Cazurile de abuz în care școlile cer părinților să deschidă conturi la o anumită bancă sau pe numele copiilor minori, pentru a primi banii de burse, pot fi reclamate Ministerului Educației pe o adresă de email

9.971 de vizualizări
Foto: © Kiosea39 | Dreamstime.com
Părinții sau reprezentanții legali ai acestuia pot sesiza cazurile în care școala să deschidă un cont bancar la o anumită bancă, pentru a vira banii de burse, eventual, pe numele elevului minor la adresa de email: cabinet.sslif@edu.gov.ro. Mai mulți părinți ne-au întrebat unde pot semnala aceste situații după ce recent, secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, a spus că este un abuz ca școlile să ceară așa ceva, iar astfel de cazuri trebuie semnalate Ministerului.

Mai mulți părinți au întrebat Edupedu.ro unde pot sesiza aceste situații în care școlile le cer în continuare să aibă un cont la o anumită bancă, în unele situații chiar pe numele elevilor minori. Potrivit Ministerului Educației, adresa la care pot fi trimise sesizări este cabinet.sslif@edu.gov.ro.

Amintim, recent, secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru spunea la TVR Info, că este un abuz dacă școala cere părinților sau elevilor majori să își deschidă un cont la o anumită bancă pentru a vira banii pentru bursele elevilor. El a cerut părinților să semnaleze Ministerului situațiile unde se întâmplă astfel de cazuri, “și acolo unde vom avea astfel de semnale, vom lua legătura fie cu inspectoratele școlare de la nivelul județului respectiv sau direct cu unitatea de învățământ”.

Astfel de cazuri au fost semnalate de părinți redacției Edupedu.ro înainte de declarația secretarului de stat.

“Da, într-adevăr, este mai comod pentru contabilitate a unității de învățământ să vireze banii de burse la aceeași bancă pentru au convenții încheiate cu băncile pentru salarii, de exemplu. Dar, a solicita un cont bancar la o anumită bancă mi se pare un abuz din partea conducerii de învățământ. Din punctul meu de vedere este un abuz și acest lucru ar trebui să fie semnalat, să ni se aducă la cunoștință și acolo unde vom avea astfel de semnale, așa cum am procedat și până acum, vom lua legătura fie cu inspectoratele școlare de la nivelul județului respectiv sau direct cu unitatea de învățământ”, spune secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru.

Dacă vorbim de elevi minori, clar, bursa trebuie să se plătească într-un cont al părintelui, nicidecum al elevului, pentru că nici nu știu dacă băncile deschid contul pe numele elevilor minori cel puțin sub 16 ani. Nu cred că pot deschide un cont bancar între 16 și 18 ani, din câte știu, sunt bănci care deschid conturi, dar pentru elevii minori, în mod normal, bursa trebuie să se plătească în contul părintelui. Și atunci este suficient un cont bancar al părintelui, care se comunică la secretariatul unității de învățământ și în care se va efectua plata”, mai spunea Lixandru.

Foto: 96108179 © Kiosea39 | Dreamstime.com  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Este un abuz dacă școala cere părintelui deschiderea unui cont la o anumită bancă pentru a primi banii de burse. Astfel de cazuri trebuie semnalate Ministerului Educației – secretarul de stat Florian Lixandru

16 comments
  1. As vrea sa vina ministrul sa se duca la fiecare bancă din România să ducă borderouri de plată lunar, pentru că în școli nu avem casier, nu exista personal la secretariat, unele școli au un singur secretar care trebuie să facă burse, transport, salarii, revisal, acte de studii, duplicate, arhiva, corespondenta, decizii, adeverințe elevi, foi matricole și multe alte situații de la ISJ care sunt date de azi pe mâine. Apoi sa comenteze că cerem lucruri aberante. Daca se lucrează cu o singura bancă avem un control clar asupra deconturile.

  2. in jud. Vaslui multe scoli.. cer bani de la parinti iar cei de la isj tac…sau chiar i i acopera. a se vedea sc.8,7 In sapt. verde si sapt. altfel.. elevii sint obligati sa participe la activitati ..teatru, muzica,,, etc.. cu plata bil. de intrare…. ciupesc sau mai bine zis fura bani organizatorii..

  3. pensia de handicap si cea de boala se pun in calcului venitului pe familie????.Stea nefiind impozabile .Dar alocațiile ????Sunt scoli ce l_e pun

  4. s-a declansat nebunia… ieri la sedinta cu parintii, s-a cerut de catre parinti ca bursele sa fie platite numerar… vai de contabilul ala care umbla cu atatia bani…

  5. Cum rămâne cu cadrele didactice care sunt obligate să își deschidă cont de salariu după dorința contabilei, la banca agrată de aceasta? Sunt titular de trei ani la un liceu, și de fiecare dată contabila îmi refuză dreptul de a primi salariul la o bancă agreată de mine.

  6. Bancile deschid conturi pt copIii minori, special pt burse. Le deschid parintii, dar pe numele copiilor.
    Iata ca acest domn Lixandru nu stie nici despre aceste detalii.
    Cum se tot decid lucrurile de pe la minister si inspectorate asa, in deplina NEcunostinta de cauza??

      1. Bursele, banii ce se cuvin copiilor, se transfera in conturi pe numele copiilor pt mai multe motive, cum ar fi, in primul rand, acela ca doar copiii sunt destinatarii de drept si astfel se arata clar ca acei bani trebuie folositi pt si in interesul copilului, nu pt alte cheltuieli ale adultilor …
        Ce fac parintii si tutorii legali dupa ce retrag acei bani …nu e, din pacate, intotdeauna ce ar trebui sa fie.
        Totusi, am vazut si cazuri in care parintii (cu unele sacrificii) nu se atinge de acei bani, separati in cont pe numele copilului, tocmai pt a-i strange si a-i oferi, la un moment dat, copilului sub forma unui cadou deosebit pe care cel mic si harnici la scoala si-l dorea si familia nu si-l putea permite (un computer, un tel., o bicicleta etc). 😍🤍

        1. Eu nu sunt de acord cu deschiderea conturilor pt copii minori! Cum si alocatia se primeste in contul parintilor la fel sa fie si cu bursele!

          1. Alocatia este, din cate stiu, un ajutor pt parinti, in timp ce bursele reprezinta fonduri acordate copiilor. Eu cred ca este bine ca bursele sa intre in contul copilului. Oricum minorii nu administreaza ei insisi conturi, dar banii aceia sunt un drept al lor.

            Daca dv doriti banii in contul parintelui, in al caruia dintre cei doi parinti propuneti sa se vireze (nu sunt toate familiile monoparentale)

    1. “jenant” este foarte putin si cam elegant spus.

      Nepasarea fata de cei din jur, lipsa de profesionalism si pricepere conjugate cu dorinta de a detine functii inalte pe bani multi – toate acestea ajunse la nivel de nesimtire crasa si/sau inconstienta criminala uneori (vezi dosare/cazuri ca Revolutia, Mineriadele, Colectiv, Crevedia, 2Mai, 10-11august, Azilurile “groazei” si multe altele) ca si ideea ca “merge si asa” ridicata la noi la rang de “principiu” in ultimele zeci de ani …despre asta e vorba in toate domeniile si in tot ce merge prost (parerea mea)!

      1. Doamn/ă și alocațiile intră pe cardurile părinților asta nu înseamnă că nu sunt exclusiv ale lor!Dar ca există și părinți iresponsabili nu contest,dar ca noi să ne supunem unei minorități nu mi se pare normal!Eu voi solicita să li se dea cash copiilor mei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Președintele executiv PLUS, Dragoș Tudorache, în cazul schimbărilor în analiza plagiatelor: Ministrul Cîmpeanu “vine cu o moștenire problematică” / “Să prezinte coaliției de guvernare care îi sunt planurile în privința CNATDCU”

“Deciziile care țin de sănătatea morală, de etica socială, de agenda anticorupție pe care actuala coaliție guvernamentală și le-a asumat la formarea ei și la preluarea mandatului guvernamental nu pot…
Vezi articolul

Mai mulți elevi din Cluj au creat o aplicație prin care se pot închiria instant biciclete din orice parte a orașului, pentru evitarea poluării și un trafic mai fluid – VIDEO / Au fost premiați de primărie și de proiectul de tehnologie pentru tineri Academia DpIT

O aplicație de telefon prin care bicicletele pot fi închiriate imediat din orice parte a orașului, pentru a avea ajunge rapid la destinație când traficul rutier este intens, a fost…
Vezi articolul

Să introduci camere de supraveghere în toate școlile fără consultarea profesorilor, părinților și elevilor „este, pur și simplu, o inepție” – directorul Asociației pentru Tehnologie și Internet, Bogdan Manolea, despre schimbările propuse de ministra Ligia Deca

Instalarea unor sisteme de supraveghere audio-video în toate școlile, „fără discriminare, fără acordul celor implicați”, reprezintă o măsură „clar neproporțională și în contradicție cu articolul 8 din Convenția Europeană privind…
Vezi articolul

În ce fel s-au terminat acțiunile de protest ale sindicatelor profesorilor, în Anglia: oferta guvernului a fost acceptată prin votul tuturor membrilor / Fără greve pentru salarii în toamnă, dar “pentru anul viitor este cu totul altă discuție”

Decizii luate prin votul tuturor membrilor, separarea problemei salariale de celelalte probleme ale profesorilor și promisiunea de a presa din nou, după un an, pentru creșteri suplimentare: așa se încheie,…
Vezi articolul

Se închid și creșele, din cauza noului coronavirus? Președintele Asociației Municipiilor: Decizia este la fiecare primărie / Ministrul Educației: Creșele care au trecut la Minister se închid

Închiderea tuturor unităților de învățământ preuniversitar anunțată ieri de Guvern lasă un semn de întrebare cu privire la creșele pentru copii, multe dintre ele în subordinea primăriilor, nu a Ministerului…
Vezi articolul