Cazul portretului Reginei, înlăturat de studenți dintr-o sală a unui colegiu din Oxford – discuții despre tradiție, schimbare și “cancel culture”. Președintele colegiului: “Uneori, studenția înseamnă provocarea generației mai în vârstă. Se pare că acest lucru nu e prea dificil în zilele noastre”

Foto: © Anna Moskvina | Dreamstime.com

Decizia luată prin vot de o organizație studențească din Oxford, de a da jos portretul Reginei Elisabeta a II-a dintr-o încăpere, din cauza trecutului “colonial al acesteia”, a stârnit o amplă discuție pe tema democrației, a fenomenului “cancel culture” și a tensiunilor dintre tradiție și schimbare. “A fi student nu înseamnă doar să studiezi. Studenția înseamnă explorare, dezbatere. Uneori, înseamnă provocarea generației mai în vârstă. Se pare că acest lucru nu e prea dificil în zilele noastre”, a spus, în schimburile de replici stârnite de acțiunea studenților, președintele colegiului unde studiază aceștia.

Membrii unei organizații (Middle Common Room – MCR) a studenților de la Magdalen College din Oxford, organizație unde sunt admiși doar cei care urmează studii postuniversitare, au decis să înlăture, din sala lor, o fotografie a Reginei, după cum a relatat The Guardian. Decizia a fost luată prin vot și a fost cauzată de faptul că “pentru unii studenți imaginile monarhului și ale monarhiei britanice reprezintă istoria colonială recentă”.

Decizia a stârnit imediat reacții în presă, unde publicații precum The Telegraph au afirmat că “Regina devine ultima victimă a ‘cancel culture’, prin înlăturarea portretului său”. Telegraph, preluat de Guardian, îl citează pe un reprezentant al organizației studențești, Matthew Katzman, potrivit căruia “s-a decis să folosim camera ca spațiu neutru. Despre asta a fost vorba. Colegiul va afișa multe alte lucruri, dar camera comună se vrea a fi un spațiu în care toți să se simtă bineveniți”.

Decizia studenților a stârnit reacția ministrului Educației, care a transmis, pe Twitter:

Pe de altă parte, președintele Magdalen College, Dinah Rose, a indicat, tot pe Twitter, că decizia nu este a colegiului, ci a unei organizații studențești. Dar Rose a apărat această decizie, insistând pe valoarea ei în dezbaterea democratică:

Discuția apare în contextul în care, de la începutul anului, ministrul Williamson a anunțat că guvernul pregătește o lege prin care să permită studenților și profesorilor să dea în judecată universitățile care le interzic să se exprime liber, inițiativă prezentată ca replică la “Cancel Culture”.

Foto: © Anna Moskvina | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version