Profesorii români din școlile publice încasează în medie un salariu brut anual de sub 12.500 de euro, adică o medie de 1.041 de euro pe lună. Acesta îi plasează în coada țărilor europene din punct de vedere al salarizării profesorilor, după cum reiese din cel mai recent raport publicat pe platforma Eurydice a Comisiei Europene. Situația persistă în condițiile în care, potrivit aceleiași surse, România înregistrează una dintre cele mai mari creșteri salariale pentru profesori, dintre cele înregistrate în ultimii ani la nivel european, iar sistemul românesc se remarcă printr-una dintre cele mai substanțiale creșteri salariale din momentul startului în cariera didactică până la momentul salarizării maxime. De notat, însă, că punctul de plecare este foarte jos: salariul mediu de început de carieră al profesorilor români este printre cele mai scăzute din toată Europa.
- Ce spune raportul Eurydice despre salariile profesorilor și directorilor de școală din România în anul școlar 2019-2020, comparativ cu celelalte țări europene?
În România, salariul mediu brut anual real al cadrelor didactice cu vârste între 24-64 de ani din școlile publice este de 12.101 euro în cazul învățământului preșcolar, 12.526 euro – în învățământul primar; 12.381 euro – în învățământul gimnazial și 12.481 în învățământul liceal.
El e comparabil cu cel din Ungaria (circa 11-13.000 euro), Slovacia (circa 12-16.000 euro), Muntenegru (circa 11.800 euro).
La polul opus, cele mai mari salarii medii anuale reale se întâlnesc în Danemarca (circa 75.000 euro), Germania (circa 70.000 euro), Austria (circa 51-66.000 euro) Olanda (circa 56-65.000 euro, Norvegia (circa 48-57.000 euro), Islanda (43-64.000 euro), Finlanda (34-56.000 euro).
Definiție: Salariul mediu brut anual real înseamnă salariul anual brut mediu ponderat primit efectiv de toți profesorii sau directorii de școală din intervalul de vârstă 24-65 de ani la un anumit nivel de educație, inclusiv salariul legal și alte plăți suplimentare. Această sumă exclude contribuțiile la asigurările sociale și la pensie ale angajatorului, dar le include pe cele plătite de angajați. Plățile suplimentare se referă la bonusuri și indemnizații care se pot acorda cadrelor didactice în plus față de salariul de bază stabilit în funcție de calificările și experiența lor educațională. Datele privind salariile reale pot fi extrase din registrele administrative naționale, bazele de date statistice, anchetele reprezentative prin eșantion sau din alte surse reprezentative, potrivit metodologiei raportului.
- România se numără printre cele câteva țări europene (alături de alte țări din Europa Centrală și de Est – Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, dar și de Serbia și Islanda) care au înregistrat cea mai mare creștere a salariilor cadrelor didactice aflate la începutul carierei, din 2014-2015 până în 2019-2020.
Situația salarizării la început de carieră
România a înregistrat nivel record de creștere la nivel european în intervalul menționat – 180% – dar motivul diferenței-record ține de faptul că a fost transferată plata contribuțiilor la angajat. Comparativ, salariile de bază au mai crescut mult în Bulgaria (92%), Lituania (72% pentru sistemul preșcolar, 38% pentru ceilalți), Letonia (70%). Creșteri de 36-59% s-au mai înregistrat în Estonia, Slovacia, Republica Cehă.
Cu toate acestea, România se menține printre ultimele patru țări din UE (alături de Bulgaria, Ungaria și Polonia) în coada clasamentului salariilor de bază acordate profesorilor aflați la începutul carierei, cu mai puțin de 9.000 de euro anual, adică o medie lunară de 750 de euro. Un nivel similar mai poate fi găsit în țări precum Albania, Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia.
- Comparativ, în alte opt țări membre UE salariile de bază pentru începutul carierei de profesor sunt de 9-20.000 euro anual (Republica Cehă, Estonia, Grecia, Croația, Letonia, Lituania, Slovenia și Slovacia. Patru țări (Franța, Italia, Malta și Portugalia) oferă salarii de început de carieră între 22-29.000 de euro, în nouă țări occidentale (Belgia, Irlanda, Spania, Olanda, Austria, Finlanda, Suedia, Islanda și Norvegia) este de 30-40.000 de euro. Cele mai mari salarii, de peste 50.000 de euro anual pentru profesorii aflați la începutul carierei, se întâlnesc în Danemarca, Germania, Luxemburg, Elveția și Liechtenstein.
România se înscrie într-un grup de 11 țări sud-, central- și est-europene unde salariul de pornire nu este diferențiat în funcție de ciclul de învățământ.
Tot România se numără printre țările unde profesorii au de așteptat cel mai mult timp pentru a atinge nivelul maxim de salarizare. Dacă Ungaria e “lider” la acest capitol – cu peste 42 de ani, profesorii români, asemenea celor din Croația, Slovacia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia trebuie să lucreze 40 de ani pentru a atinge salarizarea maximă.
Cum se raportează acest răstimp la rezultatul creșterii? În Portugalia, potrivit raportului Eurydice, salariul maxim este dublu comparativ cu cel de pornire și poate fi atins, în medie, în 34 de ani. România este și ea în top din punct de vedere al creșterii procentuale a salariului, dar atinge nivelul maxim în mai mult timp. Date comparative oferite de raport:
- În România – salariul de bază poate crește cu 77% în 40 de ani
- În Grecia – 97% în 36 de ani
- În Austria – cu 88% în 34 de ani
- În Ungaria crește cu 83% în 42 de ani
- În Franța – cu 70% în 29 de ani.
Salarizarea directorilor de școală
Din punct de vedere al directorilor de școală, raportul Eurydice notează că, în timp ce în majoritatea largă a sistemelor europene (22 de țări) aceștia sunt plătiți după o grilă separată de salarizare, fără indemnizație suplimentară, România și alte trei sisteme – Malta, Olanda și Turcia – oferă în plus această indemnizație de management în toate ciclurile de învățământ.
- Alte câteva țări oferă indemnizații doar în anumite cicluri. România face parte dintr-un grup de șapte țări (alături de Bulgaria, Franța, Italia, Slovenia, Albania și Islanda) unde toți directorii sunt plătiți și în funcție de dimensiunea școlii.
Salariile anuale medii brute variază între 14.881 de euro pentru directorii de grădinițe și un maxim de 18.309 euro pentru directorii de colegii sau licee cu mulți elevi. Mai jos este reprezentat impactul numărului de elevi dintr-o școală asupra salariilor directorilor de școli.
Raportul complet poate fi consultat aici.
Foto: © Kusmina Svetlana | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
27 comments
Impozitul pe salarii cât este? 40-45% cât rămâne din marele nostru salariu? După 32 de ani cu dirigenție și ore suplimentare sub 4000 Ron.
Programul nu se reduce la 18 ore, avem de pregătit materiale, de corectat teste și la școala stăm minim 6 ore zilnic.
Daca vi se pare că este minunat, vă invităm pe voi în învățământ, să vedeți ce minunat este să te lupți cu unii elevi ce trebuie să dea examen la materia ta și să nu îi intereseze. Pe unii nici meditațiile nu îi fac mai silitori.
Daca am mai fi la început de carieră, cu siguranță nu am mai alege această profesie. De copiii noștri aproape nu am avut timp să ne ocupăm, seara nu aveam timp să stăm cu ei , aveam de corectat teste.
Suntem întradevăr de invidiat.
Corect.
Asa profesori,asa elevi.Profesorii se fac ca muncesc,la procentul de 50% de analfabeti functionali,si din ceilalti peste 30% sunt elevii care sustinuti de familie fac meditatii ani buni,asa ca pentru 20 % elevi pregatiti de profesori doar la scoala,este clar profesorii sunt ,,valorosi” si ar trebui sa primeasca doar 20% salariu.
@vaiet
Vaaai, dar ce avem noi aici? Un/o i.d.i.o.t/oata cu vechime si cu aceeasi idee fixa. O plimba pe aici cam de cand a inceput pandemia. Pe Cristina si Mariana unde in ce hruba le-ai lasat?
Băieți, propun introducerea repetenției în școli. Cine nu reușește și dă dovadă de analfabetism funcțional, să aprofundeze! Poate problema este și la elev, nu numai la profesor!
Ce e cu utopia asta?
Profesor titular 13 ani vechime, 2600 lei in mana cu foarte multe sporuri si norma de hrana. Daca un profesor preda sa zicem la Bucuresti si nu are ore suplinite, dirigentie sau sporuri de zona sau clase in regim simultan sau alte sporuri, calculati cu ce mai ramane in mana. Repet, eu am 2600 dar cu mai multe tipuri de sporuri. Asa isi bate joc statul de un profesor in preuniversitar. Si se mai asteapta sa si predam online al treilea an consecutiv din propriul buzunar.
După 11 ani vechime, la 33 de ani cu parul alb de la stres și griji ca nu imi ajung banii sa fac naveta, ca se strica masina, ca ratele (una pentru laptop care sa ma ajute sa predau online), ca lumina, ca etc., cu dirigenție si grad 1, iau și eu 3000 de lei. Nu mai mințiți poporul! Intrebati-ne pe noi și va ajutam sa va scrieți articolele corect.
Spor!
Bună ziua, Multumim pentru ajutorul oferit! Este un studiu internațional și face referire la salariile brute, adică cele care au și impozitele și contribuțiile, netul fiind cu 41,5% mai mic. Toate bune!
Postul de director este normat cu jumatate de norma aproape/ sau fara norma. Nimeni nu castiga18 mii brut pe jumatate de norma/ an. Eventual daca adaugam norma de predare.
Stimate domn Mihai Peticilă,
Ar fi de dorit să menționați că sunt salarii brute, altfel induceți, cu buna știință, opinia publică în eroare și rămân cu impresia că primesc niște salarii nemaiîntâlnite, când realitatea, tragică, este cu totul alta.
Mă gândesc (și sper) că ați vrut să aibă măcar atât, altfel nu ar fi atâta nevoie de cadre calificate…
Toate bune
Am menționat asta peste tot în articol. Este chiar dată acolo și definiția salariului mediu Brut anual real. În tot textul este vorba despre salarii brute.
Asa e.
Oare si in celelalte tari, norma e tot de 18 ore pe saptamana? Maxim.
Fata de 40 de ore (adică 8 ore/zi) in celelalte sectoare.
Oare și în alte țări găsim același procent de analfabeți funcționali ( 40 ish%) și vreo 20 care nu termină scoala ?
Poate nu v.ați prins până acum stimați lingăi, dar pe cei pe banii cărora stati nu ii prea interesează cei 1000 de ani de experiență cu rezultatele, iar alea se vad destul de clar.
@gigel ciocanel
Ce mai faci, mai sponsor mic? Tot mai crezi ca tu esti ala care plateste toate salariile din galaxie? Ciocanel, evolueaza si tu, mai baiatule, ca ruginesti la mansarda daca ai o singura idee fixa. Tchuss!
Nu va mai faceți griji pentru că 1000 de euro pe luna sunt cu mult peste suficient 🤦. Sa zica mersi ca au salariile astea in timp ce alții isi nenorocesc sănătatea pe 2000 de lei. Sa nu mai iasa in strada si sa faca greve. Salariile ar trebui mărite in altă parte nu fix lor… Din punctul meu de vedere le-aș taia cu cel puțin 30 la sută.
@micutzu
Noroc ca pe tine nu te intreaba nimeni!
Imi amintesc de cei 700 ron net pe care Emil Boc (actualul primar al Clujului), ii avea in vederea unui invatamant de calitate.
Va meditati copii pentru ca nu i-ati educat de mici sa le placa sa invete, sa mearga la scoala in primul rand pentru a fi atent la orele de curs, nu sa se joace pe telefon pe sun banca si nici sa isi trimita bilețele cu cei asemenea lui.
De obicei, acesti copiii care deja au probleme de concentrare, nici meditati nu dau randament.
Deci, succes la meditatii!
La salariu mediu stăm bine.
Pt ca media e făcută intre maximul unui prof cu venituri suplimentare cu unul debutant..
Salariul mediu net ( ca din asta mănânci) nu din brut, este maxim 3000 lei.
Dupa 20 de ani de muncă.
Poti depăși 3000 leí net doar dacă :
Ești inspector
Esti director
Ai dirigenție
Ai ore suplimentare
Ai gradație de merit
Adevărat! Sunt si diriginte si am si ore suplimentare, si asa trec de 3500…dar daca nu aș avea decat norma de baza, nu as depasi 3000
si calitatea predarii e f slaba. Numai parintii stiu cate meditatii platesc ptr copii lor. In unele cazuri se platesc meditatii ptr a acoperi materia care ar trebui predata la clasa.
@ioropa
Ar trebui sa-ti platesti si tu, singura, niste meditatii. Pentru tine. Ca sa inveti sa scrii corect. Pentru “copii” tai.
S-a trezit neamprostia sa chibiteze despre calitatea predarii.
Va meditati copii pentru ca nu i-ati educat de mici sa le placa sa invete, sa mearga la scoala in primul rand pentru a fi atent la orele de curs, nu sa se joace pe telefon pe sun banca si nici sa isi trimita bilețele cu cei asemenea lui.
De obicei, acesti copiii care deja au probleme de concentrare, nici meditati nu dau randament.
Deci, succes la meditatii!
Salarii de mizerie, in mana adica net un profesor primeste in medie 2700 de lei, dupa ce isi bate capul cu generatia asta de adehashdisti
Salariul net maxim al unui profesor din preuniversitar, este 800 euro pe luna.
Nu mai umflati aiurea cu salariul brut anual, care vad ca va da aproape 1300 euro lunar. Vise sa primească un profesor român din preuniversitar 1300 euro net chiar si la vechime maxima, inainte de pensie.
Profesorii romani sunt doar exploatați, nu plătiți.
Daca ar fi platiti lunar la nivelul medicilor(adica de 4 ori mai mult), ar fi corect, iar in acest caz nici un profesor normal la cap nu ar da meditatii.