Cazul portretului Reginei, înlăturat de studenți dintr-o sală a unui colegiu din Oxford – discuții despre tradiție, schimbare și “cancel culture”. Președintele colegiului: “Uneori, studenția înseamnă provocarea generației mai în vârstă. Se pare că acest lucru nu e prea dificil în zilele noastre”

328 de vizualizări
Foto: © Anna Moskvina | Dreamstime.com
Decizia luată prin vot de o organizație studențească din Oxford, de a da jos portretul Reginei Elisabeta a II-a dintr-o încăpere, din cauza trecutului “colonial al acesteia”, a stârnit o amplă discuție pe tema democrației, a fenomenului “cancel culture” și a tensiunilor dintre tradiție și schimbare. “A fi student nu înseamnă doar să studiezi. Studenția înseamnă explorare, dezbatere. Uneori, înseamnă provocarea generației mai în vârstă. Se pare că acest lucru nu e prea dificil în zilele noastre”, a spus, în schimburile de replici stârnite de acțiunea studenților, președintele colegiului unde studiază aceștia.

Membrii unei organizații (Middle Common Room – MCR) a studenților de la Magdalen College din Oxford, organizație unde sunt admiși doar cei care urmează studii postuniversitare, au decis să înlăture, din sala lor, o fotografie a Reginei, după cum a relatat The Guardian. Decizia a fost luată prin vot și a fost cauzată de faptul că “pentru unii studenți imaginile monarhului și ale monarhiei britanice reprezintă istoria colonială recentă”.

Decizia a stârnit imediat reacții în presă, unde publicații precum The Telegraph au afirmat că “Regina devine ultima victimă a ‘cancel culture’, prin înlăturarea portretului său”. Telegraph, preluat de Guardian, îl citează pe un reprezentant al organizației studențești, Matthew Katzman, potrivit căruia “s-a decis să folosim camera ca spațiu neutru. Despre asta a fost vorba. Colegiul va afișa multe alte lucruri, dar camera comună se vrea a fi un spațiu în care toți să se simtă bineveniți”.

Decizia studenților a stârnit reacția ministrului Educației, care a transmis, pe Twitter:

  • “Faptul că studenți din Oxford au înlăturat imaginea Reginei este absurd. Ea este șefa statului și simbol al lucrurilor în care Regatul Unit excelează. Pe parcursul îndelungatei sale domnii, a lucrat neobosit să promoveze în lume valorile britanice ale toleranței, spiritului incluziv, respectului”

Pe de altă parte, președintele Magdalen College, Dinah Rose, a indicat, tot pe Twitter, că decizia nu este a colegiului, ci a unei organizații studențești. Dar Rose a apărat această decizie, insistând pe valoarea ei în dezbaterea democratică:

  • “The Middle Common Room este o organizație a studenților care au absolvit studii de licență. Ei nu reprezintă Colegiul. Acum câțiva ani, în 2013, au cumpărat o copie a unei fotografii a Reginei, pentru decorarea încăperii lor. Recent, au votat să o înlăture. Ambele decizii le aparțin, nu sunt ale Colegiului. Magdalen sprijină cu tărie libertatea de expresie și dezbaterea politică, precum și dreptul MCR la autonomie. Poate vor decide să pună la loc fotografia, poate nu. Între timp, fotografia va fi depozitată în siguranță. A fi student nu înseamnă doar să studiezi. Studenția înseamnă explorare, dezbatere. Uneori, înseamnă provocarea generației mai în vârstă. Se pare că acest lucru nu e prea dificil în zilele noastre”.

Discuția apare în contextul în care, de la începutul anului, ministrul Williamson a anunțat că guvernul pregătește o lege prin care să permită studenților și profesorilor să dea în judecată universitățile care le interzic să se exprime liber, inițiativă prezentată ca replică la “Cancel Culture”.

Foto: © Anna Moskvina | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com

Ce hârtii să dispară din școli? Sondaj pentru profesori, lansat de doi membri ai Comisiei pentru debirocratizare în învățământ cu o zi înainte de ședința de la Ministerul Educației

“Comisia de tăiat hârtii” constituită de ministrul Educației are mâine, 21 noiembrie, prima întâlnire la sediul Ministerului, potrivit informațiilor obținute de Edupedu.ro. Doi dintre participanți au lansat astăzi două sondaje…
Vezi articolul

BREAKING Guvernul anunță că va adopta un memorandum pentru creșterile salariale din Educație / Memorandumul este un document intern al Guvernului, fără nicio valoare sau impact pentru populație, potrivit legii

Guvernul anunță va adopta un Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării. Într-un comunicat în care apare că premierul Ciucă a discutat telefonic cu…
Vezi articolul