BREAKING Viabilitatea posturilor de profesori nu se mai stabilește la școală, ci de către inspectorate, iar profesorii care se titularizează în vara 2024 vor fi obligați să predea în școala în care au luat postul cel puțin un an școlar

Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com

Reguli noi în privința angajării profesorilor în școli, anunțate de Ministerul Educației. Instituția anunță că, potrivit ordinului de ministru care prevede condițiile mobilitate a personalului, trimis spre publicare în Monitorul Oficial, școlile nu mai pot stabili pe ce perioadă scot posturile la concurs. Metodologia a fost aprobată cu cea mai mare întârziere din istoria recentă, de regulă aceasta fiind publicată până acum în luna noiembrie a fiecărui an. Cea mai mare schimbare este faptul că viabilitatea posturilor nu se mai stabilește la școală, așa cum s-a întâmplat în ultimul deceniu, cel puțin.

Anunț al Ministerului Educației: Proba scrisă de la Titularizare 2024 va avea loc miercuri, pe 17 iulie, înscrierile încep pe 8 mai, iar inspecțiile pe 29 mai

Această viabilitate a posturilor, care înseamnă perioada pe care se poate încheia un contract de muncă pe acel post, va fi stabilită de acum de către inspectoratul școlar județean, anunță Ministerul Educației. Când viabilitatea unui post este de 4 ani sau mai mare, atunci acel post devine titularizabil, adică cel care este admis și repartizat în urma concursului încheie contract pe perioadă nedeterminată.

Reamintim, pe 5 august 2023, Ligia Deca, ministrul Educației, spunea într-un interviu publicat de Edupedu.ro că școlile, “mai ales din zonele considerate greu atractive”, nu scot posturile la concurs de teamă că se ocupă și apoi acei profesori pleacă: „Aici avem o problemă de sistem”, spunea oficialul.

„Cred că trebuie să găsim o modalitate prin care mai multe posturi, de care noi știm că ar putea fi viabile, să fie date în acest mod în școlile care au nevoie de ele”, a spus Ligia Deca.

O altă noutate anunțată pe 27 decembrie de Ministerul Educației, este obligația ca cei titularizați pe baza concursului din 2024 să nu mai poată să se detașeze de la școala la care au obținut postul pe parcursul anului școlar 2024-2025.

Articol în curs de actualizare

Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version