele de pe site sa vedeti de cate ori apare cu comentarii. Le stie pe toate, ca asa i s-a zis de la centru. Ca in Bucuresti e liber pe 27 octombrie (aiurea-n tramvaiu’ 14!), ca ne dau astia liste cu magazine sa cheltuim mirobolanta prima etc….
     Dati-i ignore.

  2. Politruci, bine spus…Prin impactul pe care îl au asupra mediului educațional, sunt mai periculoși decât activiștii de pe vremuri… Politrucul Johannis doar nu degeaba a dat startul la “Romania Educată”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Directorul economic din Ministerul Educației, Mihai Păunică, contrazice instituția în care lucrează și transmite școlilor informații eronate care blochează acordarea banilor pentru elevii navetiști

Mihai Păunică, director general în Ministerul Educației, contrazice ministerul în privința sumelor forfetare pe care trebuie să le primească elevii navetiști. Potrivit unui document obținut de Edupedu.ro, directorul Direcției economice…
Vezi articolul

Drept la replică. Senatorul Ștefan Pălărie revine asupra declarațiilor sale și susține că decizia de a funcționa în format online/fizic a unei unități de învățământ trebuie descentralizată la nivelul fiecărei unități

Ștefan Pălărie reacționează după ce Edupedu a scris că senatorul USR propune ca, în cazurile în care rata de incidenţă COVID-19 depăşeşte 6 la mia de locuitori, colectivul de părinţi…
Vezi articolul

Fosta senatoare PSD Roxana Pațurcă, numită de ministrul Educației la șefia Inspectoratului Școlar Călărași. Despre Iohannis declara în 2019: “Este un penal cu imunitate absolută” / Despre România educată: “Un titlu jignitor, prin care Iohannis ne spune că nu suntem educați și că vine el să ne educe”

Fosta senatoare PSD Roxana Pațurcă, și președinte executiv al filialei PSD Călărași până în toamna anului trecut, a fost numită de ministrul Educației în postul de inspector școlar general al…
Vezi articolul

Klaus Iohannis: Genocidul împotriva romilor este, adesea, ignorat și puțin studiat. Este important să fie studiat în școli, dezbătut public. Asumându-ne Holocaustul și atrocitățile petrecute în acea perioadă, putem preveni repetarea greșelilor

În contextul comemorării Holocaustului Romilor, președintele României, Klaus Iohannis a transmis un mesaj de omagiu, apreciind că e necesar să păstrăm memoria victimelor și să consolidăm eforturile de combatere a…
Vezi articolul