LISTĂ Salariile directorilor de școli în 22 de țări europene, pe fiecare tip de unitate de învățământ – raport OECD

6.669 de vizualizări
Foto: © Vaeenma | Dreamstime.com
Salariile directorilor de școli variază mult de la un sistem educațional la altul, în Uniunea Europeană. La nivelul majorității statelor membre UE, mediile salariale pleacă de la 46.039 de dolari – pe an – pentru directorii de școală primară, aflați pe încadrare salarială minimă, și ajung la 83.633 de dolari pentru directorii de liceu cu încadrare salarială maximă. În unele țări, valorile sunt chiar de două ori mai mari. Așa cum se întâmplă în cazul salariilor de bază ale profesorilor, și în cazul managerilor instituțiilor de învățământ veniturile salariale sunt considerabil mai mari în țările vestice, decât în cele din Europa Centrală și de Est. Așa indică datele incluse în raportul pe 2021 al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa (OECD) privind educația în țările membre, “Education at a Glance”, raport ce prezintă datele pentru 22 de țări membre UE.
  • Documentul folosește dolarul american ca monedă de referință, aceasta fiind moneda folosită în raportările OECD. Cursul de schimb mediu leu-dolar a fost de 4,24 lei pentru 1 dolar în anul 2020.
  • Raportul nu include date privind cinci țări membre UE: România, Bulgaria, Croația, Cipru și Malta, iar în cazul salariilor profesorilor nu include decât parțial sau deloc date privind salariile directorilor. Salariile analizate sunt aferente anului 2020, cu unele excepții când au fost luate în calcul salariile din 2019.

Între țările incluse în raport se remarcă diferențe considerabile: dacă într-unele salariul minim/ maxim (salariu anual, pe 12 luni) rămâne relativ constant de la un ciclu de învățământ la altul, în sensul că un director de școală gimnazială nu câștigă mult diferit de unul de liceu, în altele evoluția e considerabilă. La fel, dacă în unele țări salariul minim al unui director nu este cu mult mai mic decât salariul maxim pe care acela îl poate obține, în altele salariul maxim poate fi chiar dublul celui minim.

Salariile directorilor în Europa de Centrală și Est

Conducătorii unităților de învățământ din țările central și est-europene au salarii comparabile cu cele ale profesorilor. Astfel:

În Republica Cehă, un director de grădiniță câștigă un salariu de bază minim de 24.627 de dolari, nivelul maxim fiind de 29.282 de dolari. În școala primară, gimnaziu și liceu, salariul minim al unui director este de 25.558 de dolari, iar cel maxim este de 34.698 de dolari în primară și gimnaziu, respectiv 34.783 de dolari la liceu

În Ungaria, salariul minim al unui director este mai mic decât cel din Cehia, dar cel maxim este considerabil mai mare. Astfel, salariul minim al unui director de grădiniță, școală primară/ gimnaziu este de 21.949 de dolari, iar la liceu – de 24.388 de dolari. Salariul maxim, cu excepția liceului, este de 47,327 de dolari, iar la liceu atinge 52.586 de dolari.

În Polonia, un director de grădiniță câștigă un salariu de bază minim de 26.853 de dolari și maxim de 33.764 de dolari. În școala primară și gimnaziu, salariul minim este de 27.586 de dolari, iar cel maxim – de 34.478 de dolari. În liceu, salariul variază de la 31.424 de dolari la maxim 39.324 de dolari.

Dintre țările foste comuniste, Slovenia se remarcă prin cele mai mari salarii acordate directorilor: minim 54.653 de dolari și maxim 74.695 de dolari pentru directorii de grădiniță, școală primară și gimnaziu, pe când la liceu salariul de bază pleacă de la un minim de 52.619 dolari și ajunge la 80.521 de dolari.

Salariile directorilor de școală în țările vest-europene

În economiile puternice din vestul continentului, directorii de școală au salarii considerabil mai mari decât în majoritatea țărilor central-europene, De remarcat că în unele dintre aceste state salariul maxim încasat de directori este pe alocuri și de două ori mai mare decât cel minim. Cele mai mari salarii apar în țări precum Luxemburg, Olanda sau Italia. Astfel:

În Austria, salariul minim pentru directorul de primară și gimnaziu este de 50.413 dolari, iar cel maxim – de 101.042 dolari. În cazul directorilor de liceu, salariul minim este de 66.382 dolari, iar maxim – de 126.835 dolari.

În Danemarca, la grădiniță salariul de bază pentru un director de grădiniță este de 75.689 de dolari. La primară și gimnaziu, variază între 65.339 și 76.752 de dolari, conform datelor disponibile.

În Franța, directorii de grădiniță și școală primară câștigă un salariu de minim 42.401 de dolari și maxim 61.897 de dolari. Cei de gimnaziu și liceu – minim 54.742 și maxim 83.341 de dolari.

Diferențe majore între minim și maxim se întâlnesc în Irlanda, unde salariul maxim este de circa două ori mai mare decât cel minim: 102.022 de dolari la școala primară, 115.629 la gimnaziu și liceu.

În Italia, salariul minim pentru directorii de școală primară, gimnaziu și liceu este de 91.415 dolari, iar cel maxim – de 101.086 de dolari

În Luxemburg se întâlnesc cele mai mari salarii maxime de director: 150.419 dolari la gimnaziu și liceu (comparativ cu un minim de 108.765 dolari).

În Olanda, salariile maxime ating 104.433 de dolari pentru grădiniță și școală primară și 133.146 de dolari pentru gimnaziu și liceu, mai mult decât dublu comparativ cu cele minime (59.999 de dolari pentru gimnaziu și liceu).

Media UE22:

La nivelul UE22 (țările UE membre OECD și luate în calcul pentru această raportare, adică statele membre cu excepția României, Bulgariei, Croației, Ciprului și Maltei), cifrele variază de la un ciclu la altul, astfel:

  • Directori de grădiniță: minim 38.293 de dolari, maxim 61.265 de dolari
  • Directori de școală primară: minim 46.039 de dolari, maxim 71.497 de dolari
  • Directori de gimnaziu: minim 51.382 de dolari, maxim 79.992 de dolari
  • Directori de liceu: minim 53.530 de dolari, maxim 83.633 de dolari
Lista completă (sursa – Raportul “Education at a Glance 2021” – OECD):
Salarii directori de școală – UE 22 / OECD “Education at a Glance”
Citește și:
LISTĂ Salariile de bază ale cadrelor didactice, de la învățământul preșcolar, școala primară, gimnaziu și până la liceu în 22 de țări europene – raport OECD. Variații considerabile între țările din Est și Vest

Foto deschidere: © Vaeenma | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


4 comments
  1. O educatoare cu 10 copii la grupa,care este mare profesoara cu studii superioare ,are grad I ,si 20 ani vechime ,gradatie de merit ,3 ore de stat cu copiii pe zi ,castiga 5000-6000 lei /lunar,iar un director care are raspundere ,munceste 8 ore zilnic ,cand se cere in weekend,examene,castiga 4000-4500 lei/luna.Asta da echitate ,asa vor sindicalistii ,cele mai bune salarii au educatoarele,care acum sunt mari profesoare,mari diriginte,-fara ora de dirigentie.

    1. nici dupa grila. poate brut. si cu jumatate de norma (aprox), ies max 800E brut. pe directiune. nu pe norma didactica. 1500 se poate ajunge eventual la un liceu, doar pe total: directiune (aprox 0,50 norma), ca profesori (0,50 norma), eventual plus salariu de merit, si ore suplimentare. si sa nu uitam ca directorii au 25 de zile concediu mai nou….

  2. In romania majoritatea posturilor de director este jumatate de norma, plus norma didactica. Daca calculezi numai norma de director nu iese mai mult de 4-600€ pe luna. Grila salariala e dupa nr elevi, clase, nivel. La care se adauga norma didactica. Deci 6-8 mii de € pe an pe functia de director. Cu o norma de prof si 4 ore plata cu ora, dirigintie (10%) un profesor de acelasi vechime si grad trece usor peste salariul de director. Nu ma mira ca s au inscris asa de putini profesori, ca din punct de vedere al salariului nu prea meritā treaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Selecție a profesorilor pentru evaluarea proiectelor de manuale școlare, clasele I, a II-a și a VI-a, realizată de Centrul Național de Evaluare. Calendarul apelului și ce condiții trebuie să îndeplinească candidații

Selecția cadrelor didactice, pe discipline, cu statut de experți cooptați, în vederea evaluării proiectelor de manuale școlare pentru clasele I, a II-a și a VI-a, este realizată de către Centrul…
Vezi articolul

“O treime din tot ce înseamnă literația unui elev este dată de faptul că citește” / “Părinți iliterați au copii iliterați” și “asta ne  îngrijorează și mai mult, pentru că asta înseamnă că mai trebuie să treacă o generație” – studiu în rândul elevilor de școală primară și al părinților lor, anunțat de profesorul Dragoș Iliescu

“Cât de mult citește în acest moment elevul este important (…) O treime din tot ce înseamnă literația unui elev este dată de faptul că citește”, luând în calcul o…
Vezi articolul