Chioșcurile din școli și din apropierea acestora intră în verificarea autorităților, pentru eliminarea produselor tip fast-food. Inspectoratul București și Protecția Consumatorului anunță și o campanie de educare a copiilor să citească etichetele produselor

4.726 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Autoritatea pentru Protecția Consumatorului anunță că începe verificarea școlilor și liceelor din București, “pentru a ne asigura că sunt respectate toate normele în vigoare privind produsele comercializate în unitățile de învățământ”. Instituția a încheiat miercuri un protocol de colaborare cu Inspectoratul București și cu Federația Părinților, în urma căruia lansează o campanie pentru educarea “micilor consumatori cu privire la citirea etichetelor produselor”. Inspectoarea școlară Maria Manea a declarat pentru Edupedu.ro că “în fiecare an am asistat la filmări cu camera ascunsă care au relevat faptul că încă se comercializează, în ciuda existenței unui Ordin de Ministru, nr. 1563/2008, în chioșcurile existente în spațiul școlilor sau în proximitatea acestora, alimente nerecomandate preșcolarilor și școlarilor”.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a semnat miercuri un protocol de colaborare cu Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar din București și cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București. “Ne dorim ca viitoarele generații de consumatori de servicii și produse să-și formeze de timpuriu un comportament alimentar sănătos și totodată, să fie pe deplin informați cu privire la caracteristicile produselor pe care le consumă”, a declarat Eduardt Cozminschi, președintele ANPC.

Oficialul a anunțat că, “pe lângă acest aspect, avem în vedere și verificarea școlilor și liceelor din București, în perioada următoare pentru a ne asigura că sunt respectate toate normele în vigoare privind produsele comercializate în unitățile de învățământ”.

Marina Manea / Foto: Facebook

Maria Manea, inspector școlar general adjunct în Inspectoratul București, a declarat pentru Edupedu.ro că “în zilele imediat următoare, directorii unităților de învățământ vor completa o machetă privitoare la situația regimului de masă a elevilor și vor primi recomandarea de a supraveghea cu vigilență procesul de comercializare a alimentelor în spațiul școlii.

În fiecare an am asistat la filmări cu camera ascunsă care au relevat faptul că încă se comercializează, în ciuda existenței unui Ordin de Ministru, nr. 1563/2008, în chioșcurile existente în spațiul școlilor sau în proximitatea acestora, alimente nerecomandate preșcolarilor și școlarilor“, a precizat inspectorul general adjunct.

Manea a explicat pentru Edupedu.ro că “Inspectoratul Școlar București are datoria, alături de conducerile unităților de învățământ, să verifice ce anume se comercializează în aceste chioșcuri și să semnaleze firmelor contractate sau autorităților specializate neregulile. De ce? Pentru că unitățile școlare sunt cele care scot la licitație publică, cu avizul primăriilor de sector, destinația spațiilor comerciale și contractează firmele. Pe cale de consecință, chiar dacă nu suntem specialiști, așadar nu avem competența evaluării calitative a produselor comercializate în chioșcurile din incinta școlilor, avem primii obligația să semnalăm, atunci când verificăm, încălcarea ordinului menționat“.

Publicul care a urmărit activitatea departamentelor de proiecte educaționale și activități extrașcolare ale Inspectoratului Școlar al Municipiului București știe că există, de câțiva ani, deja, interes și preocupare pentru stilul de viață sănătos al elevilor. Am început cu proiecte pilot destinate conștientizării și informării elevilor și familiilor acestora cu privire la alimentație și beneficiile practicării sportului. Ne-am parteneriat și am acționat în comun cu autorități ale statului și specialiști pe orice tip de proiect al cărui mesaj referitor la stilul de viață sănătos să ajungă la elevi și familiile acestora“, a continuat inspectoarea.

Aceasta a precizat că “problemele cu care ne-am confruntat au ținut de mentalitate, de gradul de acceptare al unei situații de viață și de sănătate în risc, atât din partea elevilor, familiilor acestora și, uneori, chiar din partea profesorilor”.

Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, întocmită de Ministerul Sănătății

Ordinul de ministru nr. 1563/2008 este cel care conține Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, a fost emis de Ministerul Sănătății și prevede la primul articol că “în incinta unităţilor de învăţământ este interzisă comercializarea produselor care se încadrează în criteriile şi limitele prevăzute în lista din anexa nr. 1″.

 

Photo by Kristina Paukshtite from Pexels

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ghidul pentru profesori, privind egalitatea de gen, devenit ținta unei campanii de petiții, a fost aprobat și apreciat de Ministerul Educației și respectă prevederile legale la nivel național și european, spune Coaliția pentru Egalitate de Gen

Materialul destinat profesorilor intitulat “Egalitatea de gen – predarea și integrarea în învățământul preuniversitar”, realizat de un grup de cercetătoare și lansat la începutul acestui an școlar, a devenit ținta…
Vezi articolul

LISTA Un liceu și o grădiniță din Capitală au intrat de azi în scenariul roșu, iar alte 8 unități de învățământ, în scenariul galben, a decis Comitetul pentru Situații de Urgență

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a decis modificarea scenariului de funcționare pentru 10 unități de învățământ, după prima săptămână de școală. Prefectura Capitalei a dat un comunicat, primit…
Vezi articolul