Cantinele de la patru școli și licee din București au fost închise de ANPC

Control ANPC la chioșcuri și cantine școlare / Sursa: ismb.edu.ro

Cantinele din patru instituții de învățământ din București – Școala Centrală, Liceul Jean Monnet, Liceul I.C. Brătianu și Școala Profesională Specială nr.2 au fost închise în urma controalelor efectuate săptămâna trecută de Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor, potrivit datelor anunțate miercuri de reprezentanți ai Inspectoratului Școlar București. Inspectorii ANPC au găsit zeci de nereguli la instituțiile verificate. La Școala Centrală – spații și instrumente cu un grad mare de uzură și depreciere, inclusiv infiltrații în sala de mese, potrivit raportului sinteză al controalelor efectuale de ANPC. La Cantemir au fost retrase de la comercializare produse, la I.C. Brătianu a fost închisă cantina, din cauza deficiențelor.

La alte chioșcuri și cantine funcționând în cadrul instituțiilor de învățământ din București au fost găsite, de asemenea, numeroase nereguli, de la mâncare expirată la vânzarea unor produse fără autorizația necesară.

Amintim că ANPC a anunțat, la mijlocul lunii, acțiuni de verificare a școlilor și liceelor din București, “pentru a ne asigura că sunt respectate toate normele în vigoare privind produsele comercializate în unitățile de învățământ”.

Raportul-sinteză publicat miercuri arată că, în urma acțiunilor de control desfășurate în perioada 19-21 februarie, au fost date 42 de amenzi contravenționale totalizând 333.000 de lei și 12 avertismente. În total au fost efectuate 49 acțiuni de control ce vizau comercializarea de produse în chioșcurile și cantinele din incinta școlilor generale și liceele din București.

Reprezentanți ANPC citați de Agerpres au arătat că 85% dintre agenții economici verificați au fost sancționați și niciunul dintre chioșcurile verificate nu vindea fructe.

Vicepreşedintele ANPC Valentina Veronica Mitran-Piticu, citată de agenția de știri:

Din deficientele constatate, potrivit raportului-sinteză prezentat miercuri:

Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, întocmită de Ministerul Sănătății

Ordinul de ministru nr. 1563/2008 este cel care conține Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, a fost emis de Ministerul Sănătății și prevede la primul articol că “în incinta unităţilor de învăţământ este interzisă comercializarea produselor care se încadrează în criteriile şi limitele prevăzute în lista din anexa nr. 1″.

 

Exit mobile version