Bugetarii care au salariul brut peste 10.000 de lei nu vor mai primi vouchere de vacanță, indemnizație pentru vacanță sau pentru hrană, spune Ministrul Finanțelor, care invocă nevoia de “asigurare a unui salariu decent pentru profesori”

21.026 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, a anunțat că o măsură de reducere a cheltuielilor la buget este tăierea voucherelor de vacanță pentru salariații de la buget care au peste 10.000 de lei salariu brut pe lună și a indemnizației de vacanță, subliinind că sunt lucruri diferite. “Nu era doar voucherul de vacanţă, era şi indemnizaţie de vacanţă pentru sectorul public. Se elimină indemnizaţia de vacanţă. (…) Trebuie să avem o utilizare chibzuită a acestor bani. Este vorba despre asigurarea unui salariu decent pentru profesori”, a spus Marcel Boloș.

Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, a anunțat miercuri, printre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, și tăierea voucherelor de vacanță si indemnizației de vacanță pentru bugetarii care câștigă peste 10.000 de lei brut pe lună. Propunerea a fost anunțată în urmă cu câteva zile de liderul PNL, Nicolae Ciucă.

“Voucherul de vacanţă să ştiţi că nu era doar voucherul de vacanţă, era şi indemnizaţie de vacanţă pentru sectorul public. Rămâne doar voucherul de vacanţă. Se elimină indemnizaţia de vacanţă şi se limitează cuantumul până la care se acordă voucherul de vacanţă la sub 10 mii de lei brut. În felul acesta beneficiază de aceste, să zicem, avantaje, pe lângă sporuri în sectorul public, încercăm să limităm aceste drepturi la plafonul acesta de 10.000 de lei. Şi, atenţie, voucherul de vacanţă costă statul român 1,8 miliarde lei. Aceasta este un exemplu foarte elocvent de felul în care se utilizau banii în sectorul public şi felul în care propunem ca de acum înainte această măsură să fie aplicată pentru bugetari”, a spus ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

În ceea ce privește angajații din instituțiile subordonate Ministerului Educației sau în coordanrea acestuia, prin ordinul de ministru emis pe 26 aprilie 2023 privind acordarea voucerelor de vacanță, articolul 4 prevede că indemnizația de vacanță se acordă sub formă de vouchere de vacanță, așadar nu este diferită.

Ministrul Finanțelor a vorbit și despre faptul că indemnizația de hrană se acordă fără limite și plafon și costă statul român 3 miliarde de lei. De aceea vor fi luate măsuri și în această privință, a spus Boloș.

“De asemenea, tot în categoria beneficiilor, altele decât sporurile, indemnizaţia de hrană. Nu mă refer la normativele de hrană pentru ceea ce înseamnă apărare naţională, ordine publică. Nu, este vorba despre indemnizaţia de hrană şi în felul acesta, pentru ceea ce înseamnă utilizarea chibzuită, indemnizaţia de hrană costă statul român trei miliarde de lei şi se acordă fără limită şi fără plafon. Nu este normal ca unui funcţionar public care are un venit de 30.000 de lei să îi mai acorzi şi indemnizaţie de hrană şi trebuie să avem o utilizare chibzuită a acestor bani. Este vorba despre asigurarea unui salariu decent pentru profesori, medici, pensionari, ba mai mult, România să-și poată realiza investițiile. Aceste măsuri sunt de natură de a asigura un proces de folosire eficienta a banilor publici.

Plafon la cheltuielile cu telefonia mobilă: 500 de lei achiziția unui aparat de telefonie mobilă, abonament lună de 50 de lei, maxim. Ce este peste, plătește funcționarul public dacă dorește acest confort de a vorbi pe banii oamenilor. Pentru depășire plătește din buzunar. Nu facem decât să limităm partea de cheltuieli din bugetul public”, a spus Boloș.

Informații de context

Profesorii și angajații din învățământ vor primi vouchere de vacanță și cel puțin în următorii 4 ani, conform ordinului de ministru nr. 4.072/2023, semnat pe 26 aprilie, și publicat în Monitorul Oficial pe 3 mai 2023. Voucherele vor fi emise și în acest an doar pe suport electronic, la fel ca anul trecut.

Potrivit articolului 4, în cazul angajaților din instituțiile subordonate Ministerului Educației, indemnizația de vacanță se acordă sub formă de vouchere de vacanță.

Suma de 1.450 de lei este impozabilă în luna în care beneficiul este acordat, iar potrivit Codului Fiscal, impozitul pe venit este de 10% în acest caz. Concret, angajații care primesc aceste vouchere trebuie să plătească 145 de lei impozit.

Regulamentul de acordare a acestor vouchere pentru perioada 2023-2026, aprobat prin ordin de ministru, prevede că „beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”.

Ordinul cu regulamentul de acordare a voucherelor de vacanță pentru perioada 2023-2026 poate fi consultat aici.

Citește și:
Numărul institutelor de cercetare urmează să fie redus, prin comasare, cu minimum 20%, ca parte a măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare anunțate miercuri – ministrul Finanțelor, Marcel Boloș / Reduceri de 15% pentru personal și cheltuieli de funcționare, în cazul comasărilor
Inspectoratele școlare județene și direcțiile de sport și de cultură vor trece în subordinea autorităților locale, de la 1 ianuarie 2025 – măsură de reducere a cheltuielilor, anunțată de Ministrul Finanțelor / În noua lege a Învățământului, inspectoratele sunt înlocuite cu direcții județene subordonate Ministerului Educației

26 comments
  1. Scutirea celor din IT și celelalte domenii de plata impozitului este discriminare față de ceielalte categorii profesionale..cu ce sunt ceilalți mai prejos față de ei ?🤔😏

  2. Sa – mi dea dl Ciolacu ca functionar public dreptul la munca ca si la ceilalti bugetari. Functionarul public nu are voie sa presteze alte activitati cu exceptia celei de cadru didactic
    Si as mai vrea obligativitatea publicarii declaratiilor de avere si interese pt toti bugetarii…pt invatamant pe site ul scolii, pt sanatate pe siteul unitatii medicale
    Daca tot suntem toti bugetari sa avem si aceleasi ingradiri si obligatii
    Zic…

  3. Jumatate din cei 10000 lei brut se întorc la stat pentru impozit, asigurari, pensii. Voucherele de vacanta sunt destinate doar vacantelor din România. Deci aceste vouchere de vacanta s-ar fi întors tot la stat prin intermediul furnizorului de servicii din România. Cine are de pierdut??!!
    Statul roman!!! Deși au trecut atatia ani în care ar fi trebuit să învățăm să nu ne mai lasam manipulați, ei reușesc cu atâta ușurință să ne orbeasca cu ura lor și sa ne aduca acolo unde își doresc. Verificați ce sume colosale merg la partidele politice din bugetul de stat!!! Ati auzit ceva de suspendarea acestor plati??!! Vom plăti în continuare aceste sume amețitoare pentru o guvernare ca la carte….
    Și mai mult decât atât, vom restitui DIN BUGETUL DE STAT toate cheltuielile electorale de anul viitor, 4 la număr. Cui credeți??!!! Acelorași partide din care provin actualii guvernanți, care oricum primesc subventie de la bugetul de stat!!!! Lasati-va prostiți în continuare pentru ca asta meritați!!

  4. După un ministru al Energiei de tristă amintire, care ne anunța, cu zâmbetul pe buze, scumpirea catastrofică a energiei, din retortele complicate ale unui partid ce a adus mereu preafericirea românilor a ieșit la iveală altcineva, care, cu un zâmbet și mai expresiv și impersonal, smart, ne demonstrează cum vor crește de sus în jos recentele venituri salariale ale cadrelor didactice, obținute printr-o grevă fără precedent.
    „Curat condei, coane Fănică!”.
    Domnul ministru a propus, cu nonșalanță, să se taie din pix, de pe fluturașul de salariu al profesorilor, pe unde se nimerește. De exemplu, pentru că e număr mai rotund, de la 10 000 de lei în sus la salariul brut să nu se mai acorde indemnizație pentru hrană și/sau vouchere de vacanță. Așa, netam-nesam, dacă ai, de pildă, salariul acesta de 9 999 (alt număr fatidic), poți lua indemnizația de hrană. De la 10 001 leu în plus, te-ai ars, înghiți în sec, ca într-o întoarce pe dos a unei zicale a lui Creangă: „Cine nu are bani bea și mănâncă, cine are (câțiva mai mulți) se uită și rabdă!”
    Și, potrivit acestui mod păgubos de (ne)gândire, cei mai afectați sunt chiar profesorii cu vechime de peste 25 de ani în învățământ și cu gradul didactic I, care au parcurs un traseu complet în formarea profesională. Și care, pe măsura înaintării în vârstă, cu salariile lor „decente”, adică modeste (MDA2, 2010) cum spune și domnul ministru, au toate șansele să devină vegetarieni, pentru a se obișnui din timp cu pensiile de peste 10 – 15 ani, care, după formule de calcul deja publicate, nu vor trece de circa 2 500 de lei.

        1. sa renunte la pensiile speciale sau cei cu venituri mai mari de 5000,cum e posibil sa vorbiti asa ,pt .ca nu toti bugetarii castiga,?

  5. Mulțumesc Sindicatului Iubit pentru apărarea intereselor tuturor angajaților din învățământ, inclusiv în această cauză!

    1. Conform noului contract colectiv de muncă, compus de sindicate împreună cu guvernul, timp de doi ani de zile nu mai aveți voie să faceți grevă. Așa că degeaba te agăți de speranța asta cu greva. E moartă și îngropată, demult 😈😈😈

  6. Prin aceasta limitare la 10000 lei brut pentru tichete de vacanta din ianuarie 2024, majoritatea profesorilor (adică cei cu minim grad 2 și peste 15 ani vechime) nu vor mai primi acest beneficiu, garantat la negocierile de la ultima greva.
    Mascarada pusă la cale de un partid va lăsa gustul potrivit pentru dascălii obișnuiți. Directorii și oamenii lor, cu gradații de merit și ore suplimentare fără număr (din care multe nu se fac) vor trăi bine CA și până acum. Ei aveau și până în prezent salarii care erau peste 7500 lei net pe luna, doar că fac parte din partidul care trebuie (doar nu credeți că un concurs organizat de inspectorate numite politic alege oamenii pe valoare).

    La Solitaire înainte, dragi Ciolaci. Profitori din toate partidele tot înainte, spre societatea multilateral distrusă! România, lumina ta s-a stins! Noaptea, că hoții!

      1. Nu greseste. Se refera la posibilele măriri obținute în urma grevei.
        Dacă se aplica ceea ce s-a obținut, majoritatea profesorilor vor avea un brut de peste 10000 de lei.

      2. Nu exista profesor cu peste 25 si grad 1 care castiga doar din norma simpla de salariu 10000 lei. Asa ca nu va faceti griji.

    1. inainte de greva profesorii ziceau ca au salarii de 3 mii si ceva net si acum dupa marire majoritatea profesorilor au peste 10000 brut? uau! sa nu va mai plangeti si sa va faceti meseria! ca in privat rar gasesti asa salarii

      1. Inainte de greva castigam 2689 lei net. 18 ani, 17 ca titular. Acum am 3000 in mana. Simt ca m-am imbogatit brusc. Ieri am fost la banca pentru un credit ipotecar. Da, fac parte din fericitii cu contracf nedeterminat. Numai nu mi-a ras aia im fata. Ce credit sa-mi dea la 3000 salariu? Mi-a zis ca imi da daca vin cu 3 giranti si 4000 net. I-am zis multumesc si m-am dus la proprietar sa-mi platesc o noua luna de chirie.

  7. Bună ziua,
    Toți suntem “egali” în fata legii, dar : unii ies la pensie la 47 de ani, unii au pensie bazată pe NEcontributivitate, unii sunt asistați social deși etalează bunuri nejustificate, unii sunt considerați defavorizați deși au și au avut aceleași facilități de-a lungul timpului ca ceilalți concetățeni din restul comunității și nu le-a păsat de obligații și responsabilități asumate, unii au ales și aleg sa învețe și sa își asume responsabilități dar, tot efortul lor se duce pentru starea de bine a celor de mai sus. Atunci, unde se regăsește principiul meritocratiei, al diferenței între alegerile personale și al responsabilității asumate…? Sau, se dorește ca toți sa fim mediocri și sa avem un venit social, minimal “garantat” de stat ?

  8. mi se pare corect. Puteau chiar undeva la 8000 sa scada.

    cei cu peste 10 000 si nu numai oricum isi fac vacantele prin zone exotice

  9. Da, corect! Dar de ce s-a ajuns la un brut de 30.000 lei , în sistemul bugetar? Aș înțelege, dacă de acești bani, ar beneficia somitățile țării! Atâta vreme cât un parlamentar beneficiază de 15 .000 euro pentru fantastica și neproductiva activitate pe care o desfășoară, nu ne mai miră nimic! Cum vine treaba, le dăm și unora, să tacă! Ar fi cazul să vă treziți oameni buni, că duceți țara de râpă! Angajați oameni competenți, plătiți -i bine, lăsați -i să își facă treaba corect și terminați cu hoția și cu prostia! Este noaptea minții, că unul să trăiască cu un mixer salariu minim și altul să nu știe ce să mai facă cu banii! Nu zice nimeni să nu plătiți bine profesioniștii, dar aveți o limită a bunului simț! Dacă vreți bani la buget, puneți impozite decente pe profitul multinaționalelor și al întreprinderilor mari, nu mai dați gratis exploatarea pe bogățiile țării, luați la puricat averile imense și în ultimă instanță, introduceți impozitul progresiv ! Lăsați întreprinderile mici să se dezvolte și nu le mai sufocați cu taxe! Reduceți numărul de bugetari dinte cei care plimbă mapa dintr un birou în altul! Există multe posibilități, dar cine să judece????

    1. Nu toți bugetarii au beneficiat de indemnizație de vacanta!!!
      Anulați facilitățile în construcții care se acorda acestui sector din anul 2019,el și va fi alimentat bugetul!!!

      1. Si in IT. Ca toate site-urile oficiale, inclusiv de siguranta nationala au fost sparte si hackerite. Cum se justifica aceasta facilitate in IT? Daca nici cei care sunt sus si raspund de siguranta noastra nu au fost competenti…de ce scutire de impozit? Ca sa ce? Cei buni pleaca, cei slabi nu ajuta tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like