Cazurile de abuz în care școlile cer părinților să deschidă conturi la o anumită bancă sau pe numele copiilor minori, pentru a primi banii de burse, pot fi reclamate Ministerului Educației pe o adresă de email

Foto: © Kiosea39 | Dreamstime.com

Părinții sau reprezentanții legali ai acestuia pot sesiza cazurile în care școala să deschidă un cont bancar la o anumită bancă, pentru a vira banii de burse, eventual, pe numele elevului minor la adresa de email: cabinet.sslif@edu.gov.ro. Mai mulți părinți ne-au întrebat unde pot semnala aceste situații după ce recent, secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, a spus că este un abuz ca școlile să ceară așa ceva, iar astfel de cazuri trebuie semnalate Ministerului.

Mai mulți părinți au întrebat Edupedu.ro unde pot sesiza aceste situații în care școlile le cer în continuare să aibă un cont la o anumită bancă, în unele situații chiar pe numele elevilor minori. Potrivit Ministerului Educației, adresa la care pot fi trimise sesizări este cabinet.sslif@edu.gov.ro.

Amintim, recent, secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru spunea la TVR Info, că este un abuz dacă școala cere părinților sau elevilor majori să își deschidă un cont la o anumită bancă pentru a vira banii pentru bursele elevilor. El a cerut părinților să semnaleze Ministerului situațiile unde se întâmplă astfel de cazuri, “și acolo unde vom avea astfel de semnale, vom lua legătura fie cu inspectoratele școlare de la nivelul județului respectiv sau direct cu unitatea de învățământ”.

Astfel de cazuri au fost semnalate de părinți redacției Edupedu.ro înainte de declarația secretarului de stat.

“Da, într-adevăr, este mai comod pentru contabilitate a unității de învățământ să vireze banii de burse la aceeași bancă pentru au convenții încheiate cu băncile pentru salarii, de exemplu. Dar, a solicita un cont bancar la o anumită bancă mi se pare un abuz din partea conducerii de învățământ. Din punctul meu de vedere este un abuz și acest lucru ar trebui să fie semnalat, să ni se aducă la cunoștință și acolo unde vom avea astfel de semnale, așa cum am procedat și până acum, vom lua legătura fie cu inspectoratele școlare de la nivelul județului respectiv sau direct cu unitatea de învățământ”, spune secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru.

Dacă vorbim de elevi minori, clar, bursa trebuie să se plătească într-un cont al părintelui, nicidecum al elevului, pentru că nici nu știu dacă băncile deschid contul pe numele elevilor minori cel puțin sub 16 ani. Nu cred că pot deschide un cont bancar între 16 și 18 ani, din câte știu, sunt bănci care deschid conturi, dar pentru elevii minori, în mod normal, bursa trebuie să se plătească în contul părintelui. Și atunci este suficient un cont bancar al părintelui, care se comunică la secretariatul unității de învățământ și în care se va efectua plata”, mai spunea Lixandru.

Foto: 96108179 © Kiosea39 | Dreamstime.com  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Este un abuz dacă școala cere părintelui deschiderea unui cont la o anumită bancă pentru a primi banii de burse. Astfel de cazuri trebuie semnalate Ministerului Educației – secretarul de stat Florian Lixandru
Exit mobile version