Cât câștigă un profesor din România, de la începutul carierei până la salariul maxim atins după 40 de ani, la nivel de grădiniță, școală primară, gimnaziu și liceu – ultimele date Eurydice

Foto: © Ammentorp | Dreamstime.com

Sub 45.000 de lei pe an este salariul brut pentru un profesor român aflat la începutul carierei, iar după 40 de ani de vechime cadrele didactice se pot aștepta la un salariu brut anual de aproape 77.000 de lei, potrivit celor mai noi date privind salariile profesorilor și directorilor de școli din Europa, agregate de rețeaua Eurydice și publicate marți. Înaintea unui raport-cadru ce urmează să fie publicat în octombrie a.c., rețeaua prezintă, în premieră, în format de date deschise fișele cu salariile profesorilor pentru fiecare țară europeană în parte – salarii aferente anului școlar 2020-2021.

Potrivit informațiilor centralizate de rețeaua europeană, un profesor câștigă, în România, un salariu brut care evoluează lent, pe parcursul mai multor decenii de carieră, astfel:

Evolutia salariilor medii brute anuale ale profesorilor romani Sursa: Eurydice

Acest nivel maxim de salarizare este atins, în medie, după 40 de ani de activitate, potrivit datelor citate. Profesorii din preșcolar sau școala primară au salariul de încadrare similar celor din gimnaziu și liceu în cazul în care au studii de înaltă calificare.

În termeni reali, continuă centralizarea Eurydice, pe baza datelor EduSAL, salariul brut anual ajunge la o valoare medie de aproximativ 60.000 de lei pentru întreaga carieră și înregistrează o creștere mai acentuată în primele două decenii ale carierei. 

Evoluția salariilor medii brute anuale în termeni reali – 2020-2021:

Pentru un profesor din învățământul preșcolar:

Pentru un profesor din școala primară:

Evolutia salariilor in termeni reali – Sursa: Eurydice

Pentru un profesor de gimnaziu:

Pentru un profesor de liceu:

Cât câștigă directorii de școli
Salariile directorilor de școală – Sursa: Eurydice

Potrivit datelor citate, salariul brut anual al unui director de școală variază în funcție de tipul instituției și numărul de elevi astfel:

Citește și:
Cât câștigă profesorii români comparativ cu cei din restul Europei? Salarizarea cadrelor didactice, la început de carieră, la apogeul carierei și la nivel de directori – raport Eurydice

Foto: © Ammentorp | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version