BREAKING Telefoanele sunt echipamente care pot fi cumpărate de profesori din prima de carieră didactică, spune ministrul Adrian Câciu: Achiziția de laptopuri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care pot fi folosite în procesul educațional

66.050 de vizualizări
Adrian Câciu / Foto: Gov.ro
Pentru prima de cariera didactică sunt eligibile cheltuieli precum achiziția de laptopuri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care pot fi folosite în procesul educațional, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul investițiilor și proiectelor europene Adrian Câciu. Este prima explicație oficială pentru una dintre cele mai mari neclarități legate de până acum, legată de ce se poate sau nu se poate cumpăra din banii de pe cardurile de primă didactică.

La scurt timp, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a dat un comunicat de presă în care sunt precizate ce cheltuieli sunt eligibile în privința echipamentelor IT.

„Referitor la cheltuielile eligibile în cadrul măsurilor de sprijin educațional, prevăzute de OUG nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învățământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene precizează că a fost emis Ordinul de ministru nr. nr. 3.956/2023, publicat în Monitorul Oficial în data de 20 octombrie 2023.

În ceea ce privește cheltuielile cu echipamente IT, se consideră cheltuieli eligibile cheltuielile precum achiziția de laptop-uri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care se pot folosi în procesul educațional.

Precizăm că în toată această perioadă a existat un dialog permanent între MIPE și reprezentanții instituțiilor educaționale și că împreună depunem toate eforturile astfel încât măsurile guvernamentale, în special cele din fonduri europene nerambursabile, să sprijine angajații din sectorul educațional și creșterea calității actului de educație“.

Reacția vine după ce Edupedu.ro a solicitat Ministerului Fondurilor Europene o explicație clara și oficială legată de achiziția de telefoane din banii de primă didactică.

Telefoanele erau pe o listă de achiziții interzise, care circula ba de la Ministerul Educației, ba de la sindicate, dar nimeni nu explica de ce și nu își asuma oficial un răspuns, până acum.

Pe 28 octombrie, conform unei informări transmise de Ministerul Educației directorilor de școli, obținută de Edupedu.ro, reprezentanții Ministerului Educației, ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și ai sindicatelor au pus la punct câteva reguli de bază: nu vor fi admise achizițiile de televizoare, telefoane și ceasuri inteligente.

Pe 26 octombrie, Edupedu.ro a scris pe surse că profesorii nu ar putea să-și cumpere telefoane din prima didactică de 1.500 de lei. Miercuri, 25 octombrie, sindicatele din Educație au fost la Ministerul Educației și au discutat despre primele de carieră didactică și cele de carieră profesională, timp de 4 ore.

În urmă cu două săptămâni a ajuns în școli o listă cu ce ar putea profesorii să-și cumpere cu prima didactică de 1.500 de lei, fiind trecute și telefoane. Documentul conținea cheltuielile eligibile și cum le pot justifica profesorii, potrivit surselor Edupedu.ro. 

Articol în curs de actualizare


40 comments
 1. Am vurt sa achizitionez un monitor si o tastatura de la Altex, am reusit sa achit monitorul cu cardul de cariera didactica dar tastatura NU, deoarece era in categoria Gaming. poi si intreb eu ce face in plus tastatura aia de gaming fata de una standard ??? nu tot echipament IT este?

 2. Un raspuns, va rog: Ebook reader-le se pot cumpara din suma alocata echipamentelor IT ca telefoanele, imprimantele sau laptopurile? N-as mai cara manualele dupa mine, le-as transfera in el. Plus ca poti accesai nternet, poti imprumuta carti digitale.

 3. Deci ce facem cu cardurile astea ?
  Jur că nu înțeleg deloc cum trebuie folosite și pentru ce trebuie folosite.

 4. Domnul Adrian Caciu este un om cult si destept. Se vede ca respecta profesorii si nu ne dezamageste. Ar fi bun chiar de ministru al invatamantului intr-un viitor guvern, dar cu siguranta nu va fi lasat de mafie sa functioneze.

  Eu NU mi-am luat telefon de banii aia, mi-am luat alte materiale si consumabile, si am multi colegi care nu-si vor lua telefon ptr ca au, deci imi era oricum indiferent daca era voie telefoane sau nu, dar apreciez pe acest domn care a venit la microfon sau la alta posibilitate de comunicare si a eliminat harababura creeata de ministerul educatiei in privinta primelor didactice.

  Noua la invatamant ne sunt batgati pe gat toate rebuturile de sefi cum e si Deca si nebunul ala de Campeanu care trimetea copiii la scoala in aprilie 2021 cu 15 % rata de infectare sars-cov-2 fara sa tina cont de sfaturile de la Ministrul Sanatatii de atunci.

  Pai compari studiile economice si inteligenta domnului Adrian Caciu cu inculta de Deca care abia stie sa numere? Ea n-a mai studiat matematica din clasa a 8-a.

  Felicitari domnului ministru de la investitii si fonduri europene si dezvoltatre Adrian Caciu ptr implicare devotament respect si performanta. Mai rar intalnesti oameni de calitate in politica si conducere si care chiar merita tot respectul.

 5. Sa-i pupati si picioarele acestui domn minunat de la ministerul investitiilor si dezvoltarii, ca daca era dupa cei din MEN nu doar ca nu pupati telefoane dar va punea sa cheltuiti prima doar pe cursuri care stiti si voi cat de inutile si ineficiente sunt, facute ca sa va ia banii inapoi la MEN

  Voi aveti de predat materia si dat note dar si de invatat materia ptr examene si ca sa deveniti mai destepti iar cei din ministerul invatamantului si educatiei va ocupa timpul cu hartoage inutile ptr care uneori nici nu aveti calificare sa va ocupati cum sunt dosarele de ajutoare ptr elevi si transport public dar si proiectele alea fara rezultate mult prmovate uneori si pe aici.

  Trebuie macar acum in ceasul 12 sa vedeti unde sunt groparii invatamantului si sabotorii care va fac viata de profesor grea si chiar si cea de elev, acestia sunt chiar printre voi prin ministreul invatamantului inspectorate si chiar scoli. uitati-va cine nu a facut greva macar si deja i-ati identificat pe unii.

 6. profesorii de muzică de ce nu-și pot cumpăra chitară??? eu predau educație fizică, dar cânt si la chitară, organizez cu elevii karaoke si particip la serbările de Crăciun. de ce să investesc doar in IT????

 7. Trai neneacă , pe banii babachii ar fi spus Caragiale….și babacii suntem
  noi toți, contribuabilii . Doamne ajută că
  nu suntem mangafalele traduse, că asta ne mai lipsea.. .. sau mai știi?

 8. Se stie ca meseria de dascalcomporta si boli profesionale (alergi, gât inflamat de la atata vorba, etc.)
  De ce un cadru didactic nu ar putea beneficia si de tratamente specifice in stațiuni de specialitate?

 9. eu am cumpărat cu cardul de educație și prima didactica de la o firma un PC vechi fara ecranizare și mi-au dat bonus gratis și tabla Smart cu video projection, am pus-o în clasa deja și folosim tabla tactilă să scriem și să desenăm. A fost o surpriză super. Totul a costat doar 250 lei. Nici nu mi-a venit sa cred.
  E ceva PC refurbished, asta era cel mai ieftin cu win 7 și ceva athlon 64 dual corect și 2 GB RAM hardisc și cd rom mufa usb maus optic, dar e suficient la ce facem, merge și doc-uri și pdf.uri și Google și YouTube și orice ne trebuie noua, merge tabla bine. A calibrat-o informaticianul, îmi amintesc că acum vreo 8 ani aveam la alta școală o tabla virtuala și era conectata la win XP și video proiector nelocalizat și se decalivra foarte ușor dacă se mișcă tabla sau videoproiectorul unul în raport cu altul, acum nu am întâlnit problema asta. Am ieșit bine de tot, mi-au rămas și bani, mai luam și alte aparate și materiale cărți. Eu caut niste culegeri dar cam greu de găsit pe la librarii de partarie.

  Afacere foarte buna e, mulțumim ministerului investițiilor și guvernului pt ajutorul acordat.
  Useri de încredere recomandam totul.
  Cred că problemele in învățământ vin de la Ministerul educației și ce tine de el care ne sprijină doar declarativ in rest ne sapa din toate părțile. Celelalte ministere ne ajuta recomand cu căldură useri de încredere și domnii premieri și de la guvern președinte și de la unele ministere și primarii și consilii judetene.

  1. ce disc? Cd-r cd-rw dvd vinil pt înregistrat și redat ?
   Poate și trompeta un fel de megafom
   Profii de sport își pot cumpăra vuvuzele?

 10. Bine domnilor, dar ar trebui de asemenea permisa achizitionarea online de orice produs software (cu licenta) util activitatii didactice (pachet office, pdf creator/editor, editor imagini, editor video) direct de la firma producatoare, indiferent in ce tara se afla producatorul respectivului produs.

 11. Deci a fost să zică un nene, în speță dl Caciu că și telefonul este util procesului de învățământ, fără să facem o paralelă cu ce. a fost în pandemie cu online-ul. Rușine. Bibe că la matematica profesorii dai probleme de îți stă părul creț, pe motiv că dezvolta gândirea logică, iar obtara de profesori stau și așteaptă lumina de la Caciu, căci la ME ecolon de prosti care nunisibasupa aberațiile.

 12. Un SSD și niște RAM ca să revigorez laptop-ul cumpărat (din bani proprii , evident) în pandemie s-ar putea cumpăra? Nu de alta, dar s-a cam rablagit… Oricum, este utilizat în proporție de peste 90% pentru școală… Unul nou nu-mi permit… De ce? Un laptop decent, utilizat și la editare video, depășește de vreo șase ori această “primă”…

   1. cred că la banii ăștia puteam sa facem în folosul educației un “pod de formare” peste capitală, că tot sunt nerambursabili.
    Au dat prima dar nici măcar nu au gândit ce ar putea face dascălul cu 1500 de lei. O lista concretă de dispozitive, software și servicii in folosul personal al profesorului, încă nu a apărut pe sticlă și nici pe hârtie.Divagheaza așa-zișii reporteri on-line. O lista a magazinelor partenere care acceptă plata cu acest card, pe când?
    Acest card se aseamănă cu cel de sănătate. Făcut fără rost!!!

  1. Nu cumparati nimic pana nu vine act normativi. La cat sunt de nesimtiti astia ar fi Caciu in stare sa spuna ca el nu a declarat decat verbal, nimic scris, niciun act semnat. Si nu, nu-mi spuneti ca sunt paranoic. Javrele astea stiu doar sa dea din gura si sa promita fara nicio baza.

  1. Sau când vor primi carduri și cei din ASE, de exemplu….nici până azi nu am văzut măcar cardul, darmite și banii pe el….

  2. deja se cumpără de pe carduri,la Altex….e drept,anumite produse. am colegi care au vrut să pună diferența pentru un produs performant și nu s a putut decât o tableta Lenovo 128 MB…6Gb

 13. Deocamdată NU și -a asumat nimeni nici acum un răspuns oficial nici acum.

  Ministerul Educației a susținut că va veni cu un ghid de produse considerate achiziții eligibile sau poate măcar o definire a echipamentelor IT

  Ex. 1
  SmartTV
  -are sistem de operare
  -se pot instala aplicații educationale
  -poate fi conectat la internet
  -poate fi utilizat ca monitor pt unități centrale/laptop

  Ex 2

  Sistem de navigație
  1. Are sistem de operare
  2. Se poate folosi pt drumeții/expeditii
  3. Se poate conecta la internet

  Ex 3

  Smartwatch

  Ex 4

  Scanner pt imprimanta 3D
  Etc

 14. Bravos națiune, halal minister!
  Exact asta le trebuia domnilor profesori: telefoane.
  Cărți să-și ia Mutu.
  Eu zic să fie ajutați și legislatura viitoare cu acestă primă care „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare”. Iar dascălii ce au vrut telefoane să aibă posibilitatea să-și ia schiuri, ca să poată apela direct de pe pârtie cu noile celulare marea gaură neagră care este învățământul românesc.

  1. ,,Si tacuisses, philosophus mansisses!” În condițiile introducerii cataloagelor electronice, cu ce ai vrea să ne facem orele? Cu calculatoarele pe care școlile nu le au? În opinia unora ca dvs ar trebui să ne utilizăm aparatura personală pentru serviciu, nu? Tot așa vine și chirurgul în sala de operații, cu bisturiul de acasă?

   1. Ce aparatura personala? Toate școlile au pc-uri suficiente, că nu știți voi a le folosi e situația. Vouă nici servere de gaming cu cate 4 procesoare cu cate 16 nuclee și 128 GB de RAM și raid de ssd uri nu va e destul pt că nu mai sunt la moda

    De ce vrei încă un telefon pe lângă alea 1-2 proprii? Că sa le încurci între ele? ia-ți tableta eventual pt ce tine de școală watsapp și catalog electronic că mai mult nu faceți și tine-o in dulap la școala daca e greu de carat acasa. Cea mai ieftina de la Flanco cu 350 lei chiar dacă e cu android mai vechi te tine pt școală la WhatsApp și catalog electronic vreo 8 ani. Aia cu 550 lei Samsung cu 2 GB RAM de la Altex e racheta, are android nou e mai low cost că n-are gps și GSM că oricum nu trebuie dar e și prea buna că aveți wifi gratis in școală.

  2. Profesorii au nevoie de telefoane performante deoarece acestea sunt usor de transportat la scoala, pe telefon sunt grupuri de WhatsApp educationale profesori-profesori, profesori-directori, profesori-elevi, profesori-parinti, profesorii se pot conecta de pe telefon la cataloagele electronice chiar in timpul orelor de curs….

 15. ha, ha, * nu dați banii pe prostii , faceți poze la copii !*
  p.s. cine și a cumparat deja frigider a luat țeapă 🙄

 16. cei de la Altex spala mulți bani prin acest program. De exemplu o pereche de căști eligibila este de la 500 de lei în sus. Deși am vrut unele de 200 lei nu am putut sa iau pt ca erau ” de gaming”. O minciuna generala și o bătaie de joc.

  1. De ce spuneti cu ce card platiti?
   Luati produsul si platiti la casa fara sa spuneti nimic, oricum 30% din bani pot fi cheltuiti cum dorim (nu trebuie bon justificativ) iar pe ceilalti 70% ne asumam ca cumparam produse din categoria IT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul de Externe, despre campania Rusiei de a atrage studenți români: „O decizie unilaterală a guvernului rus” / „Cooperarea efectivă în domeniul cultural-științific și în domeniul învățământului este suspendată la ora actuală”

„Cooperarea efectivă în domeniul cultural-științific și în domeniul învățământului este suspendată la ora actuală” între România și Rusia, chiar dacă în domeniul culturii și educației rămân în vigoare o serie…
Vezi articolul
Deschiderea școlilor

EXCLUSIV Lista amenințărilor la securitatea națională, extinsă semnificativ / Au fost incluse criminalitatea organizată, acțiunile care vizează sistemul de educație – proiect de lege

Lista amenințărilor la siguranța națională a fost extinsă semnificativ în ”proiectul de lege privind activitățile de informații și contrainformații”, aflat în dezbaterea coaliției de guvernare și consultat de G4Media.ro. Proiectul…
Vezi articolul

Grevă generală în școli. Inspecțiile pentru gradele didactice pot fi amânate, anunță liderul sindical Marius Nistor / „Sunt sute de noi aderări la acțiunea de protest”, potrivit acestuia

În timpul grevei generale, inspecțiile pentru gradele didactice pot fi amânate, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: „Nicio problemă, se pot…
Vezi articolul