Bugetarii care au salariul brut peste 10.000 de lei nu vor mai primi vouchere de vacanță, indemnizație pentru vacanță sau pentru hrană, spune Ministrul Finanțelor, care invocă nevoia de “asigurare a unui salariu decent pentru profesori”

Foto: Pexels.com

Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, a anunțat că o măsură de reducere a cheltuielilor la buget este tăierea voucherelor de vacanță pentru salariații de la buget care au peste 10.000 de lei salariu brut pe lună și a indemnizației de vacanță, subliinind că sunt lucruri diferite. “Nu era doar voucherul de vacanţă, era şi indemnizaţie de vacanţă pentru sectorul public. Se elimină indemnizaţia de vacanţă. (…) Trebuie să avem o utilizare chibzuită a acestor bani. Este vorba despre asigurarea unui salariu decent pentru profesori”, a spus Marcel Boloș.

Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, a anunțat miercuri, printre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, și tăierea voucherelor de vacanță si indemnizației de vacanță pentru bugetarii care câștigă peste 10.000 de lei brut pe lună. Propunerea a fost anunțată în urmă cu câteva zile de liderul PNL, Nicolae Ciucă.

“Voucherul de vacanţă să ştiţi că nu era doar voucherul de vacanţă, era şi indemnizaţie de vacanţă pentru sectorul public. Rămâne doar voucherul de vacanţă. Se elimină indemnizaţia de vacanţă şi se limitează cuantumul până la care se acordă voucherul de vacanţă la sub 10 mii de lei brut. În felul acesta beneficiază de aceste, să zicem, avantaje, pe lângă sporuri în sectorul public, încercăm să limităm aceste drepturi la plafonul acesta de 10.000 de lei. Şi, atenţie, voucherul de vacanţă costă statul român 1,8 miliarde lei. Aceasta este un exemplu foarte elocvent de felul în care se utilizau banii în sectorul public şi felul în care propunem ca de acum înainte această măsură să fie aplicată pentru bugetari”, a spus ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

În ceea ce privește angajații din instituțiile subordonate Ministerului Educației sau în coordanrea acestuia, prin ordinul de ministru emis pe 26 aprilie 2023 privind acordarea voucerelor de vacanță, articolul 4 prevede că indemnizația de vacanță se acordă sub formă de vouchere de vacanță, așadar nu este diferită.

Ministrul Finanțelor a vorbit și despre faptul că indemnizația de hrană se acordă fără limite și plafon și costă statul român 3 miliarde de lei. De aceea vor fi luate măsuri și în această privință, a spus Boloș.

“De asemenea, tot în categoria beneficiilor, altele decât sporurile, indemnizaţia de hrană. Nu mă refer la normativele de hrană pentru ceea ce înseamnă apărare naţională, ordine publică. Nu, este vorba despre indemnizaţia de hrană şi în felul acesta, pentru ceea ce înseamnă utilizarea chibzuită, indemnizaţia de hrană costă statul român trei miliarde de lei şi se acordă fără limită şi fără plafon. Nu este normal ca unui funcţionar public care are un venit de 30.000 de lei să îi mai acorzi şi indemnizaţie de hrană şi trebuie să avem o utilizare chibzuită a acestor bani. Este vorba despre asigurarea unui salariu decent pentru profesori, medici, pensionari, ba mai mult, România să-și poată realiza investițiile. Aceste măsuri sunt de natură de a asigura un proces de folosire eficienta a banilor publici.

Plafon la cheltuielile cu telefonia mobilă: 500 de lei achiziția unui aparat de telefonie mobilă, abonament lună de 50 de lei, maxim. Ce este peste, plătește funcționarul public dacă dorește acest confort de a vorbi pe banii oamenilor. Pentru depășire plătește din buzunar. Nu facem decât să limităm partea de cheltuieli din bugetul public”, a spus Boloș.

Informații de context

Profesorii și angajații din învățământ vor primi vouchere de vacanță și cel puțin în următorii 4 ani, conform ordinului de ministru nr. 4.072/2023, semnat pe 26 aprilie, și publicat în Monitorul Oficial pe 3 mai 2023. Voucherele vor fi emise și în acest an doar pe suport electronic, la fel ca anul trecut.

Potrivit articolului 4, în cazul angajaților din instituțiile subordonate Ministerului Educației, indemnizația de vacanță se acordă sub formă de vouchere de vacanță.

Suma de 1.450 de lei este impozabilă în luna în care beneficiul este acordat, iar potrivit Codului Fiscal, impozitul pe venit este de 10% în acest caz. Concret, angajații care primesc aceste vouchere trebuie să plătească 145 de lei impozit.

Regulamentul de acordare a acestor vouchere pentru perioada 2023-2026, aprobat prin ordin de ministru, prevede că „beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”.

Ordinul cu regulamentul de acordare a voucherelor de vacanță pentru perioada 2023-2026 poate fi consultat aici.

Citește și:
Numărul institutelor de cercetare urmează să fie redus, prin comasare, cu minimum 20%, ca parte a măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare anunțate miercuri – ministrul Finanțelor, Marcel Boloș / Reduceri de 15% pentru personal și cheltuieli de funcționare, în cazul comasărilor
Inspectoratele școlare județene și direcțiile de sport și de cultură vor trece în subordinea autorităților locale, de la 1 ianuarie 2025 – măsură de reducere a cheltuielilor, anunțată de Ministrul Finanțelor / În noua lege a Învățământului, inspectoratele sunt înlocuite cu direcții județene subordonate Ministerului Educației
Exit mobile version