Material susținut de VIVA

VIDEO Directorii de școli să nu se mai zbată singuri în această încercare de a le cuprinde pe toate, spune Bianca-Virginia Ibadula, managerul Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța, care folosește platforma Viva cu documentele necesare pentru fiecare unitate de învățământ

22.798 de vizualizări
Foto: Bianca-Virginia Ibadula, directorul Colegiului National Mihai Eminescu din Constanța
Avantajele platformei Viva au fost prezentate de 3 directori de unități de învățământ. Bianca-Virginia Ibadula, directorul Colegiului National Mihai Eminescu din Constanța, a spus că cei care conduc școlile ar trebui „să nu se mai zbată singuri în această încercare de a le cuprinde pe toate”: „Noi suntem oameni cu toții. Avem o specializare clară, nu cred că există un director care să poată să fie specializat, adică cu studii superioare făcute în domenii de achiziții publice, de financiar, de administrativ, de economie”. „Platforma VIVA vine în ajutorul directorilor de școli, pentru a le pune la dispoziție aceste documente care deja au trecut prin girul un jurist, prin girul experienței, care sunt în permanență adaptate.”

Bianca-Virginia Ibadula a precizat că platforma Viva oferă posibilitatea de a lucra eficient și relaxat: „Pot să vă spun că este spaima proprie, probabil că o au și alți directori, de a nu greși din necunoaștere. E clar că din rea intenție nu se poate, dar din necunoaștere, dintr-un articol de lege, dintr-un punct, dintr-o oboseală care te oprește să poți să asimilezi întreaga legislație pe acel aspect se poate greși. Și atunci platforma Viva ne-a oferit această posibilitate de a lucra eficient și relaxat.”

Profesoara a povestit că implementarea platformei s-a făcut ușor. Când au existat situații în care a fost nevoie de sprijinul tehnic al echipei, „de fiecare dată mi s-a răspuns, de fiecare dată mi s-a oferit informația.”

Implementarea platformei Viva la nivelul Colegiului Național Mihai Eminescu din Constanța a fost foarte ușoară. Vreau să vă spun că poate la început ne speriasem de idee. Pe atunci, pe când noi am început să lucrăm, digitalizarea era un vis frumos și, de aceea, noi am făcut un prim pas înspre acest proces și s-a reușit o implementare ușoară, eficientă. (…) Sprijinul colegilor de la suport din echipa platformei Viva înseamnă foarte mult pentru noi. Pe parcursul acestor ani de colaborare, au fost și situații pe care fie nu le-am regăsit în platforma Viva, fie nu a avut timp să le caut. Și atunci am apelat telefonic de cele mai multe ori. De fiecare dată mi s-a răspuns, de fiecare dată mi s-a oferit informația. Și acest aspect este foarte liniștitor.”

Foto: Bianca-Virginia Ibadula, directorul Colegiului National Mihai Eminescu din Constanța

Aceasta a precizat că profesorii nu ies de pe băncile facultății să se facă directori și au fost nevoiți să învețe „în plus față de ceea ce reprezenta școala, clasa, actul educațional” și elementele de legislație. Platforma Viva „ne oferă posibilitatea de a lucra, având toate documentele în conformitate cu legea”:

„Noi, profesorii, avem specializări diferite. Niciunul nu a ieșit de pe băncile facultății să se facă director sau să se facă președintele comisiei CEAC (Comisia pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii Educaţiei – n.red), membru în comisia de protejare a datelor cu caracter personal, de exemplu. Noi am fost nevoiți să învățăm, în plus față de ceea ce reprezenta școala, clasa, actul educațional, și aceste elemente de legislație, să învățăm să facem documente. Viva ne oferă acest tipar, ne oferă posibilitatea de a lucra, având toate documentele în conformitate cu legea. Este liniștitor faptul că noi avem această colaborare și asigură fidelitatea participării la acest proiect.”

Ce recomandări aveți pentru directorii de școli și licee?

Bianca-Virginia Ibadula: „Dacă este cazul, să nu se mai zbată singuri în această încercare de a le cuprinde pe toate. Noi suntem oameni cu toții. Avem o specializare clară, nu cred că există un director care să poată să fie specializat, adică cu studii superioare făcute în domenii de achiziții publice, de financiar, de administrativ, de economie. (…) Nu poți omenește să parcurgi toată această legislație care apare permanent, care se actualizează și care îți este vitală. Și atunci platforma VIVA vine în ajutorul directorilor școlii, pentru a le pune la dispoziție aceste documente care deja au trecut prin girul un jurist, prin girul experienței, care sunt în permanență adaptate. Noi intrăm pe platformă și observăm cum legislația, în funcție de cum ea se schimbă, apare acolo modificată.”

VIDEO: Constanta Ibadula Bianca-Virginia, director, Colegiul National Mihai Eminescu despre avantajele folosirii platformei VIVA de către directorii de școli

Marius Cojocaru, directorul Școlii Gimnaziale Câmpuri, a menționat că, de când folosește platforma Viva, nu mai are emoții când vine în control ARACIP:

„În primul rând, noi am făcut o analiză de nevoi și ne-am dat seama că avem nevoie de dumneavoastră. Cu vreo 5 ani în urmă, am un control de la ARACIP și nu eram director atunci. Am trăit experiența controlului ARACIP, nu aveam proceduri. Managerul care a fost atunci ne-a ținut până la 23:00 în școală să refacem anumite acte, documente dintr-o comisie temporară sau definitivă. (…) Nu eram experți în proceduri, vă dați seama, dar acum, sincer să fiu, nu mai am emoții. Chiar am primit o adresă de la un inspectorat că trebuia să avem un control ARACIP.

N-am nicio emoție, o să pun documentele pe un stick, o să dau stick-ul corpului de control și o să-mi desfășor în continuare activitatea didactică, nu va fi perturbată. Și nici colegii nu vor sta până la 12 noaptea în școală. (…)”

Foto: Marius Cojocaru, directorul Școlii Gimnaziale Câmpuri

Directorul Marius Cojocaru a enumerat ce documente îi pune la dispoziție platforma: „Faptul că avem acces la platforma VIVA m-a ajutat enorm în a-mi pune la punct toate documentele manageriale, începând cu planul de dezvoltare instituțională, planul operațional, planul managerial.”:

„Platforma VIVA pe mine m-a ajutat foarte mult. Eu nu am o vechime, am o cultură managerială obținută în urma masterului pe specializarea de management, dar nu am o experiență ca director, adică nu am două-trei mandate în spate să pot lucra sau să pot genera eu anumite documente manageriale. Faptul că avem acces la platforma VIVA m-a ajutat enorm în a-mi pune la punct toate documentele manageriale, începând cu planul de dezvoltare instituțională, planul operațional, planul managerial. Toate lucrurile astea le-am găsit în platformă, da, și le-am găsit lucrate și pe specificul școlii pe care o manageriez. Mi s-a părut un mare wow.” – Marius Cojocaru

VIDEO: Marius Cojocaru, director, Școala Gimnazială Câmpuri despre utilitatea folosirii platformei VIVA pentru managementul documentelor în cazul controalelor ARACIP

Constantin Romulus Simion, directorul Școlii Gimnaziale Ion Luca Caragiale din Sibiu, a vorbit despre cum a fost ajutată școala: „În momentul în care am identificat un pic posibilitatea de a folosi o platformă de genul acesta, am putut efectiv să optimizez activitatea în școală, am putut să uniformizez tipurile de documente și am putut să intervin pe un material general și să personalizez documentele în școală.”

Constantin Romulus Simion, directorul Școlii Gimnaziale Ion Luca Caragiale din Sibiu

Acesta a explicat că, în situația în care resursa umană din școală pleacă, avantajul este că documentele rămâne aceleași și unitatea de învățământ „n-are o problemă neapărat că se schimbă componența”. Potrivit directorului, „anul acesta am avut 23 de oameni noi, din care 14 debutanți. Acești tineri trebuie să intre în școală și să aibă anumite atribuții, fie că sunt într-o comisie sau eventual parte dintr-o anumită activitate”:

„Avantajul nostru cu această platformă este că uniformizăm documentele, chiar dacă ni se schimbă componența într-o anumită comisie, documentele rămân aceleași. Atunci e mult mai ușor pentru cei care vin să găsească documente orientative și școala n-are o problemă neapărat că se schimbă componența, că resursa umană pleacă din școală. Sunt foarte mulți tineri care vin, cel puțin la noi în școală. Anul acesta am avut 23 de oameni noi, din care 14 debutanți. Acești tineri trebuie să intre în școală și să aibă anumite atribuții, fie că sunt într-o comisie sau eventual parte dintr-o anumită activitate. Platforma Viva oferă un calup de documente model și atunci și ei pot urmări foarte ușor activitatea noastră.

„Nu văd niciun motiv să nu folosești aplicația respectivă. Ai tot ceea ce îți trebuie legat de proceduri, tot ceea ce înseamnă informații generale cu privire la alte activități în școala, de la comisiile obligatorii și până la modele de documente, decizii. Dacă tu consideri că școala are nevoie de de anumite modificări, atunci poți interveni și poți să-ți modifici în funcție de specificul școlii.” – Constantin Romulus Simion, directorul Școlii Gimnaziale Ion Luca Caragiale din Sibiu

Cadrul didactic a mai spus că „în momentul în care ai efectiv o prezentare generală și o bază de date generale pentru toate documentele dintr-o școală, nu ai motiv ca să nu ocupi de copii, să spui că nu ai timp de ei.”

VIDEO: Constantin Romulus, director, Școala Gimnazială Ion Luca Caragiale Sibiu despre folosirea platformei VIVA pentru actualizarea documentelor indiferent de schimbările de personal și componența comisiilor
Despre platforma VIVA

Platforma de management organizațional VIVA se actualizează automat ori de câte ori un act normativ intră în vigoare. Cei peste 2.100 de directori care o folosesc deja spun că este o soluție menită să revoluționeze modul în care unitățile de învățământ gestionează atât procesele administrative, cât și cele educaționale.

Printr-un simplu click, în Platforma de management organizațional VIVA directorii unităților de învățământ, personalul administrativ și cel didactic pot accesa decizii, regulamente, planuri operaționale, rapoarte, proceduri și multe alte documente necesare în activitatea zilnică, toate în format editabil adaptate tipului unității din care fac parte. 

Citește și:
Simplifică munca profesorilor și directorilor, reface relația dintre școală și părinți, provoacă schimbări în bine prin transformarea digitală – acesta este impactul Viva Catalog în școli (P)
Directorii, profesorii și secretarele din peste 2.000 de școli folosesc platforma care reduce birocrația și rezolvă administrarea a peste 350 de proceduri actualizate constant / Cursuri online de formare – gratuit pentru utilizatori (P)
Documentele pentru fiecare comisie din școală și indicații pe fiecare standard ARACIP, oferite de platforma VIVA (P)
Toate documentele necesare directorilor și profesorilor, la un click distanță. De la creșă și până la liceu, platforma VIVA conține acte organizate pe secțiuni, personalizate pe fiecare unitate și actualizate cu legislația în vigoare (P)
Noi, ca profesori, învățăm toată viața. Modul în care profesorul predă are acel substrat de management, spune directoarea Școlii „Ioan Creangă” din Cluj / Soluțiile din platforma care conține legislația actualizată, procedurile și documentele necesare cadrelor didactice
Toată lumea vede activitatea profesorilor de 18 ore de predare. Profesorul este și un funcționar, spune un director de școală / Utilitatea platformei care eliberează cadrele didactice de și mai multă muncă administrativă, explicată de doi directori
Sute de schimbări vizează școlile în următoarea perioadă. Platforma instalată deja în 1.700 de școli, care dă acces instantaneu la toate modificările, documentele esențiale și procedurile de care directorii și profesorii au nevoie

5 comments
  1. În Teleorman, Curtea de Conturi a amendat toți directorii care au folosit această platformă sau altele similare. Poate în alte județe se poate sau Teleormanul face parte din altă țară?

    1. Buna ziua!
      In judetul Teleorman avem contracte cu 20 de unitati de invatamant si nu a fost niciodata problema aceasta la nicio unitate.
      Sa aveti un wekeend linistit,
      Echipa Viva

    2. Am venit în secțiunea de comentarii ca să văd dacă se menționează acest aspect. Și eu știu că legea interzice deocamdată contractarea serviciilor de consultanță și mă întreb cum au procedat directorii care promovează această platformă. De-ar fi așa de simplu, toți am accesa astfel de servicii, că nu suntem niciunul masochiști.

      1. Buna dimineata!
        Din pacate nu este un serviciu de consultanta!
        Este vorba de o platforma de management organizational in care se pun la dispozitie toate documente de care are nevoie o unitate de invatamant, cursuri de perfectionare, modul de generare adeverinte elevi, personal, de gestionare a diplomelor, premiilor, resurse educationale si multe altele.

        Sa aveti o saptamana cu spor,
        Echipa VIVA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Matematica din clasele I-IV, mai grea ca pe vremea părinților? Claudia Chiru, învățătoare: Informațiile sunt aceleași, mai grea este formarea profesorilor. Inspectorii, metodiștii vin să sancționeze și să umilească

Profesorii, lăsați de izbeliște după ce au ieșit de pe băncile facultății. O spune Institutul de Științe ale Educației, care avertizează că jumătate dintre profesori nu au fost nici măcat…
Vezi articolul

Dezbaterea Edupedu.ro – UiPath Foundation - Brio.ro

VIDEO Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman: Până în 2025 vom garanta o viteză mare de conectivitate pe 90% din teritoriul țării de care va beneficia și Educația

Investițiile în digitalizare prin PNRR vor fi de 80 de milioane de euro pentru extinderea rețelei broadband, iar Ministerul Cercetării și Dezvoltării își propune să asigure conexiune la internet de…
Vezi articolul